Update over cholesterol

Vanmorgen de uitslag van mijn bloedonderzoek gehad. Van 1.8 zat ik nu ´te hoog´. Ik verwachtte zeker een verandering in de uitslagen. We eten inmiddels ruim een half jaar anders: minder snelle koolhydraten, meer groentes en meer vetten. We zijn zelfs afgevallen omdat we dankzij de volvette producten nooit met een knorrende maag moeten strijden tegen snaaineigingen.  Dat m'n cholesterol nu wat hoger is, maakt juist dat ik me veiliger voel. Ik leef liever korter dan dat langer met hersenschade door te weinig cholesterol. Helaas heeft mijn cardioloog weinig interesse in de relatie snelle koolhydraten, bloedsuikerspiegel, diabetes en hartproblemen. Ik ben maar niet begonnen over de theorie dat bij vrouwen verstoppingen op een andere manier ontstaan.  Ik had een klein loszittend stukje bekleding van de binnenkant van een kransslagader waardoor ik al een half jaar minder energie had (uitte zich in sportprestaties en fietssnelheid en later in hartkrampen die meestal maar 20 minuten duurden. Ik rookte al 15 jaar niet meer, sportte bijna dagelijks en het kwam niet  in mij op om aan hartklachten te denken. Ook niet om naar de huisarts te gaan met een kramp die toch steeds weg ging. Ik was nog nooit serieus genomen door een arts en verwachtte nu echt niets anders. Pas nadat de kramp elf uur duurde, meldde ik me en toen bleek dat ik te laat was. Flink stuk hart afgestorven en eenmaal weer thuis rolstoelafhankelijk door de extreem slechte pompfunctie. Mijn huidige cardioloog was betrokken met het behandelplan om me weer op de been te krijgen en dat is uitstekend gelukt (slapende hartcellen achter het afgestorven deel konden drie maanden later door het herstellen van de bloedsomloop weer geactiveerd worden)!!! Helaas had ik de pech dat de extra bloedverdunner die ik kreeg na de stent juist in samenwerking met de maagbeschermer voor klontervorming ging zorgen waardoor ik er angina pectoris bij kreeg. Mijn cardioloog stelt dat ik toen toch een cholesterolprobleem had omdat ik gedotterd ben geweest. Ik zet daar een vraagteken bij. Eigenlijk zou er, net zoals bij kanker, gekeken moeten worden naar je aanleg/DNA voor het meest ideale behandelplan.
Van mannen hoor ik trouwens veel vaker dat ze een bypass moeten krijgen. Ik ken maar één vrouw die dat heeft gehad (maar wel veel vrouwen (zonder uitzondering zware rooksters) gekend die hun eerste hartaanval niet hebben overleefd). Ik zou zo graag meer zekerheden willen hebben. 
Maar goed, eind van de week een echo om de ejectiefractie/pompfunctie te bepalen. We hebben het idee dat mijn hart, nu na tien jaar, veel sterker is geworden. Feit is dat ik al duidelijk minder last heb van boesemfibrileren. Straks mogelijk minder plaspillen - dat zou geweldig zijn! 
 
Update over mijn voeten: blijkbaar werkten de statines erg lang door op dit gebied want ik bleef vrij lang teveel last houden. Maar nu gaat het veel beter.
Ik gebruik nog wel een cholesterolremmer (Repatha en Ezetrol) maar dit probleem is gelukkig minder groot. Mijn handen zijn wel een groot probleem: blijkbaar ooit te laat geopereerd aan het carpaal tunnelsyndroom. Ik heb nu een fysiotherapeut die in handenproblemen is gespecialiseerd. Ik dacht op grond van twee diagnoses ooit (acupunturist en andere gespecialiseerde fysiotherapeut) dat ik al jarenlang in mijn linkerhand een ontstoken pees had. Dus niet; door de afgestorven zenuwen zijn de spieren in de problemen gekomen en wordt het gewricht te zwaar belast met als gevolg fikse artrose.
 
Hartelijke groet,
 
Suzan

Reacties (3)

 • afbeelding van sharonski
  sharonski ( )

  Beste Kelly. Ik heb ook Repatha gespoten en Praluent. Ging best goed, maar na 1 jaar gebruik toch behoorlijk spier en gewrichtsklachten. Mocht ook al geen statines meer, dus wat nu? Mijn ldl was hierbij 2.3., want Ezetrol kon ik ook al niet tegen. Dus de internist zei: we gaan het op mijn manier doen. Je gaat 3 x per week 5 mg rovustatine slikken (dat was crestor) Nu is 5 mg al minimaal, maar 3 x in de week is de helft van minimaal. Dus ik was benieuwd. Slik bij die 3 x in de week wel Q10, omdat ik weet, dat dit goed is tegen die spierklachten. Ik had er dus helemaal geen vertrouwen in, moet ik zeggen. Maar wat gebeurt er: slik het nu 3 maanden. Voel mij opperbest en mijn ldl was 1.8. Nou, ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Vroeg dus hoe dat kon en hij antwoordde, dat dit door de rustmomenten kwam. Hij had dit al op meerdere mensen toegepast en het werkte voortreffelijk. Hoe is het mogelijk he? Dus nu slik ik op ma, wo en vrijdag 5 mg. rovustatine (en Q10 )en heb mij in jaren niet zo lekker gevoeld als hartpatient. Daarbij wil ik ook vermelden, dat ik elke morgen een bord havermout eet met blauwe bessen erin. Groetjes Ria

  jul 31, 2019
 • afbeelding van dennie_bos
  dennie_bos ( )

  zo Suzan, pittig verhaal zeg. Ik kan net goed tegen statines en gebruik Bergamot in combinatie met lijnzaadolie, rodegist rijst (natuurlijke dus geen chemische) en Q10. Werkt bij mij als een speer.

  sep 18, 2019
 • afbeelding van Tao
  Tao ( )

  Medicijnen geven alleen maar bijwerkingen omdat er chemische middelen in zijn verwerk.
  Sinds ik de cholesterolpillen slik heb ik alleen maar last van rugpijnen en spierpijnen,dus met alles gestopt.
  Voel mij nou veel beter zonder die pillen dus gewoon op je eet gewoontes letten en veel wandelen of fietsen.Elke dag groene groenten eten en een stukje fruit.

  okt 09, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.