default-header

Minder ontstekingen met kersen

Home Forums Voeding Minder ontstekingen met kersen

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #78720 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Minder ontstekingen met kersen

    De dagelijkse consumptie van 250 gram zoete kersen kan ontstekingen doen verminderen.
    Ontstekingsprocessen komen bij iedere ziekte voor, van reuma tot hartziekten.

    Dr. Darshen Kelley en medewerkers van de University of California gaven 18 gezonde mannen en vrouwen 250 gram zoete kersen per dag, gedurende 28 dagen. Bloedmonsters van de deelnemers werden geanalyseerd vooraf, na twee en vier weken en na afloop van de periode van de kersenconsumptie.

    De kersen verminderden de bloedspiegels van twee sleutelmarkers voor ontsteking. Het niveau van het CRP [C-reactief proteine] verminderde gemiddeld 25% en die van de T-cellenactiviteit nam af met 21%.

    Vooral van het CRP is bekend dat het een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.
    Andere markers, zoals interleukine-6 veranderden niet, evenals het cholesterol.

    Volgens Kelley kunnen soortgelijke anti-inflammatoire effecten gunstig zijn voor de behandeling en de preventie van ontstekingsziekten.

    Bron: Ortho Institute (ortho.nl)

    #82337 Reageer
    Leonardo
    Deelnemer

    Heb hier een aantal kersenbomen in de tuin staan maar der hangt nu zo weinig aan 🙂

    Tot er kersen zijn hou ik het voorlopig maar even op verse tomaten daar zou ook iets nuttigs inzitten wat ontstekingen zou kunnen remmen ?
    Trouwens dankjewel Lisa voor je steeds weer erg goede uitleg ! Ga zo door!

    #82338 Reageer
    Melanie
    Deelnemer

    Leonardo schrijft:
    [quote]
    Trouwens dankjewel Lisa voor je steeds weer erg goede uitleg ! Ga zo door![/quote]

    Helemaal mee eens!!

    Wel eerst goed wassen en alle zure regen erafspoelen 😉

    #82341 Reageer
    Marly
    Gast

    Hmm dan moeten we maar allemaal kersen in gaan slaan haha 😛 Nou ja ik vind het niet verkeerd, ik hou wel van fruit :laugh: En zeker ook van kersen haha.

    #82344 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Leonardo schrijft:
    [quote]
    Tot er kersen zijn hou ik het voorlopig maar even op verse tomaten daar zou ook iets nuttigs inzitten wat ontstekingen zou kunnen remmen ?
    [/quote]

    Ja dat klopt: tomaten bevatten ook stoffen die ontstekingen (CRP) minderen.
    En er zit lycopeen in…. vooral goed voor de mannen 🙂

    Als de tomaten worden gekookt (verhit) werken ze sterker. En je kunt ipv verse tomaat ook tomatenpuree nemen.
    Misschien heeft iemand een lekker recept voor tomatensoep 🙂

    Ik vond onderstaand artikel over tomaten op gezondheid.be:

    Rode tomaat en lycopeen…
    Lycopeen is het belangrijkste pigment in de tomaat. Het is een krachtig antioxidant dat bescherming biedt tegen kanker, hartinfarct of cataract. Het is ook een van de pijlers van de nutricosmetica.

    Anders dan andere carotenoïden zit lycopeen slechts in een klein aantal
    plantaardige producten, vooral in rood fruit en in rode groenten. Tomaten en
    afgeleide producten (sap, ketchup, tomatensaus, soep) zijn de belangrijkste
    bronnen van lycopeen. Hier in België wordt lycopeen vooral
    opgenomen door het eten van rauwe tomaten. Op de tweede plaats komen
    tomaten in conserven, sauzen en pizza’s.

    Gekookte tomaten veel gezonder

    Chemisch gezien komt lycopeen voor in 2 vormen, de zogeheten cis- en
    trans-vorm. Als we tomaten eten, krijgen we trans-lycopeen binnen, in
    plantaardige producten de meest voorkomende van de twee vormen. Maar deze
    trans-vorm wordt door het lichaam minder goed opgenomen dan de cis-vorm. Het koken
    van tomaten zou de transformatie van de trans- naar de cisvorm nu net
    bevorderen.

    Ook producten afgeleid van tomaat (saus en puree) leveren ons lichaam meer
    lycopeen dan rauwe tomaten. De aanwezigheid van vetten (typisch bij
    pizza’s en tomatensaus met kaas en bakolie), de genuttigde dosis en de
    aanwezigheid van andere carotenoïden zoals bètacaroteen (aanwezig in
    tomaten en in wortelen -deze laatste worden vaak gebruikt bij de bereiding van
    tomatensaus of tomatensoep) zorgen voor een nog betere opname van
    lycopeen in de darmen.

    In de praktijk zou dagelijks één portie van een product op basis van tomaten
    genoeg zijn om te kunnen profiteren van het beschermende effect van lycopeen.

    Voedingsbronnen van lycopeen

    – 25 gram tomatenpuree: 7 mg
    – 15 gram concentraat, 100 gram rauwe tomaat, 60 gram saus: 7 mg
    – 250 ml tomatensap: 8 mg

    Kanker en infarct

    Tal van epidemiologische studies wijzen op de kankerbestrijdende werking van
    tomaten. Dat feit is al meer dan 20 jaar bekend. Producten op basis van
    tomaat lijken, als ze regelmatig worden genuttigd, het totale aantal sterfgevallen
    door kanker terug te dringen. De opvallendste resultaten zien we bij prostaatkanker,
    longkanker en maagkanker.

    Voor cardiovasculaire aandoeningen zijn er minder studies verricht, maar ook die wijzen
    op een beschermende werking van lycopeen. Andere studies wijzen op het
    belang van lycopeen voor de gezondheid van onze ogen, vooral ter preventie
    van cataract en ouderdomsmacula-degeneratie (wereldwijd de voornaamste oorzaak
    van blindheid). Nog andere studies vermelden de belangrijke rol van lycopeen
    in de gezondheid van de huid. Dat verklaart ook het gebruik ervan in de nutricosmetica
    (voedingssupplementen met een cosmetisch effect).

    Lycopeen verklaart niet alles

    Het zou onjuist zijn om de goede eigenschappen van de tomaat enkel en alleen
    toe te schrijven aan lycopeen. Lycopeen is maar een van de vele
    actieve bestanddelen van de tomaat die in synergie werken. De groente bevat
    ook heel wat carotenoïden (luteïne, zeaxanthine, bètacaroteen, alfacaroteen, fytoeen…)
    en polifenolen, naast andere krachtige antioxidanten zoals flavonol, quercetine en
    kaempferol. De tomaat verdient dus zeker haar status van meest populaire
    groente van de Belgen!

    10/04/2007
    Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige
    Porrini M en al, American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 135:2042S-2045S, 2005 Canene-Adams K en al, J. Nutr., 135 : 1226-1230., 2005.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Reactie #82338 in Minder ontstekingen met kersen
Je informatie: