bloedverdunners, gentest,

“Hartpatiënt krijgt vaak te zware bloedverdunners”

Soms krijgen hartpatiënten te zware bloedverdunners. Ze kunnen met minder zware af, bleek uit een publicatie in het Dagblad van het Noorden. Uit onderzoek onder leiding van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein samen met ondermeer het UMC Groningen blijkt dat sommige hartpatiënten met minder zware bloedverdunners geholpen kunnen worden, maar daar is wel een genetische test voor nodig.
 

Bloedingen voorkomen

 
Na een hartaanval krijgen veel patiënten voor de zekerheid zware bloedverdunners, met alle bijwerkingen zoals inwendige bloedingen van dien. Dat hoeft niet altijd. Een test met een eenvoudig wattenstaafje kan dat voorkomen, aldus het onderzoek.
 

Meten is weten

 
Er bestaan immers ook lichtere bloedverdunners met minder bijwerkingen. Bij een op drie patiënten werken die echter niet in verband met erfelijke afwijkingen. Je wilt dus als cardioloog graag snel weten of jouw patiënt een erfelijke afwijking heeft, want als dat niet zo is kun je de patiënt een lichtere bloedverdunner geven.
 

Binnen één uur

 
Met het wattenstaafje wordt speeksel van de patiënt afgenomen en onderzocht of deze een erfelijke afwijking heeft. Binnen één uur is de uitslag bekend. Dan kan de cardioloog de patiënt het meest geschikte medicijn geven. Met de nieuwe aanpak kunnen veel bloedingen voorkomen worden, aldus de onderzoekers. 
 

Pluimpje

 
De Nederlandse onderzoekers mogen best trots zijn: het gaat om het eerste onderzoek wereldwijd naar een op maat gesneden keuze voor bloedverdunners na een hartinfarct. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Reacties (6)

 • afbeelding van Bijtje1951
  Bijtje1951

  Hoe kom je als patient te weten of de bloedverdunner die je voorgeschreven heeft gekregen, in mijn geval

  Apixaban 5 mg 2x perdag niet te zwaar is voor mij?

  sep 11, 2019
 • afbeelding van Sylvia Schipper
  Sylvia Schipper ( )

  Geen antwoord op jou Bijtje, maar een eigen opmerking, sorry. Mijn vader heeft macula degeneratie en daardoor had hij nog maar 1 ziend oog. Na zijn hartoperatie kreeg hij bloedverdunners. Wij waren daarmee niet bekend en wisten niet dat het instellen tijd kostte en dat je soms erg ging pieken. De trombosedienst gaf wel door dat hij iets te hoog zat en daardoor iets minder moest nemen, maar blijkbaar was dat niet genoeg. Hij kreeg op zijn zwakke plek (zijn goede oog) een bloeding die niet stopte. Binnen 1 dag was zijn goede oog kapot en was hij zeer slechtziend (blind). Hij had nooit bloederdunners mogen krijgen. Het middel was erger dan de kwaal. Zijn kwaliteit van leven is erg aangetast. Ik zou willen dat dit door cardiologen werd meegenomen bij alle behandeltrajecten.

  sep 11, 2019
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo Bijtje,

   

  Ik raad je aan om met bovenstaand bericht naar je huisarts te gaan en hem/haar je vraag voor te leggen.

  Het is voor ons onmogelijk om een advies te geven over de zwaarte van de bloeddrukverlagers, er kunnne n.l. meerdere factoren een rol spelen.

  Als het goed is zijn de huisarten van de bovenvermelde test op de hoogte.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  St. Hartpatiënten Nederland

  sep 11, 2019
 • afbeelding van Jeroen Lezer
  Jeroen Lezer ( )

  Ik ben een hartpatient sinds mn 44ste in 2008 in Jakarta Indonesie. Eerder schreef mijn ned cardioloog mij Sintrom (Acenocoumorol) voor dan moest je nog 1 x p maand INR laten meten dmv bloedprikken maar sinds vorig jaar gebruik ik doorgaans Xarelto 20 mg en is mijn INR altijd automatisch tussen de 2.0 en 3.0. Geen omkijken meer naar. Kost wat meer maar meer gemak.

  sep 12, 2019
 • afbeelding van Hetteke92
  Hetteke92 ( )

  @Bijtje
  Het gaat bij het onderzoek van deze Nederlandse onderzoekers niet over apixaban of xarelto en ook niet over middelen als Sintrom . Het onderzoek gaat alleen over het soort bloedverdunners dat we ook wel 'plaatjesremmers' noemen en dat wordt voorgeschreven het eerste jaar nadat je een stent hebt gekregen.

  sep 12, 2019
 • afbeelding van Nuh
  Nuh ( )

  Geld dit onderzoek ook voor iemand met een herseninfact?

  feb 14, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.