default-header

Re:Staatsinquisitie opent jacht op rokers

Home Forums Roken Staatsinquisitie opent jacht op rokers Re:Staatsinquisitie opent jacht op rokers

#82181
Sjarel
Deelnemer

Stoppen met roken is één ding. Maar de manier waarop dit aan de samenleving wordt opgelegd, en waarop de staat zich ermee bemoeit, vind ik ten hemel schrijnend.

Kleine cafés verdwijnen uit het straatbeeld als de overheid streng blijft controleren op handhaving van het rookverbod. Dat meldde de stichting Red de kleine horecaondernemer woensdag 8 oktober naar aanleiding van het Kamerdebat van dinsdag 7 oktober over het rookverbod. Het ANP meldde dit zojuist.

De stichting behartigt de belangen van ruim negenhonderd kleine zaken die moeite hebben het hoofd boven water te houden. Ze hebben de middelen en ruimte niet om een aparte rookruimte in te richten, waardoor de rokende klanten wegblijven.

,,De kleine café’s gaan failliet door het rookverbod”, aldus de belangenorganisatie.

Controleurs van de Voedsel en Warenautoriteit hebben van minister Klink de opdracht niet meer te waarschuwen, maar direct te beboeten als er wordt gerookt in de horeca.

Ik zie het al voor me. Maastricht zonder kroegjes, om zomaar een voorbeeld te noemen. Dat is een bom onder de sociale samenhang van wijken en buurten, en het uitgaansleven in de binnensteden. Dat is een bom onder de carnaval, want waar moeten de verenigingen nog samenkomen, waar vind je nog de zaatte hermeniekes, hoe gaan we de volgende carnaval vieren, en vooral waar? Weg gezelligheid. Je kunt alleen nog maar terecht in grote discotempels. Nee, daar wordt niet gerookt, want xtc, speed, cocaine en amfetamine ruik je niet, toch? Kunnen de gezondheidsfreaks rustig verder slapen. Op deze manier wordt de samenleving kapot georganiseerd. Ja, je leeft dan wel langer, maar wat een saaaaaaaai leven! Met dank aan de gezondheidsfundamentalisten!

En kom me niet aan met het verhaal dat mensen zich op den duur wel aanpassen, en niet meer roken als ze uitgaan. Dat is gewoon niet waar. Het ooit zo cultureel hoogstaande Ierland waar uit de kroegen de muziek klonk, muziek die de wereld overging en fantastische groepen voortbracht zoals U2, The Dubliners, noem maar op, nee, daar verstomt de muziek, want de kroegen zijn dicht gespijkerd, verlaten, en de mensen trekken zich noodgedwongen terug in hun eigen kot, hebben geen ongedwongen sociale contacten meer met elkaar en vervreemden van hun omgeving en zichzelf. Goed gedaan jochies! Jullie hebben de cultuur een genadeslag verkocht!

Ik vind het prima, echt zeer bewonderenswaardig als mensen erin slagen om te stoppen met roken. Petje af! Maar om stoppen met roken als staatsmaatregel op te leggen in kroegen en mensen die roken volledig buiten het sociale leven te plaatsen, dat vind ik terreur. En dat terwijl diezelfde overheid fors verdient aan de tabaksaccijnzen! Over dubbele moraal gesproken…..

Sta dan kroegen toe die een rookontheffing krijgen. En voorkom op die manier dat zingend, hossend, feestend en gezellig Nederland naar de haaien wordt geholpen.