ICD's en elektromagnetische velden

ICD’s in combinatie met elektromagnetische velden en straling

Hoe zit het met het gebruik van een elektrische deken?
In principe kan dit geen kwaad, maar het is toch altijd beter om de cardioloog te raadplegen voor u zo’n deken aanschaft. Veel fabrikanten melden overigens dat de deken niet geschikt is voor dragers van pacemaker- en ICD’s. Anderzijds valt het risico wel mee, omdat de magnetische straling onder de grenswaarde valt. Voelt u zich echter duizelig worden of krijgt u hartkloppingen, dan is het gebruik niet aan te raden. 

Is Bluetooth apparatuur gevaarlijk?
Nee hoor. Bluetooth apparatuur beïnvloedt de werking van de ICD niet.

Hoe zit dat met draagbare telefoons in huis?
Digitale draadloze telefoons (DECT) zijn hartstikke veilig. Dat geldt voor zowel het basisstation als de handset. Het vermogen is van deze thuis gebruikte telefoons zo klein dat er geen enkel risico is voor pacemaker of ICD. 

Draagbare iPods en dergelijke: kan dat?
iPods en andere multimediaspelers zijn niet van invloed op pacemaker of ICD. Luistert u muziek via uw iPhone of een andere mobiele telefoon, dan gelden andere regels: een telefoon moet u op minimaal dertig centimeter afstand houden van uw ICD of pacemaker. 

Mobiele telefoons
Ook mobiele telefoons zijn niet gevaarlijk, indien u deze niet in uw borstzak bewaart. Zorg voor een minimale afstand van dertig centimeter met de ICD. 

Hoe zit het met e-bikes?
Geen probleem. Ook wanneer u eraan moet werken niet.
 
En een elektrische rolstoel?
Ook geen probleem. Ook elektrische scheerapparaten, elektrische tandenborstels en dergelijke zijn niet van invloed op uw pacemaker of ICD.

Koptelefoons/headsets
Met koptelefoons en headsets is het uitkijken geblazen! Het magnetisch veld hiervan kan volgens een Amerikaans onderzoek signalen afgeven aan het hart, waardoor de pacemaker niet zoals het hoort reageert op het hartritme. Daardoor kan het apparaat gedeactiveerd raken. Houd zo’n koptelefoon of headset minstens tien centimeter uit de buurt van ICD of pacemaker, laat het niet op de borst hangen, en neem deze niet mee in het zakje in uw hemd of shirt! 

Help! Ik woon in de buurt van een hoogspanningsmast! Loop ik gevaar?
Nee hoor! Helemaal niet. Deze masten oefenen geen enkele invloed uit op de ICD. Tenzij je erin klimt en aan een draad gaat hangen. Wat niet aan te bevelen is. Alle gekheid op een stokje: u loopt geen risico.

Wat zegt U?
Het instellen van uw gehoorapparaat verloopt steeds vaker middels een afstandsbediening. Daarin zit een klein zendertje. Zorg ervoor dat deze minstens vijftien centimeter uit de buurt van uw ICD blijft. En draag de afstandsbediening niet in uw linkerborstzak. Laat uw gehoorspecialist weten dat u ICD-drager bent, voordat u een zendertje aanschaft. Net zo min als u de afstandsbediening van de tv in uw linkerborstzak moet dragen. Ook die moet zeker vijftien centimeter afstand bewaren van uw ICD.

Tegenwoordig zie je ook wel eens dat mensen microfoons om hun nek dragen. Dit om een gesprek in een grote groep beter te kunnen verstaan. Of dit een risico vormt voor de ICD, is niet duidelijk. Praat hierover met de gehoorspecialist, waarbij u dit ding wil aanschaffen en maak dan een eigen overweging. 

Het onweert. Loop ik gevaar?
Nee, tenzij u door de bliksem getroffen wordt, maar dat is ook gevaarlijk voor mensen die geen ICD dragen.

Hoe ver moet mijn computer van me af staan?
U kunt een PC of iMac en randapparatuur zoals een scanner of printer gewoon op uw bureau opstellen zonder enig gevaar te lopen.

Waar laat ik mijn mobiele telefoon onderweg?
Mobiele telefoons vormen op zich nauwelijks een risico, tenzij u deze in uw linkborstzak draagt. Zorg ervoor dat de telefoon altijd vijftien centimeter uit de buurt van de ICD of pacemaker blijft. Iets dergelijks geldt overigens ook voor mobilofoons en portofoons.

Ik moet naar de tandarts. Wat nu?
Geen probleem. Laat de tandarts weten dat u ICD-drager bent. Dan weet hij dat voedingskabels en stroomdraadjes niet over de borst mogen liggen. Als hij of zij dat niet weet, zou u hem of haar daarop kunnen attenderen.

Speakers
Wees voorzichtig met speakers, en al helemaal als we het hebben over die mega-geluidsboxen op muziekfestivals. Het beste is om zeker dertig centimeter afstand te bewaren. De magneten in de boxen kunnen de ICD uitschakelen.

Kaartlezers voor OV-chipkaarten
Geen probleem. De signalen voor het uitlezen van de chipkaart zijn niet storend voor de frequentie van de ICD. 

Huishoudelijke apparaten
Die hadden vroeger vaak een magnetisch veld om zich heen, en konden in principe dus gevaar opleveren. Maar door de voortschrijdende techniek is dat risico weggenomen. Huishoudelijke apparaten zijn voldoende afgeschermd. Het is wel verstandig om geen ‘oldtimer’ aan te schaffen op dit gebied. 

Hoe zit dat met mijn tomtom?
Houd de monitor van uw navigatieapparatuur zeker twintig centimeter verwijderd van de ICD of pacemaker. Dan zou er geen probleem moeten zijn. 

Fietstest met sensoren hartslag aan het stuur
Daarbij moet toch een kanttekening gemaakt worden. Geen probleem vormen de handvaten in het stuur, die de hartslag meten. Maar omdat de moderne ICD’s ook een pacemakerfunctie hebben, is er wel een punt van aandacht. Als tijdens het fietsen de pacemaker moet inschakelen in combinatie met het eigen ritme, wordt de hartfrequentie vaak niet goed weergegeven. 
 
Accu’s en ICD’s
Accu’s zijn niet echt gevaarlijk. Ook sterke accu’s niet, zoals je die bijvoorbeeld vindt in elektrische auto’s of heftrucks. Het kan wel zijn dat er piekstromen optreden bij het aan- en afkoppelen van een lader. In het ergste geval springt de ICD dan terug naar de standaardinstellingen. Dat is op zich ook geen probleem. U zou dan in geval van fijne afstemming, langs moeten bij uw cardioloog. 

Elektrische stoelverwarming in uw auto
Geen enkel probleem.
 
Elektrische tandenborstels
Geen enkel probleem.
 
Elektro Acupunctuur (EAP)
Omdat niet zeker is waar de naalden geplaatst worden, is onbekend hoe groot de afstand is tussen de naalden en de ICD of pacemaker. Niet doen dus! Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Als u zo’n behandeling desondanks wil, praat dan eerst met de behandelaar en zeg dat u een ICD of pacemaker draagt. Als de behandelaar gebruik maakt van wisselstroom, kan dat mogelijk leiden tot een shock. Gelijkspanning heeft geen effect. Maar het is wel belangrijk dit vooraf te weten!