default-header

ICD plaatsen?

Home Forums ICD ICD plaatsen? ICD plaatsen?

#93464
Czar
Gast

Beste Savage,

Dus uw cardioloog baseert zich nog altijd op gegevens van 5 jaar geleden?
Heeft hij u wel verteld dat u met een verminderde pomp-functie niet te veel vocht mag drinken?
Het lijkt mij verstandig als er nu opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de noodzaak van een ICD.
Hart-echo onderzoek, een langdurige ECG (een kastje dat je een tijdje bij je draagt, 24 of 48 uur), desnoods een hart-katheter onderzoek, da’s eigenlijk toch wel het minste voordat je een ICD gaat plaatsen, al was het maar om te bekijken of het wel kan en er geen risico’s aan verbonden zijn.

Je schreef zelf dat er 5 jaar geleden lidtekenweefsel is aangetroffen. Dat zal het gevolg zijn geweest van een stille hartaanval en het komt vaker voor dat mensen dat hebben in hun slaap en daar niets van merken. Daarmee functioneert een deel van je hartspier niet meer, vandaar die verminderde pomp-functie. Lijkt mij allemaal wel logisch. Sterker nog, zo is het bij mij ook gegaan, maar gelukkig was het maar een klein infarctje en op een niet zo belangrijke plaats. Maar goed, nu ben ik aan het speculeren. Ik zou in uw geval willen dat besloten wordt op basis van onderzoek en keiharde recente gegevens.

Het plaatsen van een ICD is overigens geen zware operatie hoor, niet veel zwaarder dan een katheter-onderzoek. Bij mij op vrijdag-ochtend geplaatst, zaterdag nog even getest en ik mocht zaterdag meteen naar huis. Je mag een aantal uren van te voren niet eten, de verdoving is plaatselijk en om je rustig te houden krijg je een beetje slaapmiddel toegediend. Risico’s zijn er wel degelijk aan verbonden, maar zwaar is het niet.
De gevolgen van een ICD zijn wel aanzienlijk: je krijgt waarschijnlijk voor maanden een rijverbod (dat kan ook gelden voor de fiets) en je mag niet werken in een omgeving waar electromagnetische straling heerst.

Ik zou gewoon naar Hasselt gaan en ik verwacht dat ze daar alle genoemde onderzoeken wel uitvoeren voordat er ook maar iets wordt besloten. Een ICD plaats je niet zomaar. Zo moet bijvoorbeeld het bloedvat waardoor de elektrodes worden geleid worden onderzocht op geschiktheid (hart-echo onderzoek) en de exacte plaats worden bepaald waar de elektrodes in het hart worden geplaatst. Zijn die bloedvaten allemaal wel goed open 5 jaar later? (hart-katheter onderzoek). Tijdens die onderzoeken kunnen wel andere problemen aan het licht komen, maar ja, als er echt iets mis is, dan kun je dat maar beter weten.