8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
jet17
afbeelding van jet17
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 17/08/2015 - 20:53
voorstellen en vraag

Dag allemaal

Ik ben Jeannette, 52 jr, geboren met een VSD en vernauwde longslagader. OK in 1975. Tot nu toe 1x per 5 jr onder controle UMCG.
Sinds kort weer ik dat ik slaapapneu heb, daarnaast is er 2 x door een anesthesist een hartruis gehoord en heb ik een ecg en een hartecho gehad.
Toen ik om de uitslag belde was mijn eigen huisarts met vakantie. Een dienstdoende huisarts vertelde dat alles goed was.
Tot ik vanmiddag in het zh was bij de anesthesist, hij zag afwijkingen op de ecg, bij het verslag van de echo zag hij geen bijzonderheden. Ook hij hoorde vanmiddag een hartruis.
Nu ben ik verbaasd dat ze eerst zeggen dat alles goed is, de anesthesist afwijkingen ziet op de ecg en wederom een hartruis te horen is.
Moet ik me hierom zorgen maken?
Heb wel klachten van kortademig en hartslagen, maar heb ook een schildklieraandoening waar dit soort zaken voorkomen. Dus lastig; wat is het kip/ei verhaal??
Toch maak ik me wel zorgen, moet ik een vervroegd consult in het UMCG aanvragen?
Wie kan me advies geven?
Groet Jeannette

Roland ( )
afbeelding van Roland
voorstellen en vraag

Hallo Jeannette,

Welkom op het forum.
Je bent bekend met een VSD. Je hebt klachten waarvan niet duidelijk is wat de oorzaak is. De anesthesist constateert afwijkingen. Wat is er op het ecg te zien? Maak een afspraak met de cardioloog om dingen uit te sluiten, ook voor je eigen gemoedsrust. De anesthesist kan je ook doorverwijzen.

Hartegroet,
Annemarie

jet17 ( )
afbeelding van Roland
voorstellen en vraag

Hallo Annemarie

Dank je wel, wat er precies op het ECG te zien is, weet ik niet.
De anesthesist zei gisteren dat hij afwijkingen zag.
Ik wist niet dat ook hij door kan verwijzen. Nu loop ik toch al heel wat jaren voor diverse zaken in ziekenhuis rond en dit wist ik niet, zo leer je weer eens wat :)

Ik wacht volgende week de huisarts even af, die is dan weer terug van vakantie. Ik heb een prettige huisarts en vraag hem of ik een verwijzing kan krijgen voor een vervroegde afspraak.

Gisteren zat ik er zo mee in mn maag. Ik zit met onderzoeken voor apneu, te wachten op een schouderoperatie, maar dan wil ik de zaken rondom de apneu eerst afgehandeld hebben en ik ben bezig met een WIA-traject. Heb net een keuring gehad en wacht op de arbeidsdeskundige. Soms is het me even te veel en als dan ook dit soort onduidelijkheden erbij komen vliegt het me weleens aan.

Dank dat ik hier terecht kan voor mijn vragen.

Groet Jeannette

..::Jacob::.. ( )
afbeelding van Roland
voorstellen en vraag

Hallo Jeannette ,
Helaas moet je als patiënt er soms op staan dat er verder actie wordt ondernomen, maar als jij een goede relatie hebt met je huisarts komt dat vast wel goed.
In het UMCG ben je in elk geval op een goed adres (uit ervaring) daar halen ze het onderste uit de kan voor hun patiënten.
Een hartruis op zich is niet zo schokkend, heb ik ook al jaren en duidt vaak op een iets lekkende klep, dit is een heel langzaam proces en wordt pas iets aan gedaan als het te erg wordt.
Mijn advies wacht even op je eigen huisarts, vervangers heb je nooit iets aan ( helaas ook ervaring mee).

Roland ( )
afbeelding van Roland
voorstellen en vraag

Hallo Jeannette,

Vanzelfsprekend kun je hier voor vragen terecht. Meestal is er wel iemand die reageert. Zoals Jacob (ook een ervaringsdeskundige) al aangeeft is het het gemakkelijkst om je huisarts een verwijsbrief te vragen. Tenslotte heeft hij/zij je complete dossier.
Ik ben ook bij meerdere specialisten bekend. Laatst heeft mijn longarts een interne verwijzing naar een internist gestuurd, nota bene een collega van mijn leverarts maar meer gespecialist op het gebied waarop ik onderzocht moest worden.
Zo te lezen zit jij ook flink in de medische molen. Heel veel succes gewenst!

Groet,
Annemarie

jet17 ( )
afbeelding van Roland
voorstellen en vraag

Dag Jacob en Annemarie,

Een beetje een late reactie terug.
Dank jullie wel voor jullie reacties

Ik heb contact met de huisarts gehad, hij zei dat de cardioloog de bevestiging had gegeven dat er niets aan de hand was. Ik vertelde hem dat de anesthesist echter een andere mening toegedaan was, immers hij vond de ecg afwijkend een ook hij hoorde een hartruis.
De huisarts dacht dat het wel meeviel en dat dit gewoon bij me hoorde??? Ik vond het een raar antwoord en heb hem nu toch zover dat hij opnieuw navraag gaat doen.

Want een hartruis kan onschuldig zijn zoals jacob zeg, meestal een lekkende klep. Maar is een lekkende klep ook op een echo te zien? of hoeft dat niet altijd. En een afwijkend ecg kan dat bij iemand horen die geopereerd is?? Wat ik zelf raar vind is dat de afgelopen 40 jr ik nooit een arts oid gehoord heb over een hartruis of afwijkend ecg, en nu tot 2 x toe wel een behoorlijke hartruis te horen en een afwijkend ecg te zien.

Als de huisarts me voor mn gevoel toch met een kluitje in het riet stuurt, moet ik me dan toch hard maken voor een verwijzing of valt het dan toch mee? maak ik me druk om niets???
voel me er namelijk nog steeds niet ongerust over.

Groet Jeannette

..::Jacob::.. ( )
afbeelding van Roland
voorstellen en vraag

Een lekkende klep is op de echo te zien, wil men het echt goed in beeld brengen gaat de echo via de slokdarm.
Ik zou in eerste instantie op het oordeel van de cardioloog afgaan.
Zoals eerder gezegd die hartruis hoeft niet schokkend te zijn en de afwijking in de ecg kan bij je aandoening horen, hetgeen de cardioloog weer beter kan beoordelen als de anesthesist omdat hij weet welke afwijking in het ecg bij jouw aandoening hoort.
Echter jij weet beter als geen ander of je je slechter gaat voelen, dan maar aan de bel trekken.

jet17 ( )
afbeelding van Roland
voorstellen en vraag

dag Jacob,
dank voor je antwoord, helder!
me slechter voelen doe ik wel, maar ook mijn schildklier werkt op dit moment te snel, dus wat is het kip en ei verhaal??
ik wacht even af en als ik het niet vertrouw ga ik toch voor de verwijzing naar het UMCG.
De cardiologen hier zijn niet zo onderlegt in aangeboren afwijkingen.

Nog wel een vraagje: weet jij of een hartruis en afwijkend ecg (ook al hoort het bij de afwijking) uiteindelijk geen schade verrichten?

groet Jeanentte