default-header

Re:angst op herhaling

Home Forums Hartinfarct angst op herhaling Re:angst op herhaling

#82922
Lisa
Deelnemer

Hallo Koos,

Ik kreeg een hartinfarct in 1996 (toen ik 43 was), en weet nog dat ik vooral het eerste jaar bang was voor een herhaling. Ik durfde dat jaar niet al te ver uit de buurt van een ziekenhuis te verblijven 🙂 en bij ieder pijntje in de borstkas dacht ik…. o jee :ohmy: , het zal toch niet weer????

Ik kon toen nergens steun zoeken en ervaringen met andere vrij jonge mensen delen, want een forum, zoals bv dit forum, was toen gewoon niet te vinden, ik kon alleen wat info vinden in de bibliotheek: daar las ik over een man die twintig jaar na zijn infarct nog altijd actief was en hellingen afsjeesde (op ski’s), hoewel hij volgens de statistieken al lang weer een infarct zou hebben gekregen, of al overleden had zullen zijn..
Toen besloot ik de statistieken mbt tot overlevingsjaren en prognoses maar te gaan negeren (wat zijn nou statistieken …….en hoe weet je of die verzameling cijfertjes kloppen???)

Langzaamaan sleet het angstgevoel steeds meer weg…. wat ook had geholpen was een opmerking van mijn cardioloog tijdens een van de consulten met hem na het infarct:
hij zei destijds over mijn onverwachte infarct: “ach ja, het kan iedereen zo maar opeens overkomen”.

Nou, dacht ik daarna, hij heeft gelijk, zelfs gezonde mensen die helemaal volgens het boekje “goed leven”, zoals niet roken, regelmatig bewegen, slank zijn, gezond eten (?), en een laag cholesterol hebben, krijgen toch infarcten.

Ik zie het nu zo: Iedereen kan een infarct krijgen, maar ik heb het voordeel dat ik nu (door mijn infarct) een gewaarschuwd mens ben…. en dus bewust mijn voorzorgsmaatregelen kan nemen (op allerlei risico-gebieden).

Groeten en kracht,
Lisa