default-header

Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Home Forums Vitamines Vitamine K2 vermindert aderverkalking Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

#82109
Lisa
Deelnemer

Marion58 schrijft:
[quote]Mijn grote vraag blijft nu wel…..
IKan een langdurig tekort aan vitamine K mijn aderen doen verkalken? Bij onderzoeken is gebleken dat mijn aderen heel schoon zijn.
In hoeverre worden mijn botten aangetast?.

Misschien weet iemand er een antwoord op.
Groetjes, Marion.[/quote]

Hallo Marion.

Volgens onderzoekers kun je door coumarine gebruik inderdaad verkalkingen krijgen.

Coumarines blokkeren vitamine K1 actie (om de kans op stolsels te verminderen). Maar ze remmen ook de omzetting van K1 naar K2, wat van betekenis is ivm de bevindingen dat slikken van coumarines gepaard gaat met meer ader- en hartklepverkalkingen..:.

German researchers found out in 2005 that long term use of coumadin produced increased calcium in the aortic valve and coronary arteries when compared to patients not taking coumadin.
Koos R et al Relation of oral anticoagulation to cardiac valvular and coronary calcium assessed by multiple spiral computer tomography. Amer J Cardiol.2005;96(6):747-749

En waarschijnlijk kun je ook sneller breekbare botten krijgen door gebrek aan vitamine K2.

K2 voorkomt of vermindert de aderverkalking, K1 niet.
K2 brengt calcium naar de botten, K1 niet.
Ik weet niet of K2 ook een rol speelt in de stolling, of dat het vooral K1 is die de stolling regelt (ik zal nog proberen iets naders daarover te vinden.)

Ik vermoed dat in je multi alleen K1 zat?
Weet je zeker dat er 100 mg in zat??? Is wel heel erg veel.:huh:
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid K1 is 80 microgram.

K2 zit vooral in kaas, yoghurt en gefermenteerde sojabonen.
K1 zit vooral in groenten/planten en sommige olie produkten.

Medicijnen om een bepaald risico te verlagen, brengen vaak een verhoging van een ander risico met zich mee. De arts adviseert een medicijn, en de patient kan, na volledig geinformeerd ! te zijn, overwegen en beslissen of hij met het medicijn het ene risico wil vervangen door een ander, misschien wel groter risico, voor de gezondheid.

Medicijnen putten vaak bepaalde voedingsstoffen uit (wat voor een deel de bijwerkingen kan verklaren) en die stoffen kan men meestal wel aanvullen met supplementen.
Met coumarine en K ligt dat anders. Aanvulling met K1 kan niet, want dan werkt de coumarine minder goed. Maar misschien kan K2 wel aangevuld worden ?????

Groetjes,
Lisa