default-header
HomeNieuws24-uurs-bloeddrukmeting beste voorspeller van hart- en vaatziekten

24-uurs-bloeddrukmeting beste voorspeller van hart- en vaatziekten

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 7 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het risico op een hartaanval kan het beste voorspeld worden door een 24-uurs-bloeddrukmeting, ook tijdens de slaap. Groots opgezet internationaal onderzoek van de Katholieke Universiteit in Leuven bracht dat deze week aan het licht. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Wereldwijd sterven jaarlijks tien miljoen mensen door hoge bloeddruk, meer dan de helft van alle overlijdens door hart- en vaatziekten.
Veertien jaar lang werden ruim 11.000 mensen gevolgd uit twaalf landen in drie continenten: Europa, Oost-Azië en Latijns-Amerika. Daarbij letten de onderzoekers op de voorspellende waarde van bloeddrukmetingen. Ze keken naar de enkelvoudige metingen door een arts, geautomatiseerde metingen in onder meer het ziekenhuis, en veelvuldige metingen over 24 uur. Die metingen werden gedaan terwijl de patiënt gewoon zijn dagelijkse routine afwerkte.
Uit dit onderzoek bleek dat je het best iemand 24 uur lang diens bloeddruk kan meten om te kunnen voorspellen of er kans is op hart- en vaatziekten.
Omdat 30% van alle volwassenen en ruim 60% van alle 60-plussers hoge bloeddruk heeft is een 24-uurs-meting belangrijk, vinden de onderzoekers.

Reactie Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland blijft ernstige twijfels houden bij deze methode. Wij horen van artsen dat zo’n 24-uurs-apparaat aan je lijf juist zorgt voor een hogere bloeddruk. Vreemd dat de Leuvense onderzoekers hieraan geen aandacht schenken. Terwijl je daarvoor niet hoeft te hebben doorgeleerd, om dit te weten.
Een huisarts liet ons weten dat hij uitsluitend af gaat op zelfmeting door patiënt. Grote onderzoeken hadden namelijk uitgewezen dat ongeveer 40 % van de mensen bij artsen een veel hogere bloeddruk hebben dan thuis en daarom volgestopt worden met pillen die ze niet nodig hebben.
Het wordt nu algemeen aanbevolen, alleen specialisten lopen daarbij achter. Zij vertrouwen op ambulante 24-uurs bloeddrukmetingen, maar die geven ook te hoge waarden aan omdat ze  tot stress leiden.
Advies: Ga dus eerst je eigen bloeddrukwaarden meten. Ga alleen ergens rustig zitten, niet praten, niet lezen, geen radio of TV, benen niet over elkaar, doe de band om en denk 5 minuten aan prettige dingen terwijl je je helemaal probeert te ontspannen.
Herhaal deze gang nogmaals. De tweede waarde is altijd lager en dat is de waarde waarop je moet afgaan. Als je geen meter hebt, kunnen wij daarin adviseren: bel: 0475 – 31 72 72. Of mail: roermond@hartpatienten.nl

Voor meer artikelen klik hier