default-header

Re:Elektronisch patiëntendossier

Home Forums Algemeen Elektronisch patiëntendossier Re:Elektronisch patiëntendossier

#82546
Job Pieter Tent
Gast

Hier nog een aanvullend artikel:

Bron AD
[url]http://www.ad.nl/binnenland/2768713/Ziekenhuis_laks_met_dossiers.html[/url]

Ziekenhuis laks met dossiers

Door RONALD VAN GEENEN

DEN HAAG – Ziekenhuizen gaan veel te laks om met de digitale gegevens van hun patiënten.

Daardoor liggen ernstige missers op de loer en kunnen onbevoegden vaak ongestoord rondneuzen in medische dossiers.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College Bescherming Persoonsgegevens.

Afgelopen jaar deden zij in twintig ziekenhuizen onderzoek naar de informatiebeveiliging van medische gegevens. Die blijkt vaak ondermaats.

Volgens het rapport zijn ziekenhuizen onvoldoende doordrongen van de risico’s. Zij worden gedwongen op korte termijn maatregelen te nemen. ,,Er moeten waarborgen zijn voor veilige zorg en privacy van patiënten. Dat is een belangrijke voorwaarde om aan te sluiten op het landelijk Elektronisch Patiëntendossier,’’ schrijven de onderzoekers.

Komend jaar moeten alle ziekenhuizen een plan van aanpak bij de inspectie inleveren om het tij te keren. In 2010 wordt gecontroleerd of zij aan de normen voldoen.

Als die datum wordt gehaald, zijn ziekenhuizen nog op tijd voor het landelijke EPD, volgens hoofdinspecteur Jan Vesseur van de IGZ. In 2009 worden eerst huisartsen en apothekers op het landelijke netwerk aangesloten.

Vesseur maakt zich zorgen over het gemak waarmee onbevoegde ziekenhuismedewerkers in digitale dossiers kunnen neuzen. ,,Wij werken aan een waarschuwingssysteem dat alarm slaat als iemands gegevens ineens heel vaak worden geraadpleegd, bijvoorbeeld die van een bekende Nederlander.’’

Ook maant de inspectie ziekenhuizen om gedragscodes op te stellen voor het gebruik van medische dossiers. Vesseur: ,,Daarin moeten ook sancties staan bij onbevoegd gebruik. Die zijn er nu nauwelijks.’’