default-header

Mobiele telefoon stoort medische apparatuur

Home Forums Hartcuriosa Mobiele telefoon stoort medische apparatuur

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #78897 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Wetenschappelijk onderzoek van het AMC en TNO wijst uit dat elektronische medische apparatuur nog steeds last heeft van het zendsignaal van mobiele telefoons, ook van de moderne generatie mobieltjes.

    Voor veilig gebruik moet er minstens één meter afstand zijn tussen het mobieltje en de apparatuur. De resultaten van de studie worden gepubliceerd in het vaktijdschrift Critical Care dat donderdag 6 september verschijnt. De bevindingen staan haaks op de huidige praktijk waarin steeds meer ziekenhuizen mobieltjes toelaten vanwege de vermeende onschadelijkheid en de groei in het gebruik, door zowel publiek als medisch personeel.

    Voor het eerst is wetenschappelijk aangetoond dat er storingen optreden bij medische apparatuur door het bellen (of gebeld worden) met mobiele telefoons van de tweede en derde generatie in de nabijheid van die apparaten.

    Onder leiding van Erik Jan van Lieshout, intensivist in het AMC, hebben de onderzoekers, samen met TNO Leiden, de effecten van deze nieuwe generaties telecommunicatiesystemen onderzocht. Het betreft General Packet Radio Service (GPRS) en Universal Mobile Telecommunications System (UMTS).

    De onderzoekers namen ruim zestig medische apparaten onder de loep: van beademingsmachines en elektronische ziekenhuisbedden tot spuitpompen en dialyse-apparatuur. In 48 gevallen ontstonden er storingen variërend van licht tot ernstig: ventilatoren en infuuspompen die op hol slaan en spuitpompen die ophouden te werken zonder dat een alarmsignaal afgaat.

    Nieuw in deze studie is ook dat de gevonden storingen medisch werden ingedeeld naar gevolgen voor de patiënt, iets wat in oude studies naar mobieltjes en medische apparatuur niet gebeurde. De meeste en de gevaarlijkste storingen traden op als de afstand tussen het mobieltje en het apparaat drie centimeter of minder was, maar ook bij grotere afstanden ontstonden ernstige storingen.

    De meeste storingen – ruim zestig procent – traden op bij mobiele telefoons die gebruik maken van het GPRS-systeem. De nieuwste generatie UMTS-mobieltjes was verantwoordelijk voor dertien procent van de storingen.
    De studie wijst uit dat één meter afstand een veilige marge is. Van Lieshout: ‘De eerste generatie digitale mobiele telefoons (GSM) wordt vooral gebruikt voor spraak. Met de tweede en derde generatie – GPRS en UMTS – is het ook mogelijk om data te ontvangen en te verzenden voor email of draadloos internet op je mobiel. Deze laatste twee systemen zijn op de markt gebracht, zonder dat bekend was of deze ook veilig gebruikt kunnen worden in een medische omgeving’.

    ‘Ons onderzoek toont aan dat ziekenhuizen strikte regels voor het gebruik van mobieltjes moeten blijven hanteren in ruimten waar patiënten verblijven. Duidelijk moet zijn waar wel en niet gebeld mag worden. Als je de norm van één meter hanteert, betekent dit in de praktijk dat mobiel bellen op de gehele Intensive Care taboe blijft.’

    Ook het niet beantwoorden van een oproep of de ‘vergader- of trilstand’ is onveilig: veel mensen beseffen niet dat het mobieltje ook dan constant signalen uitzendt en ontvangt.

    De onderzoeksresultaten tonen volgens Van Lieshout aan dat de huidige internationale regels die aan medische apparatuur worden gesteld, hoognodig moeten worden aangepast aan de moderne techniek van mobiel bellen en internetten. Wel plaatst hij hierbij de kanttekening dat er ook medische apparatuur is die niet wordt gestoord door mobiele telefonie. ‘Op onze Mobiele Intensive Care Unit, die we met een speciale IC-ambulance in de regio Amsterdam vervoeren, wordt juist wel GRPS/UMTS-techniek gebruikt. Maar pas nadat we al onze medische apparaten uitgebreid hadden getest. Buiten de IC-ambulance schakelen we deze techniek weer uit’.

    Bron: zorgkrant
    en
    Bron: http://www.stopumts.nl

    #86991 Reageer
    Manuela93
    Deelnemer

    in de meeste ziekenhuizen is het gewoon toegestaan!

    #86992 Reageer
    Anoniem
    Inactief

    eerlijk gezegd vind ik rinkelde gsm’s hinderlijk in het ziekenhuis…

    dus ik heb hem zelf altijd op stil staan…als ik er ben…en alleen in noodsituatie’s zal ik dus bellen ermee

    #86993 Reageer
    Manuela93
    Deelnemer

    dat is inderdaat hinderlijk maar vind de gewoonen telefoons in het ziekenhuis ook redelijk irritant als ze zo heeel luidruchtig gaan zitte te bellen..

    maar over verbinding storren veel ziekenhuizen mag je ook draadloosinternneten tegen vergoeding die zitten ook op en lijn.
    ik gebruik me tel dan aleen voor internet als in het ziekenhuis ben/lig

    #86994 Reageer
    Anoniem
    Inactief

    yep..de gewone telefoons ook..en sommige mensen kunnen niet zachtjes praten..dus je zit helemaal mee te genieten van het gesprek..nou ja..vaak genoeg gaat het of nergens over…of ik hoor dingen dat ik denk..nou..dat zou ik wel even ergens prive afhandelen…

    maar goed…ze zijn er..maar soms denk ik wel eens..kan het wat minder??

    sommige zijn er aan vergroeid lijkt het wel…vind het juist heerlijk als het rustig is zonder gebel en geteut..hihihi..en inderdaad..ik ben ook een internetter…dat doe ik liever dan bellen..

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Reactie #86991 in Mobiele telefoon stoort medische apparatuur
Je informatie: