default-header

Hartritmistoringen

Home Forums De jongere hartpatiënt Hartritmistoringen Hartritmistoringen

#93413
Eenbeetjevanditendat
Gast

Slecht slapen is een beruchte en onderschatte bijwerking van veel bêtablokkers. Daar komt bij dat slecht slapen ook weer een trigger is voor hartritmestoornissen. Maar om deze te voorkomen of binnen de perken te houden zijn bêtablokkers vaak wel nodig. Net als een goede slaap. Dus het is of de kat of de hond die je in dit geval gaat bijten. De ene persoon is gevoeliger voor deze bijwerking dan de andere.

Het probleem is dat bêtablokkers de aanmaak van melatonine in je hersenen afremmen. Hierdoor val je moeilijker of niet in slaap. Of je slaapt kort. Zelf melatonine slikken, is vaak ook niet echt een oplossing. Sommigen zweren erbij, maar het werkt lang niet bij iedereen. Bovendien moet de dosis, het merk van de melatonine en het tijdstip van inname goed worden ingesteld. Je lichaam reageert toch niet helemaal hetzelfde op melatonine die uit bijvoorbeeld een koe wordt gehaald of synthetisch.

Wat je zelf kan doen, wat bij mij werkte is zorgen voor een stille en hele donkere slaapkamer. Licht breekt melatonine af en andere prikkels doen dat ook. Ik kan je wel geruststellen dat als je slecht slaapt door bêtablokkers, dit uiteindelijk toch wel weer bij kan trekken. Zo ging het bij mij.

Ik wens je veel succes met dit lastige probleem.