default-header

Re:Reanimatie verbod

Home Forums Reanimatie Reanimatie verbod Re:Reanimatie verbod

#82397
Melanie
Deelnemer

Ik denk dat het een wezenlijk verschil is om daadwerkelijk iemand’s leven te beiendigen terijl reanimatie een een levensreddende aktie is. Zonder reanimatie zal het lichaam waarschijnlijk zelf overlijden.

Ik ken ook een verhaal van heel dichtbij. Mijn schoonvader was al jaren rolstoelafhankelijk kon eigenlijk niks meer zelf en leefde zo al ruim 11 jaar. Zijn vrouw heeft hem al die jaren thuis verzorgd. Hij verslechterde steeds verder en moet op een gegeven moment moest hij geopereerd worden aan een verstopping aan zijn luchtpijp ( hij werd toen vooral snacht beademd door een gat in keel ). Hij heeft toen aangegeven niet gereanimeerd te willen worden mocht dat nodig zijn. Dat werd tot 3 keer toe toch gedaan. Ik weet niet of dit zwart op wit stond of hoe dat presies aangegeven is geworden. Enkele maanden na de operatie en een zeer moeizaam herstel ( hij heeft daarna constant volledige beademing nodig gehad ) is hij uitendelijk gestorven aan kanker.

Daarom denk ik ook dat je al deze gevallen los moet bekijken. Dat iemand zijn eigen leven of dat van een ander niet expres mag beeindigen is toch een heel ander verhaal ik denk dat mensen wel het recht moeten hebben om te kunnen sterven als hun lichaam aangeeft dat de tijd gekomen is en de patient daar vrede mee heeft of daar uitdrukkelijk om vraagt.