open hart operatie.

Op vrijdag, 12 juli 2019 ben ik eindelijk na 7 weken wachten aan de beurt voor een open hartoperatie in het Erasmus M.C. in Rotterdam. Er worden bij mij 2 hartkleppen gerepareerd of vervangen, 4 by-passes aangelegd, het rechter en linker hartoortje wordt verwijderd en een aantal zenuwen doorgebrand om mijn hartritmestoornissen op te heffen. Al met al een operatie van bijna 8 uur.

De donderdag ervoor komt een verpleger een urinekatheder inbrengen. Normaal gebeurt dit op de ochtend van de operatie maar omdat ik in het verleden een prostaatoperatie heb gehad doen ze dit een avond van te voren. Helaas gaat dit gruwelijk mis en pas na een paar uur proberen wordt besloten om 's-nachts nog een uroloog uit bed te bellen. Deze arriveert een uur later en plaatst direct een kartheder. Maar door al dat gepruts bloed ik heel erg uit de prostaat en kan de operatie helaas niet op vrijdag doorgaan. Wellicht wel op maandag of dinsdag, maar dan moet het bloeden zondagavond zijn gestopt ! Er volgt een spannend weekend maar uiteindelijk besluit de chirurg om mij maandagmorgen te opereren. 

De operatie duurt inderdaad bijna 8 uur en alles is goed gegaan. De volgende dag kom ik weer bij en voel mij eigenlijk best goed. Ik lig nog wel aan allerlei draden en buisjes, maar heb absoluut geen pijn en zal dat later ook nooit krijgen, wat het verplegend personeel wel verbaasd want dat blijkt tamelijk uniek te zijn. Na 9 dagen in het Erasmus (waar ik een mooie eigen kamer met TV en tablet had) werd ik overgeplaatst naar het Franciscus Vlietland ziekenhuis in Schiedam waar ik nog 8 dagen bleef. Ik heb niets dan lof voor het verplegend personeel in zowel het Erasmus M.C. als in het Vlietland Ziekenhuis, niets is hun te veel en zij doen hun werk altijd vriendelijk en opgewekt !

Nu zit ik alweer ruim een week thuis en het gaat met ups en downs. Soms voel ik mij prima en even later weer een stuk minder. Maar de dokters zeggen allemaal dat ik rekening moet houden met een herstel periode van minstens 6 maanden tot wel een jaar. En daar houd ik mij maar aan vast........

 

Reacties (1)

 • afbeelding van Piet77
  Piet77 ( )

  Hi onbekende,
  En behoorlijk flinke operatie die gelukkig goed is afgelopen. Je schrijft over ups en downs... kun je dat eens omschrijven? Is dat lichamelijk (pijn en drukkend gevoel bv) of meer geestelijk (angst). Je lijf heeft een enorm trauma doorlopen en ik hoor vaker van mensen dat een operatie veel bijwerkingen geeft. Je immuun systeem ligt op zijn g... en dan ben je super gevoelig voor gekke infecties, bacteriën etc.

  Eigenlijk zou je meer begeleiding moeten krijgen vanuit een medisch coach. Je moet het een plekje gaan geven en een soort van acceptatie proces moet je doorlopen. je zou het zelfs een rouw-proces kunnen noemen. In het begin houden ze rekening met je maar na een paar weken zijn ze het al vergeten dat je nog steeds aan het opkrabbelen bent. Aandoeningen staan immers niet op je voorhoofd geschreven en wilt geen klager zijn.... maar het rouwproces gaat gewoon door. Dus niet stoer doen en hulp zoeken... een wit-boek (kleine overwinningen opschrijven) kan veel helpen. ...

  sep 25, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.