Het goede nieuws is dat hartkloppingen meestal onschuldig en dus niet gevaarlijk zijn. Iedereen kent ze wel. Ze kunnen je overkomen tijdens het sporten of bij spanning, maar ook als gevolg van roken, het drinken van koffie of cola, thee of een te zware maaltijd.

Bij het rondpompen door het hart van het bloed door het lichaam komt er druk op de vaten te staan. Deze druk wordt de bloeddruk genoemd.

Als een hart niet meer uit zichzelf in staat is in een normaal ritme te kloppen, kan een pacemaker uitkomst bieden. De pacemaker helpt het hart in het juiste ritme te kloppen.

Dat laatste zou mooi zijn! Daarvoor bestaan cursussen. Iedereen zou die cursussen moeten volgen. Stel je voor je partner, moeder, vader, of kind krijgt een hartstilstand.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) geeft een zware elektrische schok af in een poging het hartritme te herstellen. Het draagbare apparaat wordt ingezet bij reanimaties.

Een ablatie is een behandeling bij een hartritmestoornis. Daarbij blokkeert een gespecialiseerde arts elektrische prikkels die het hartritme verstoren.

Iedereen heeft wellicht wel eens last gehad van hartkloppingen. Meestal zijn die ongevaarlijk. Maar komen die steeds weer terug en ga je er last van krijgen, dan is een bezoek aan de huisarts zeer aan te bevelen.

Een myocardinfarct is een ander woord voor een hartinfarct of een hartaanval. Het woord is samengesteld uit de onderdelen myocard en infarct. Dat laatste woord kennen we allemaal wel, maar myocard waarschijnlijk minder: dat betekent hartspierweefsel.

Katheteriseren is een onderzoek naar het hart en de kransslagaders via de bloedvaten. Daarbij worden dunne slangetjes, de zogenoemde katheters, gebruikt. Met deze slangetjes van enkele millimeters dikte kan de specialist bij het hart komen.

Een aneurysma is een verwijding in een ader of slagader. Een aneurysma komt meestal voor in de aorta en in de hersenen, maar kan zich ook bevinden in het hart of in een andere ader of slagader.
Het ontstaan van een aneurysma kan meerdere oorzaken hebben. Naast aderverkalking (atherosclerose) kunnen erfelijke eigenschappen een rol spelen bij de opbouw en stevigheid van de vaatwand.