Nieuws uit Haarlem, met dank aan Aysegül

Beste mensen,

Omdat ik bepaalde e-mailadressen niet meer had, lukte het me niet meer om bij mijn gegevens te komen maar dankzij de toewijding van Aysegül is het dan toch helemaal goedgekomen. Ik heb meteen een wat ouder hartverhaal even geüpdate.

Wat mijn hart betreft, gaat het echt heel goed. Ik voel me als tot een zeldzaam soort behorende. Welke hartpatiënt gaat immers vooruit?  Ik kreeg in 2015 het goede nieuws dat ik met minder medicatie toe kon én de vochtbeperking werd afgeschaft. Minder goed nieuws is dat er een einde gekomen is aan mijn trouwe gesport (resultaat: tien kilo erbij). Mijn sportschool Fit for Lady stopte ermee en de andere sportschool waar ik eerder sportte, vond en vind ik verschrikkelijk. Toen bijna drie jaar geleden mijn man ook een infarct kreeg (hij loopt al jaren met een te hoge bloeddruk) maar na twee keer daar sporten de pijp aan Maarten gaf, stortte mijn inzet ook in. Ik heb het nog een paar keer een paar maanden geprobeerd, ook bij een andere sportschool, maar het heilige vuur is eruit. Zelfs mijn crosstrainer die wat kilometers heeft gemaakt, staat er werkeloos bij. Wat meespeelt is niet alleen het gemis aan gezelligheid maar ook de toegenomen rugpijn en pijn in mijn voeten. Rug en voeten zijn altijd een probleem geweest maar nu is het echt een heel groot probleem. Ik heb vrij lang gedacht dat ik zo moeilijk liep door de spierpijn zou kunnen ontstaan door het gebruik van cholesterolpillen. Ik heb op advies vorig jaar verschillende soorten geprobeerd maar niets hielp en de klachten namen alleen maar toe. In januari mocht ik van mijn cardioloog het een maand zonder deze pillen proberen. Of ik daardoor minder spierpijn had, heb ik niet kunnen beoordelen want op twee januari deed ik een misstap op de trap en ik heb nu, een half jaar later, nog weet van deze valpartij. Een paar maanden geleden ben ik overgestapt naar ezetrol en inmiddels gebruik ik er ook repatha naast. Mijn cardioloog was zeer enthousiast over de waardes die uit de laatste bloedtest kwamen. Maar of dit goede effect alleen door de combinatie ezetrol en repatha is veroorzaakt, kan niemand nu stellen want ik doe sinds een tijdje ook mee aan een studie die ooit moet gaan aantonen dat een lage dosering colchicine de binnenkant van de bloedvaten gladder maakt waardoor het lichaam minder cholesterol gaat produceren. Ik heb wel wat last van een paar mogelijke bijwerkingen maar of dit echt door de colchicine komt, staat niet vast. Ik heb het eerder een maand geslikt als test en toen ging het wel. De tijd zal het leren of ik het medicijn of de placebo heb en ik hoop dat door deze studie in de toekomst meer mensen hun gezondheid langer mogen behouden. 

Ik heb de indruk dat mijn voetenprobleem geen spier- maar zenuwpijn is. Een paar jaar geleden heb ik aan een arts gevraagd of ik mogelijk ook het carpale tunnensyndroom dat ik al vanaf 2004 in mijn handen heb (operatie hielp maar een tijdje) in mijn voeten kon hebben. Dat kon niet, kreeg ik als antwoord. Recent heb ik toch maar eens gegoogeld en wat bleek? Het bestaat wel en het heet dan het tarsale tunnelsyndroom. Ik weet alleen niet welke arts me zo met een kluitje in het riet heeft gestuurd. Ik verdenk de neuroloog maar zeker weten is wat anders. Ik geef hem nog een kans, eerdaags, en anders zoek ik een ander. Ik wil een serieuze diagnose, info over de vooruitzichten en adviezen. Ik heb al uitgevonden dat langere zitpartijen het opstarten extra pijnlijk maakt dus ik zet mijn laptop af en toe op de bar in de keuken zodat ik wat meer lichaamsbeweging heb. Al dat gezit, is het nieuwe roken en mijn hondje wil ook graag wat meer en langer met mij aan de wandel.

Groetjes uit Haarlem,

Suzan

Reacties (2)

 • afbeelding van hippo
  hippo

  Suzan, reken maar dat die spierpijn veroorzaakt wordt door de statines die je slikt. Jouw cardioloog zou eens te rade moeten gaan bij de eminences grises Paul Hugenholtz en Paul de Groot, die hem uit de droom kunnen helpen wat betreft de rol van cholesterol m.b.t. hart- en vaatziekten. Ook de stukjes die huisarts Hans van der Linde schrijft zijn heel verhelderend. Neem bijv. wat hij meldde over mensen met familiaire cholesterolemie, die hoge cholesterolniveaux hebben, tot 12 aan toe. Desondanks bereikt het overgrote deel van die mensen een hoge leeftijd met schone vaten! Hoezo cholesterol als één van de voornaamste oorzaken van hart- en vaatziekten. Er is niet eens een correlatie tussen die twee, laat staan een causaal verband.

  hippo

  aug 22, 2017
 • afbeelding van Kelly Kathleen
  Kelly Kathleen

  Hallo Hippo,

  Bedankt voor je reactie. Zo denk ik er ook over. We zijn allemaal gehersenspoeld dat cholesterol hartproblemen veroorzaakt en dat je dit krijgt van vet eten. Je krijgt hartproblemen door een voor jouw lichaam verkeerde leefstijl (overgewicht, snelle koolhydraten, stress, hoge bloeddruk etc).

  Ik heb net een stukje geschreven bij het topic over cholesterol (Hartflits).

  Nu uitzoeken hoe ik een nieuw hartverhaaltje hier kan maken. Sinds de veranderingen van dit forum heb ik de grootste problemen met inloggen en dus ook het meest simpele als een nieuw hartverhaal starten.

  Groetjes,

  Suzan

  jun 19, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.