default-header

Re:Goedkoper verzekerd door donorschap

Home Forums Orgaantransplantaties Goedkoper verzekerd door donorschap Re:Goedkoper verzekerd door donorschap

#82716
Job Pieter Tent
Gast

Wie zich laat registreren als orgaandonor of niet-donor, krijgt bij een aantal zorgverzekeraars een flinke korting op de premie. Idealisme of reclame?

Moeten mensen hun organen na de dood afstaan om 120 euro korting te krijgen op de ziektekostenverzekering?

Nee, het gaat alleen om de registratie. In het Donorregister kan iedere Nederlander laten registreren wat hij met zijn organen wil na overlijden. Maar wát hij kiest – wel of geen organen afstaan – doet er voor de korting niet toe. ‘We hopen met deze prikkel mensen zo ver te krijgen dat ze zich in elk geval registreren’, aldus een woordvoerder van Menzis. De andere verzekeraars die meedoen zijn Ohra, Fortis ASR en Avero Achmea.

Controleert die verzekeraar of mensen zich ook echt registreren?

Nee. ‘We hebben wel aan het Donorregister gevraagd of dat mogelijk was, maar ze zeiden dat de tijd daar politiek gezien nog niet rijp voor was’, zegt directeur Nils Karssens van zorgadviesbureau SEZ, dat de donorpolis bedacht en bemiddelt voor de verzekeraars.

Dus mensen die erover liegen krijgen ook gewoon korting?

Ja, zegt SEZ. Al moet gezegd dat het gebrek aan controle voor wel meer collectiviteitskortingen geldt. Zo zegt Agis niet te controleren of mensen ook echt stoppen met roken bij de niet-rokerspolis. En bij de polis voor vegetariërs wordt ook niet gecheckt of iemand geen vlees eet. Karssens van SEZ ziet momenteel een ‘woud van kortingen’ bij de verzekeraars. ‘Als je bij de Postcodeloterij zit, krijg je korting, als je onderwijzer bent, krijg je korting, als je bij de hockeyclub zit, krijg je korting. Waar gaat dat nog over? Als die vrijheid er dan toch is, kun je er beter iets goeds mee doen.’

Is het echt zo erg met het tekort?

Jaarlijks sterven er zo’n tweehonderd mensen door een gebrek aan orgaandonoren. Onder hen ook kinderen. De meesten wachten op een nieuwe nier. In Nederland lopen zo’n 7 miljoen mensen rond die (nog) geen keuze hebben gemaakt over orgaandonatie en dus niet geregistreerd staan in het Donorregister.

Wat is eigenlijk het voordeel voor die verzekeraars?

‘Dit levert ons geen direct financieel voordeel op’, zegt een woordvoerder van Menzis. ‘Behalve dat we hopen aan klantenbinding te doen.’ Dat geeft aan wat verzekeraars, ondanks nobele motieven die ze misschien hebben, óók willen bereiken: zo veel mogelijk mensen aan zich binden. Hoe meer verzekerden, hoe groter de omzet.

Het is ook mogelijk dat de kosten voor verzekeraars lager worden, als de wachtlijsten krimpen. Volgens CZ – dat overigens de donorpolis niet aanbiedt – kost één jaar nierdialyse 76.000 euro per patiënt, terwijl een transplantatie eenmalig 55.000 euro kost, plus 11.000 euro aan medicijnen per jaar. Na transplantatie wordt volgens CZ dus zo’n 60.000 euro per jaar bespaard.

Wat verdient bemiddelaar SEZ hiermee?

‘We houden hier 4 tot 6 euro per donorpolis aan over’, zegt directeur Karssens. Hij biedt verzekerden extra’s, zoals traumazorg voor nabestaanden.

Is het nou een reclamestunt?

Zo zou je het kunnen zien. Met als positief effect dat er wellicht meer donoren komen.

Waarom doen andere verzekeraars hier niet aan mee?

CZ zegt dit een principiële kwestie te vinden. ‘Je bent donor uit naastenliefde, niet uit financieel gewin’, zegt een woordvoerster. ‘Wij vinden het niet ethisch om mensen op deze manier over te halen.’