default-header
HomeHartverhalenMijn ervaring na de open hart operatie
Hartverhaal

Mijn ervaring na de open hart operatie

maandag 23 maart 2020, door Wiebert

Hallo ik ben Robert van 39 jaar oud.

Vorig jaar eind oktober is er een bicuspide ( 2 slippige aorta ) aorta klep geconstateerd. Ik kreeg klachten tijdens hartlopen en kreeg aardige steken in mijn borst. Ik vond het vreemd dat ik opeens klachten kreeg want eerder die maand was ik 5 km wezen hardlopen en toen had ik geen klachten.

Nu ben ik 7 februari j.l. geopereerd via een sternotomy (volledig open) ik had eerder gevraagd voor een mini avr (mini-thoarcotomy) maar dat kon niet want er moest ook een stuk van de aorta zelf vervangen worden.  De procedure die ze bij mij hebben uitgevoerd heet ook wel de bentall procedure. Ik heb voor een inspiris edwards biologische klep gekozen.

Op 11-02 ben ik nogmaals open gehaald omdat er veel bloedstolsels waren overgebleven en dat kon via de drain niet uit mijn lichaam gehaald worden.

Wellicht komt het vreemd over maar ik kijk niet zwaar terug op de operatie. ik vond het eerlijk gezegd wel meevallen. Er is een keer geweest dat ik wel pijn had van mijn borstbeen maar toen heb ik een pijnstiller gekregen en toen was dat over.

Wat zwaar is geweest is wanneer je net krijg te horen dat je een 2 slippige aorta hebt, dan valt de wereld echt in elkaar. Ik was heel boos en vroeg me af waarom ik? In het begin ben je uiteraard ook heel verdrietig maar dat duurt een paar dagen en dan is het weer voorbij. Je kan jezelf wel druk maken maar dat heeft geen zin. Wat ook vervelend is hoe mensen reageren wanneer je zegt dat je een hart operatie moet ondergaan alsof je laatste dagen zijn geteld, op een gegeven moment hield ik het maar voor mezelf.

Na mijn thuiskomst op 14-02 is het belangrijk dat je niet tilt en de zware taken uit de weg gaat, geef hier gehoor aan!!.Een paar dagen na mijn thuiskomst dacht ik wel even een stofzuiger snel naar boven te tillen en dat ging ook wel maar ik heb daarna gigantische pijn gekregen in mijn arm en borst dat was echt een hel. Ik kon amper douchen en naar bed en uit bed was echt een ramp.


Geef een reactie


Reacties (2)

 • doriend 3 juni 2022

  Hoi Robert,ik ben Dorien,inmiddels 61 jaar en ben er sinds vorig jaar ook pas achter dat ik n biscupide aortaklep en n verwijding aorta heb.Als t 5.5 is gaan ze me opereren, t is nu 5.1.Ook mijn wereld stond/staat op zn kop.Ik ben nog best actief,en ik ben zo bang dat ik straks niets meer kan.Hoe is t hele verloop gegaan bij jou,en hoe sta je nu in t leven.Is er veel veranderd?

  • Robert 25 oktober 2022

   Hallo, bedankt voor je bericht.

   ik krijg geen melding als ik iemand reageert op dit bericht. vandaar de late reactie.

   Bij mij is er niet veel veranderd. alleen jammer dat ik nu met een biologische hartklep loop daar baal ik af en toe nog wel eens van.. maar aan de andere kant vergeet ik het ook nog weleens dat ik iets heb gehad aan mijn hart dit komt omdat ik klachten vrij ben. ik neem ook geen bloedverdunners etc.

   gr Robert