Nieuw en onbekend met hartfalen

Sins 3 week weet ik dat ik een ziekte heb

genaamd hartfalen 

30% is er nog over 

ik heb mij er redelijk bij neer gelegd 

dat ik niet de oudste zal worden 

Maar ik op zoek naar tips 

voor bv alternatief dingen 

ik wandel elkedag 1 uur 

rook niet drink niet 

wat ik hier gemiddeld lees is dat er veel info beschikbaar is nuttige info 

ben wel ziek maar nog niet verslagen

dus tips die kunnen helpen zijn welkom 

Reacties (2)

 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo Gerhard,

  Hartfalen kan door velerlei oorzaken ontstaan en het vergt vaak heel wat aanpassing in je dagelijkse leven zoals je zelf al gemerkt zult hebben.

  Het blijven bewegen is altijd aan te raden, maar luister daarbij goed naar wat je lichaam aangeeft. vaak zijn er in gemeentes zwembaden, grote fysiopraktijken of sportscholen die bepaalde uren hebben waar patiënten met hartfalen onder begeleiding kunnen sporten. Je bent daar met gelijkgezinden en kunt ook ervaringen en vragen uitwisselen.

  Probeer je dag in te delen met voldoende rustpunten tussendoor.

  Als je op onze site www.hartpatienten.nl bij de zoekfunctie hartfalen intypt krijg je vele artikelen over hartfalen te zien, ook met verhalen en vragen van andere mensen met hartfalen.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  St. Hartpatiënten Nederland

  okt 01, 2018
 • afbeelding van yvonnegwm@gmail.com
  yvonnegwm@gmail.com

  Dag Gerhard, 

  Hartfalen!, Ja dat was 10 jaar geleden ook mijn diagnose 48 was ik indertijd. Relatief jong hiervoor. Mijn schoonvader van bijna 80 had dat. Ook ik rookte niet en leefde gezond. Beweging was toen door nog maar 16% pompkracht ingewikkeld, maar nu! Door medicijnen en een ICD pacemaker weer "gewoon" aan het werk en sporten. De verbetering heeft echt wel een aantal jaren geduurd maar uiteindelijk is de pompkracht aanzienlijk verbeterd! Juist het in eerste instantie weinig verbetering zien maakte me soms moedeloos en had echt van komt er ooit meer als dit?! Soms heb ik mindere dagen met onverklaarbare vermoeidheid, maar al met al is er voor mij nu heel goed te leven met hartfalen. Ook door met begeleiding te sporten iedere week en de andere dagen zelf iedere dag een half uurtje te lopen heeft me echt weer een leven terug gegeven. In het Cwz Nijmegen is er buiten de cardioloog een team hartfalen verpleegkundigen, hier heb ik heel veel steun aan gehad, mogelijk heeft je ziekenhuis dit ook! Hier kun je met je vragen en onzekerheden terecht meestal telefonisch, dit was voor mij meestal voldoende maar een consult kon ook op korte termijn. Heel veel sterkte hoop dat je je weg vind hoe om te gaan met je diagnose. 

  Harte groeten Yvonne van den Broek

  okt 11, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.