default-header

10 redenen om te bewegen

Home Forums Beweging 10 redenen om te bewegen

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Berichten
  • #78893 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    GEZOND BEWEGEN

    1 Bewegen is goed voor je hart

    Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in het westen. Van een zwakke biceps sterf je niet, van een zwakke hartspier wel.
    Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen, zwemmen,. . .) zijn de ideale bondgenoten van het hart.

    2 Bewegen is goed voor je longen

    Bewegen houdt je longen en de ademhalingsspieren rondom in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging.

    3 Bewegen voorkomt overgewicht

    Bewegen verhoogt de stofwisseling (via spieropbouw en vetafbraak), een belangrijk wapen in het voorkomen en het bestrijden van overgewicht en obesitas. Vandaar de uitspraak: “Het beste dieet is een dieet met een flinke portie beweging.”

    4 Bewegen kan diabetes voorkomen

    Beweging zorgt er voor dat de glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen bepaalde vormen van diabetes voorkomen.
    Maar ook diabetespatiënten hebben baat bij sport, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.

    5 Bewegen kan osteoporose voorkomen

    Vanaf je 35ste worden je beenderen poreuzer en kwetsbaarder. Stilzitten versnelt dit proces. Bewegen houdt je beenderen, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie. Ook wie last heeft van artritis of osteoporose, heeft baat bij niet belastende bewegingsvormen

    6 Bewegen kan kanker voorkomen

    Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen. Ook bij : tumortherapie blijkt dat wie kan bewegen, daar baat bij heeft en de bijwerkingen beter aankan.

    7 Bewegen kan stress, angst en depressies verminderen

    Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. Je kan dus letterlijk de ‘stress uit je lijf lopen’. Bewegen : beïnvloedt ook je mentale gezondheid. Actievelingen voelen zich beter in hun vel, angsten en depressies kunnen verminderen. In de psychiatrie wordt beweging steeds vaker gebruikt als onderdeel van de therapie.

    8 Bewegen is goed voor je sociale leven

    Het is vaak leuker en motiverender om samen met anderen te sporten. Bewegen levert vaak sociale contacten op. Wat dan weer helpt : om bewegen langer -levenslang – vol te houden.

    9 Bewegen is goed voor je portemonnee

    Actievelingen leven niet alleen langer, ze leven ook beter. Ze scoren lager op hospitalisatie, doktersbezoek en gebruik van medicatie. Wat : niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Beter nu geld uitgeven aan wandelschoenen of een fiets, dan later het tienvoudige aan de dokter.

    10 Bewegen is de beste vorm van pensioensparen

    Ouder worden is een fysiologisch proces, waarbij het lichaam verzwakt. Die evolutie kan afgeremd worden. Levensstijl en fysieke activiteit spelen daarbij een bepalende rol. Je leven lang bewegen is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis,osteoporose, hoge bloeddruk, enz. . .

    Bron:
    http://www.carep.be/gezond_bewegen.htm

    #83597 Reageer
    Wandeltheo
    Deelnemer

    [i][/i]5 [i]Bewegen kan osteoporose voorkomen[/i]

    Ja, en dat gaan ze nou juist bij mij onderzoeken.
    Al 6 jaren in de Vut en nog nooit zoveel gelopen (10.000km) als de laatste jaren, geen vitaminegebrek, en toch (ineens?) ernstige bot-ontkalking. Komt niet in de familie voor en niet eerder hinder van gehad.

    Ik wacht nu overigens al 16 dagen op een oproep (!)
    Dagen achteraan gebeld, moest eerst een briefje getikt worden.
    Onduidelijk hoe het traject nu verder gaat.
    Over stroperigheid in de medische organisatie gesproken !!!
    Na het weekend maar weer eens bellen.

    #83598 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Wandeltheo schrijft:
    [quote][i][/i]5 [i]Bewegen kan osteoporose voorkomen[/i]
    Ja, en dat gaan ze nou juist bij mij onderzoeken.
    Al 6 jaren in de Vut en nog nooit zoveel gelopen (10.000km) als de laatste jaren, geen vitaminegebrek, en toch (ineens?) ernstige bot-ontkalking. Komt niet in de familie voor en niet eerder hinder van gehad.
    .[/quote]

    Dat loopt dus niet zo soepeltjes dan …bellen wel inderdaad wel eens helpen (“piepen”).

    Geen vitaminengebrek….. tja, ….dat kan echter wel het geval zijn.
    Meestal testen ze alleen calcium in het bloed. Dat is meestal wel goed.
    Is bij jou meer getest?: ook je twee soorten vitamine D?

    en je magnesium ?
    Botten bevatten niet alleen calcium, maar ook veel magnesium, het moet ook IN je cellen gemeten worden ipv alleen in je bloed, (dat heb ik al vaker verteld hier), de test wordt vaak nog niet standaard gedaan dus daar zul je zelf achterheen moeten (= magnesium laten bepalen in rode bloedcellen bijv, het kan echt, is alleen meer werk voor het lab dan een simpele bepaling in het serum.)..

    Als je gebrek aan magnesium (en/of calcium) hebt, haalt je lichaam dat uit de botten weg, zodat het in het bloed op peil blijft (dat krijgt dan voorrang) en dan lijkt alles op het eerste gezicht gewoon in orde nog.. Het is een schijn die kan bedriegen……

    Veel lopen (sporten )->…. veel magnesium nodig.

    De Arts/onderzoekster Mildred Seelig die al ca 40 jaar onderzoek doet naar de rol van magnesium zegt:
    “een magnesium gebrek maakt sporten gevaarlijk”. en “bij een goede
    magnesium status is sporten weldadig”.

    Is ook je vitamine K getest? (K1,K2,K3). Gebrek aan K kan ook leiden tot bot-ontkalking.
    Het is ook een vetoplosbare vitamine…. net als D….. zonder vet er bij wordt het niet goed opgenomen. Maar bv coumarine bloedverdunners kunnen ook K2 problemen geven (en botontkalking daardoor).

    En als men toch aan het nader testen is 😉 ….. een goede kalium-status is ook belangrijk (in het bloed, maar net als magnesium vooral ook IN de cellen).

    Succes met de onderzoeken die je gaat krijgen en hopelijk vinden ze snel de oorzaak van de ontkalking, wat die ook moge zijn.
    Groetjes,
    Lisa.

    #83599 Reageer
    Wandeltheo
    Deelnemer

    Hallo Lisa,
    Bedankt voor je reaktie. Vandaag de langverwachte oproep bij de post. Afspraak 10 juni bij de endicrinoloog. Op 16 april was me deze oproep al met spoed (!) toegezegd.

    Bij mijn wandeltochten gebruikte ik wel vaak extra magnesium-(bruis)tabletten.
    Ik heb geen idee wat mijn waarden (kalk,vitamine,magnesium) voor dit alles zijn, maar ook al zou ik dat weten, zegt het mij als leek nog niet zoveel. Ik ben ondertussen wel uitgebreid digitaal vastgelegd van alle zijden, middels nucleair onderzoek, skeletcintigram, spect et en dexabotdensitometrie.
    Kijk dat hiermede diverse weken gemoeid zijn, heb ik alle begrip voor.

    Feit is wel, dat ik bij “de uitslag” van dit alles niks wijzer geworden ben, dan ik reeds wist n.a.v. de 1e röntgenfoto op 9 maart. “Zij” zijn (kennelijk ?) een stuk wijzer geworden, n.a.v. het verzamelde materiaal, maar zèlf ben ik er geen steek mee opgeschoten. Dat het vervolgens dan weer 1,5 maand moet duren ( 10-06) alvorens een volgende stap gezet wordt, vind ik van weinig doortastendheid getuigen. En ik maar pijnstillers slikken. 9 maart tot 10 juni is 3 maand en nog niks verder !!!

    Als ik dan zo’n aanbeveling lees, om meer te bewegen;
    [i][/i]BEWEGEN KAN OSTEOPEROSE VOORKOMEN, [i][/i] dan denk ik: stel dat ik na mijn pensioen op mijn krent was gaan zitten en niet was gaan wandelen, had nu ongetwijfeld iedereen geroepen: “zie je wel, daar komt dat van!” Eigen schuld, dikke bult.

    Dat heb ik niet gedaan, maar ben juist heel aktief gaan bewegen, vind je het gek als ik dan deze “aanbeveling” met een grote korrel zout neem? Ik kijk er althans wel met andere ogen naar. Wat had ik dan nog meer moeten doen?
    Oefening in geduld misschien!

    #83601 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Hallo Theo,

    Nee, ik vind het niet gek dat je de bewering met een korrel zout neemt. Voor jou heeft beweging de botontkalking niet voorkomen.
    Ik neem de vaak nogal stellige bewering van artsen dat cholesterolverlaging met statinen infarcten voorkomen ook met een korrel zout, Ik lees zo vaak dat mensen braaf die pillen slikken, maar velen van hen krijgen, tegen hun verwachting in, toch weer een infarct of een bypass slibt toch weer grotendeels dicht..

    De pillen garanderen in de praktijk geen bescherming, alleen een wat lager risico, …. en zo moet je ook de bewering zien dat beweging botontkalking kan voorkomen….. let wel, er staat ook KAN in die bewering….. bij de een beschermt het wel, maar bij de ander mogelijk niet. Om botontkalking te voorkomen is meer nodig dan alleen voldoende bewegen.

    Bij jou komt de ontkalking duidelijk niet door gebrek aan beweging…. dus speelt iets anders een grotere rol.

    De waarden van je geteste vitaminen en mineralen kun je opvragen (bv een kopie van de uitslagen van het lab vragen) (dan weet je ook wat er wel en niet is bepaald), en ze dan zelf nader bekijken of laten bekijken door een natuurarts.

    Je noemt jezelf een leek, maar vergeet niet dat veel reguliere artsen ook leek zijn op gebied van nutrientenstatusssen 😉 .
    Mijn cardioloog heeft nooit mijn magnesium getest, en toen ik daarom vroeg, werd alleen het magnesium in het bloed bepaald, dus ik zei: ik wil ook weten of ik genoeg IN mijn CELLEN heb….. en de goede man zei verbaasd “Kan dat dan ook bepaald worden????, Dat wist ik helemaal niet”.

    Ik ben zelf naar een natuurarts gegaan om via hem het magnesium in mijn cellen te laten bepalen (die was dus te laag).

    Een tijdje geleden was er een specialist (internist dacht ik) die ontdekte dat veel van zijn patienten met botontkalking ook een gebrek hadden aan vitamine D. Hij meende dat men eerst dus vitamine D (en calcium) etc zou moeten geven aan die patienten, ipv meteen al de medicijnen zoals fosamax. Dat werd hem niet in dank afgenomen, en hij kon een job in een ander ziekenhuis gaan zoeken.

    MIjn cardioloog meende een paar jaar geleden dat vitamine D gebrek zeldzaam is, geloofde dus niet dat ik (samen met al vele anderen) een gebrek aan D had (wat in mijn geval al bewezen was), maar nu is zelfs de gezondheidsraad overtuigd van de heersende vitamine D gebrek-“epidemie” :cheer: :
    Vitamine D wordt in de huid (oiv de zon gemaakt uit cholesterol, dus bij mensen met een heel laag cholesterol kan wellicht ook zo een D gebrek ontstaan zijn)

    Het kan dus geen kwaad om zelf mee te denken met de artsen, ze weten echt niet alles (kan ook niet), en sommige artsen stellen meedenken wel op prijs (anderen helaas niet).

    Ik was nog vergeten een andere oorzaak van botontkalking te vermelden: een te hoog homocysteine (de risicofactor voor hart- en vaatziekten!). Is die wel eens bepaald bij je?
    Vaak wordt dat alleen bepaald als vitamine B12 laag is, maar ook dan kan homocysteine toch al te hoog zijn! (hoger dan 10 is te hoog volgens de nieuwste inzichten, en hoe lager hoe beter) Dus ik zou er op staan dat B12, foliumzuur, maar ook homocysteine bepaald wordt, want het kan namelijk zijn dat IN je CELLEN te weinig B12 is (en in het bloed nog wel genoeg).

    Na ja, je kunt alles even laten bezinken Theo (en je hoeft natuurlijk niets er mee te doen, dat is aan jou 🙂 ) Veel van wat ik schrijf is mogelijk helemaal nieuw voor je,…. maar je hebt nog tijd tot 10 juni.om jezelf eventueel in te lezen en wat voor te bereiden … duurt wel lang inderdaad voor je bij die endocrinoloog terecht kan. Maar de tijd vliegt tegenwoordig 🙂 , zo ervaar ik het althans 😉 .

    Groetjes en sterkte,
    Lisa.

    PS: wat info over homocysteine en botontkalking:

    Foliumzuur helpt botbreuken voorkomen
    Osteoporose (botontkalking) hangt samen met een hoog niveau van het aminozuur homocysteine in het bloed. Een interventiestudie in Japan heeft aangetoond dat door het terugbrengen van het homocysteinegehalte met foliumzuur, het aantal botbreuken afneemt. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceerden over dit onderwerp in het maartnummer van the Journal of the American Medical Association (JAMA).

    De rest staat hier: http://tinyurl.com/cn5yew

    Wel of niet krijgen van Osteoporose kan verder ook nog te maken hebben met de genen:
    http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php?nieuwsartikelID=3015

    Gebruik je misschien al medicijnen ivm je botontkalking Theo ?:
    Die kunnen pijn veroorzaken:

    8 januari 2008
    VS waarschuwt voor pijn door botontkalkingsmedicijn
    Bepaalde medicijnen tegen botontkalking zouden hevige pijnen in botten, gewrichten en spieren kunnen veroorzaken. Dat lieten de Amerikaanse autoriteiten op het gebied van voedsel en medicijnen (FDA) gisteren weten.

    Het gaat om Fosamax (alendroninezuur) van medicijnenfabrikant Merck en Actonel (risedroninezuur) dat wordt verkocht door Procter & Gamble en Sanofi-Aventis. Dat de medicijnen mogelijk hevige en soms zelfs verlammende pijn kunnen veroorzaken, staat in de bijsluiters, maar de FDA is bang dat dokters de link tussen het medicijngebruik en de mogelijke pijnen over het hoofd zullen zien.

    Binnen dagen, maanden of jaren nadat met de medicijnen is begonnen, kan de pijn komen opzetten. Artsen zouden in dat geval moeten overwegen het medicijngebruik door de patiënt tijdelijk of blijvend te stoppen.

    De FDA liet weten de zaak nog steeds te onderzoeken en zegt dat een eindconclusie nog ongeveer zes maanden op zich laat wachten.

    Bron: ANP
    http://www.gezondheid.nl

    #83602 Reageer
    Wandeltheo
    Deelnemer

    Hallo Lisa,

    Bedankt voor je uitvoerige info. Inderdaad veel is nieuw voor me. Dat medicijnen voor ongewenste bijwerkingen kunnen zorgen, was mij bekend, maar dat ze ook de oorzaak kunnen zijn van de pijn (!)

    Om de osteoperose te bestrijden, gebruik ik: Fosavance(1x p.wk.) en Calci Chew D3 (2xp.dag) Daarnaast nog calcium en selokeen (voor mijn hart) en Tramadol tegen de pijn.
    Hiernaast nog kalk-en magnesium bruistabletten en Glucosamine.
    Het is ondertussen een hele waslijst. Met de Tramadol ben ik heel terughoudend, aangezien ik daar erg suf en slaperig op word.

    Ja, ik ga me zeker nog meer inlezen, maar heb ook zoiets van: hoe meer ik lees, hoe meer narigheid, en op een gegeven moment heb ik het dan wel helemaal gehad. Bovendien ontbreekt me dan de onderliggende basiskennis, die je m.i. wel benodigd voor een juiste interpretatie. Eigenlijk ben ik ook geen onderzoeker, maar veeleer ge-interesseerd in de praktische toepassingen, toekomstperspectief en wat kan ik allemaal (mogelijk) verwachten.

    Uit het komende onderzoek zal ook wel zoiets komen van: een tekort aan dit, of een teveel van dat, interessante stof voor de medici, maar wat koop ik daar voor?
    Ik hoop dat ik me een beetje duidelijk heb uitgedrukt.
    Niettemin blijf ik altijd hongerig naar meer informatie.

    groeten,
    Theo

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Reactie #83601 in 10 redenen om te bewegen
Je informatie: