default-header

Re:Elektronisch patiëntendossier

Home Forums Algemeen Elektronisch patiëntendossier Re:Elektronisch patiëntendossier

#82532
Lisa
Deelnemer

Maria schrijft:
[quote]
We zijn in Gent voor onze dochter Callista in behandeling.
Daar staat onder alle tegenwoordige brieven dat de dossiers elektronisch verwerkt worden.
Of is dit niet hetzelfde?:blush: [/quote]

In Nederland verwerken de ziekenhuizen de dossiers ook elektronisch: voor intern gebruik binnen het ziekenhuis. In 2004 was dat al zo: daar konden de specialisten die ik bezocht via de PC in de dossiers van collega’s kijken, bv naar mijn labuitslagen.

Diverse ziekenhuizen zijn tegen het voorgestelde landelijke EPD. Ze vinden bv Google Health een beter alternatief (daarin staat de patient zelf meer centraal: die kan de gegevens inzien/controleren, niet wijzigen, maar wel zelf gegevens toevoegen).

Er zijn de laatste jaren al (pilot)proeven gedaan met het EPD: bv in Twente; Die zijn niet allemaal succesvol verlopen.

Resultaat Twente: (bron: RTV Oost)
“Er zijn grote technische problemen met het Elektronische Patiëntendossier (EPD). Bij een proef in Twente is gebleken dat er vaak technische storingen zijn, waardoor de gegevens niet te bereiken zijn. Ook wordt getwijfeld aan de veiligheid.

Het tempo waarin minister Klink (VWS) het Elektronisch Patiëntendossier wil invoeren, leidt tot vraagtekens bij projectleider Ard Leferink. In september moet het dossier al landelijk ingevoerd worden. “Probleem is dat huisartsen verschillende computersystemen gebruiken voor de patiëntgegevens; wij hebben nu met één ervan ervaring. Uit de proef is gebleken dat softwareleveranciers veel tijd nodig hebben om de systemen aan te passen. Er zijn er die daarmee nog niet eens zijn begonnen.”

Huisartsen in Twente zijn ontevreden, omdat veel kinderziektes na twee jaar testen nog niet verholpen zijn.”

[quote]Ook de huisarts staat in verbinding met de apotheek.
Hij mailt de recepten door naar de apotheek.
Hoe veilig is dat systeem dan?[/quote]

Die mail gaat via een speciale, beveiligde verbinding (Zorgmail).
Ik vind dat wel okee: want recepten met de hand geschreven waren niet altijd goed leesbaar voor de apotheker 😉 en zo konden gemakkelijk vergissingen ontstaan.