default-header

Hart- en vaatziekten en ontstekingen

Home Forums Hart- en vaatziekten Hart- en vaatziekten en ontstekingen

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #78701 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Rol ontstekingen bij hart- en vaatziekten onderbelicht

    L. van der Ent en R. Kleemann

    Het eiwit MIF speelt een rol bij artherosclerose ofwel aderverkalking. Het
    eiwit zet ontstekingscellen ertoe aan zich te nestelen in de vaatwand, waar
    zich dan plaques vormen. ‘Daarom zouden ontstekingen, naast
    cholesterolverlaging, meer aandacht moeten krijgen bij de preventie van
    artherosclerose en andere hart- en vaatziekten’ constateert onderzoeker dr.
    Robert Kleemann van TNO.

    http://www.tno.nl/images/shared/overtno/magazine/kvl_3_2007_16_17.pdf

    (PS Ik kan deze pdf met het hele artikel helaas niet openen, maar misschien iemand anders wel?)

    #82067 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Hart- en vaatziekten bij chronische gewrichtsreuma (ontstekingen) en ziekte van Bechterew

    Reumatologen moeten zich bewust zijn van het verhoogde risico op hart- en vaatziekten (HVZ) bij reumapatiënten en zij moeten openstaan voor screenen hierop.

    Cardiologen dienen in te zien dat reumatische ontstekingsziekten onafhankelijke risicofactoren op HVZ zijn. Ook patiënten met reumatische ontstekingsziekten dienen zich bewust te zijn van hun verhoogde risico op HVZ. Alleen dan kunnen zij maatregelen treffen deze risico’s voor de toekomst te verkleinen. Dit concludeert cardioloog in opleiding Vokko van Halm in zijn proefschrift waarop hij donderdag 18 september promoveert bij VU medisch centrum.

    Het wordt steeds duidelijker dat ontsteking een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten (HVZ). Omdat reuma gepaard gaat met chronische ontsteking, onderzocht Van Halm het risico op HVZ bij chronische gewrichtsreuma (reumatoïde artritis) en de ziekte van Bechterew.

    Van Halm toont aan dat reumapatiënten bijna driemaal zovaak HVZ hebben vergeleken met de algemene bevolking. Het blijkt dat reumapatiënten een slechter risicoprofiel op HVZ hebben. Zo doet de (reuma)ontsteking de cholesterol-gehaltes van reumapatiënten verslechteren wat weer kan leiden tot meer HVZ. Een andere oorzaak is het directe schadelijke effect dat de (reuma)ontsteking op de bloedvaten heeft. Het proces van aderverkalking wordt door ontsteking versneld. Dit onderzoek laat zien dat, onafhankelijk van de bekende, klassieke HVZ-risicofactoren, onderdrukking van ontsteking het risico op HVZ verlaagt.

    Vokko van Halm concludeert dat reumatologen zich bewust dienen te zijn van het verhoogde HVZ-risico van reumapatiënten en positief moeten staan tegenover screenen op HVZ (-risicofactoren). Cardiologen moeten inzien dat zij reumatische ontstekingsziekten dienen te zien als onafhankelijke HVZ-risicofactoren. Ten slotte moeten patiënten met reumatische ontstekingsziekten zich bewust worden van hun verhoogde HVZ-risico, zodat zij maatregelen kunnen treffen om dit risico voor de toekomst te verkleinen.

    Bron: Arts en Apotheker.nl

    #82082 Reageer
    Anoniem
    Inactief

    Wat me vaak opvalt in de vele verhalen is dat specialisten meestal alleen in hun eigen vakgebied naar de oorzaak zoeken, en pas op het allerlaatst er toe overgaan om een collega van een andere discipline in te schakelen, terwijl als ze wat beter naar de patiënt zelf geluisterd hadden, ze deze conclusie al veel eerder hadden kunnen trekken.
    Er worden wel mooie onderzoeken gepubliceerd over de samenhang tussen verschillende klachten etc., maar zolang er zo weinig mee gedaan wordt schiet de patiënt er niets mee op.

    #82094 Reageer
    Job Pieter Tent
    Gast

    Daar heb je zeker gelijk in Snoopy. De tijd zou intussen toch echt voorbij moeten zijn dat er geen waarde gehecht wordt aan de mening van de patiënt…
    De patiënt is tegenwoordig mondig en zoekt zelf veel uit. Deelt met anderen en verkrijgt zo ook weer meer informatie. Precies wat we hier ook doen.
    Er zijn nog heel veel onderzoeken die nog niet eens gepubliceerd zijn. Die informatie komt ook niet voldoende naar buiten, terwijl onderzoekers dit wel zouden willen…

    #82453 Reageer
    Tolletje
    Deelnemer

    Ik heb ook vaak last van ontstekingen en wel in de vorm van steenpuisten en wondjes op/in de huid. Ook vaak ontstekingen in de mond. Mijn tandarts adviseerde toen wel mijn bovengebit preventief te laten trekken, toen daar alles rustig was.
    Dit toen aan de cardioloog voor gelegd en die adviseerde meteen maar een afspraak te maken bij de kaakchirurg. Ben toen met opname, onder narcose getrokken en heb 48 uur antibiotica gehad.
    Ik ben blij, dat mijn tandarts mij dit advies gaf, om verdere ellende te voorkomen.

    #82456 Reageer
    Job Pieter Tent
    Gast

    Erg vervelend dat je zoveel ontstekingen hebt zeg. Daar zal je ook wel ergeren…

    Het zal veel ellende hebben gescheeld dat de tandarts je dit advies heeft gegeven. Ben je toen niet ongelofelijk geschrokken:blink: ? Je hebt al zo veel meegemaakt… en dan moeten je tanden ook nog getrokken worden. pfff

    #82962 Reageer
    joze
    Deelnemer

    zelf heb ik fibromyalgie oftwel weke delen reuma en chronische brochitis
    klaagde al 1 jaar over pijn op de borst
    en steeds werd er gezegd dit hoort bij fibromyalgie
    totdat ik weer naar de ha ging en er een vervanger was
    die nam meteen aktie en maakte een hartfilmpje
    en daarop was een afwijking te zien
    toen was het opeens geen fibromyalgie
    vaak nemen artsen je niet serieus met je klachten

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Reactie #82082 in Hart- en vaatziekten en ontstekingen
Je informatie: