default-header

Re:Reanimatie verbod

Home Forums Reanimatie Reanimatie verbod Re:Reanimatie verbod

#82159
Anoniem
Inactief

Uiteindelijk is dit eruit gekomen (Bron ANP van 1-10-08)

Wens patient centraal in richtlijn voor reanimatie

DEN HAAG – Bewoners van een verpleeghuis zullen in een individueel gesprek moeten aangeven of ze wel of niet gereanimeerd willen worden. Dat komt in een nieuwe richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen te staan, meldde het ANP vandaag.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) zei dat woensdag in de Tweede Kamer. Tot nu toe schreef de richtlijn in verpleeghuizen voor dat er niet gereanimeerd wordt, tenzij de patiënt dat wil.

Sinds de rel die ontstond over het reanimatiebeleid van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort gingen de verpleeghuisartsen zich achter de oren krabben over de bestaande richtlijn. Deze zorginstelling besloot om cliënten niet meer te reanimeren, tenzij die zelf hadden aangegeven dat wel te willen.

In de nieuwe richtlijn van de verpleeghuisartsen gaat het niet meer om een keuze tussen ‘ja, tenzij’ of ‘nee, mits’ als het gaat om reanimatie, maar staat de wil van de patiënt centraal. Binnen zes weken na binnenkomst van een cliënt in een instelling, moet in een gesprek met een arts zijn of haar voorkeur vast komen te staan.

Eerder liet de staatssecretaris al weten dat een patiënt bij twijfel altijd gereanimeerd moet worden.