vrouwen, hartspierverstijving, ZonMw, Hartstichting, hartfalen, traplopen

Aandacht voor het vrouwelijk hart op Vrouwendag

Wist u dat vrouwen vaak sneller buiten adem raken dan mannen als gevolg van hartfalen? Dat komt door verstijving van de hartspier, en dit overkomt vrouwen vaker dan mannen. Als gevolg daarvan kunnen deze vrouwen nauwelijks meer traplopen of fietsen. En zo zijn er nog vier redenen om juist met Vrouwendag extra aandacht te geven aan het vrouwenhart!
 
Een half miljoen euro trekken ZonMw  en Hartstichting uit voor nieuw onderzoek dat meer aan de weet moet zien te komen over het vrouwenhart. Daarover is nog te weinig bekend. Tot voor kort werden hartproblemen bij vrouwen vaak niet opgemerkt. En dat terwijl hartproblemen bij vrouwen toch écht anders kunnen zijn dan problemen aan het hart bij mannen. De medische wetenschap is al decennia uitsluitend gericht geweest op het mannenhart, alsof de vrouw een soort man zou zijn. 
 
De kennisachterstand die bij artsen bestaat over het vrouwenhart moet dus snel worden ingehaald. ZonMw wil een goed overzicht krijgen van wat wetenschappers tot nog toe al hebben gevonden over man-vrouwverschillen. Deze kennis wordt gebundeld, en er worden conclusies uit getrokken. Deze conclusies worden gedeeld met onder meer uw huisarts en specialist, zodat die hun zorg voor vrouwen kunnen verbeteren. Ook wordt duidelijk wat nog verder onderzocht moet worden en waar kennis nog ontbreekt.
 
Vijf onderwerpen staan in dit onderzoek centraal. We hadden het al over hartspierverstijving, waardoor vrouwen snel buiten adem raken. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door Hester den Ruijter van het UMC Utrecht. Vrouwen blijken ook vaker dan mannen problemen te hebben met de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. Ook dat moet nader worden bekeken, en die opdracht belandde op het bord van Maryam Kavousi van de Erasmus MC. Op de derde plaats spelen voor vrouwen psychologische risicofactoren een grotere rol. De vraag is dus: hoe slaat de angst op je hart, wat voor uitwerking heeft een depressie op je hart? Daarvoor is meer aandacht nodig, en hoe dat moet gebeuren vormt onderwerp van onderzoek door Paula Mommersteeg van de Universiteit van Tilburg. Dan de medicijnen, en daar gaat Jeanine Roeters van Lennep van de Erasmus MC zich mee bezig houden. Preventieve medicijnen voor hart- en vaatziekten hebben bijwerkingen. Dat wisten we al. Maar die bijwerkingen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook de werking van een medicijn kan bij vrouwen anders zijn. Hoe dat precies zit moet worden uitgezocht. Tenslotte speelt ook de overgang bij vrouwen een rol bij het toenemen van het risico op hart- en vaatziekten. Nu bestaan er allerlei cursussen waarbij je leert meer te bewegen en gezonder te eten, of te stoppen met roken. Maar die slaan bij vrouwen niet zo goed aan als bij mannen. Hoe kan dat? Deze vraag staat op de agenda van Joke Korevaar van NIVEL.
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.