3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Syndroom van Roemheld

Roemheld, syndroom van

Herhaaldelijk optredende hartklachten, als gevolg van een hoogstaand middenrif door ophoping van gas in maag en/of darmen

Synoniem: gastrocardiaal syndroom

Het Roemheld-Syndroom is genoemd naar de duitse internist Ludwig von Roemheld, die de symptomen in het begin van de twintigste eeuw beschreven heeft.

Symptomen:
· hartkloppingen
· kortademigheid
· angstaanvallen
· warme opvliegers
· ademnood
· extrasystolen (= overslagen, PVC's)
· duizelingen en slaapproblemen

De klachten kunnen ook op angina pectoris lijken.

Roemheld syndroom; schijn-hartklachten
(tekst hieronder is gevonden op dieetcare.nl)

Het wordt tijd dat Nederlanders hun winden serieuzer gaan nemen, vindt De Waal Malefijt. “Van een geurloze wind word je niet ziek. Van stink- en knalwinden wel, vooral als die zich elke dag voordoen. Je krijgt een opgezwollen buik. Het geeft opwaartse druk. Dit kan zelfs tot schijn-hartklachten leiden, zoals benauwdheid, hartkloppingen en hartritmestoornissen. Deze patiënten gaan op een dag naar de cardioloog, omdat ze denken iets aan hun hart te hebben.”

Schijn-hartklachten door onder meer gasvorming staan bekend als het Roemheld-syndroom. “Hiervoor bestaat veel aandacht bij Duitse heilpraktikers, een erkend paramedisch beroep bij onze oosterburen. We kunnen sowieso een voorbeeld nemen aan Duitsland. Daar worden winden veel serieuzer opgepakt.”

zita
afbeelding van zita
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 18/10/2009 - 14:05
Re:Syndroom van Roemheld

ben al maanden op zoek naar wat de oorzaak zou kunnen zijn van de gasvorming in mijn darmen. heb tevens last van het overslaan van mijn hart en nog een heel groot aantal van de opgenoemde bijverschijnselen. moet over twee weken voor controle naar de cardioloog. zal dit zeker melden.
ga nu ook verder zoeken op google.
zita.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Syndroom van Roemheld

Succes met googlen Zita :)

Ik heb hier op het forum nog niemand anders gehoord over hartklachten (overslagen) door gasvorming in de maag en darmen..... ik heb zelf al heel lang overslagen waar de cardioloog destijds geen oorzaak voor kon vinden (hart was toen nog in orde), maar ik vertelde hem later eens over het verband tussen gas (en maagzuur oprispingen) en mijn overslagen.... ik zei: steeds als ik gasvorming heb (veel boeren ;) ), heb ik ook meer overslagen dan anders.
Ik zocht op internet en vond veel andere mensen die hetzelfde hadden ontdekt, sommige cardologen ontkenden een verband, anderen (zoals de mijne) niet..

Toen ik het aan mijn cardioloog vertelde zei hij dat het best wel kon, en wel door de mechanische irritatie (opgezette maag drukt middenrif (en longen) omhoog en komt zo tegen het hart te liggen, wat kan irriteren). Ik wist toen nog niet dat het ook een naam blijkt te hebben

Groetjes,
Lisa :)