2 dagen na een by-pass operatie overleden

In verband met de vernauwing van de kransslageaders werd mijn vader opgenomen in het ziekenhuis. Advies van de arts is om een by-pass operatie te doen. De operatie verliep goed. We waren opgelucht. De dag daarop kon mijn vader weer met ons praten, lachen en zelfs zelf opstaan. Alles ging volgens het boekje, zei de dokter. Een dagje later kregen we het slechte nieuws te horen.

Uit het obductierapport blijkt dat mijn vader is overleden aan een hartinfarct. Een patient die twee dagen na het verrichten van een by-pass operatie is overleden, komt zeer weinig voor zei de chirurg.

Achteraf gezien was het misschien verstandig geweest om mijn vader wat langer bij de intensive care afdeling te laten blijven. Hij was namelijk ook minder snel bij zijn bewustzin dan de anderen na de operatie (narcose). Dat zou ik tenminste adviseren aan jullie.

Reacties (4)

 • afbeelding van Jaap Laning
  Jaap Laning

  Heeft u uw advies ook doorgesproken met de behandelend arts/chirurg of evt. met de huisarts van uw vader?

  Ik vind het knap gevaarlijk om een dergelijk advies te geven, tenzij u zelf arts en dan ook nog terzake kundig bent.

  mei 23, 2017
 • afbeelding van F
  F ( )

  Jaap, dat "advies" is slechts een raadgeving van de familie van patient tot (familie van) een andere patient.
  Alex ik weet niet hoe recent dit is maar gecondoleerd, inderdaad een bijzondere situatie zo kort na de ingreep.

  mei 30, 2017
 • afbeelding van GI31EP
  GI31EP

  Afschuwelijk om dit te lezen, maar het verbaasd me niks. Mijn man is vorig jaar aug geopereerd een bypass. 3 omleidingen (52 jaar oud). En na de operatie toen ik er voor het eerst bij mocht, wisten ze me daar al te vertellen dat hij s' avonds naar een andere afdeling ging. Daar moest ik maar vanuit gaan, want dat was de gang van zaken! En inderdaad. De volgende dag kwam ik op de afdeling en mijn man was helemaal niet goed. Dit wist de verpleegkundige, want dit was in de ochtend al zo. Hij moest zichzelf douchen en werd onwel. Later op de ochtend werd bij alle patienten op zaal een longfoto gemaakt, ook dit was protocol. Maar op de vraag of mijn man al een arts had gezien, of een uitslag van de longfoto antwoorde hij ontkennend. Ik naar de verpleegkundige. Ja ze wist dat hij niet goed was, en nee (tig uur later) de arts had de rontgenfoto's nog niet bekeken. Want dit deed hij vaak pas op het einde vd dag. Op mijn vraag hoe het kan dat dit niet eerder gebeurd als een patient niet goed is, wist ze geen antwoord. Er op gestaan dat er direct naar gekeken werd.

  En jawel hoor, vocht achter zijn longen. Meteen aan de vochtafdrijvers. Op de vrijdag paar dagen na OK werd er al gesproken dat de patienten op de zaal waar mijn man lag iedereen op de zondag ontslagen zou worden. Want anders kwamen ze in moeilijkheden met hun planning. Mijn man heeft toen gevraagd om terug te mogen naar het ziekenhuis waar hij vandaan kwam. Een uur later was het al geregeld. Daarnaast heeft mijn man nog een aantal keren koorts gehad, bloeduitslagen die niet goed waren, maar waar ze niks mee konden. Ik moet wel zeggen dit ziekenhuis heeft geen druk gezet om hem naar huis te sturen. 

  Ik zal je de rest van mijn verhaal besparen, want het gaat na 10 maanden nog niet goed met mijn man. Mijn conclusie is dat de artsen een te vol programma hebben en daardoor alles volgens protocol te doen, zonder naar de patient zelf te kijken. En volgens mij heeft dit alles met geld te maken. Dat het dus zo mis is gegaan bij jou vader lijkt mij niet een uitzondering. Of tenminste ik kan het niet geloven. Maar daar heb je weinig aan want daar krijg je je vader niet mee terug. Ik wens jou en de rest van de familie ontzettend veel sterkte toe want het gemis gaat nooit weg.

   

  Gr, C

  C. Giepmans

  mei 30, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.