default-header

resistentie furosemide

Home Forums Help?!? resistentie furosemide

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #80233 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Hallo,

    Is er iemand bekend met het resistent worden tegen Furosemide (plasmedicatie)?
    Ik heb zelf sterk de indruk dat de tijd tussen inname en daadwerkelijk plassen steeds langer wordt, en ook is de hoeveelheid die ik plas erg wisselend. De ene dag plas ik ruim één kilo lichaamsgewicht, dus zeg maar een liter, de volgende dag misschien maar 3 ons, terwijl ik als ik mijn gewicht dagenlang bij houd wel het gevoel heb dat ik elke dag ruim een liter zou moeten plassen. Van de hartfalenverpleegkundige heb ik begrepen dat resistentie kan, maar eigenlijk alleen bij hoge doseringen furosemide voorkomt, terwijl ik zelf maar 40 tot 60 mg per dag gebruik. Hopelijk wil iemand zijn/haar ervaringen met mij delen.

    Groetjes, Elsje.

    #90784 Reageer
    ads
    Deelnemer

    Hoi Els,

    Misschien is het ogenschijnlijke resistentie? De opname van furosemide kan nogal wisselen afhankelijk van bijvoorbeeld vocht in je buik. Bij mij werkt het matig als ik een opgezette buik heb (vocht, darmen die geen zin hebben) en weer goed als ik dat kwijt ben (dan loop ik zomaar leeg). Verder lijkt het erop alsof ik bij meer betablocker (metoprolol, sotalol) of andere betablokkerende medicatie (amiodarone) meer vocht vasthoud dan wanneer ik de dosering voorzichtig verlaag.

    En genoeg drinken… hoe gek het ook klinkt. Als ik mijzelf uitdroog loopt het minder makkelijk dan wanneer ik met mate doordrink (water dan hè 😛 ). En het maakt verschil of ik furosemide tussen maaltijden of met het eten inneem: op een lege maag werkt het vaak beter.

    #90793 Reageer
    Elsje
    Deelnemer

    Hallo ad?,

    Bedankt voor je reactie! Fijn om eens van een ander te horen dat inderdaad de opname van de furosemide nogal kan wisselen. En ik herken ook het opgeblazen buikgevoel van vocht en mindere darmwerking. Ik heb een aantal jaren terug furosemide gebruikt en toen plaste ik er als een speer op. Nu gebruik ik het sinds een jaar weer, maar heb het gevoel dat het minder werkt. Tegelijk twijfel ik aan resistentie vanwege de lage dosis. Het begint er op te lijken dat het toch een beetje tussen de oren is gaan zitten, en dat ik er misschien téveel op gefocust ben. Ik houd mijn gewicht erg nauwkeurig bij, en elke afwijking signaleer ik. Ook ben ik na 3 OK’s en een nu weer teruggekeerde lekkende tricuspidalisklep inwendig toch wel bang voor de toekomst, en mijn voelsprieten staan open om elke afwijking die ik denk te voelen te signaleren. Ook zit ik tegen de overgang aan wat misschien wat gewichtstoename betekend afgelopen jaar/tijd, die ik misschien ten onrechte op vocht vasthouden afschrijf. En tot slot ga ik onbewust steeds minder drinken, omdat ik denk alles wat ik meer drink dan 1 1/2 liter per dag vast te houden.Ik denk dat ik mezelf maar eens onderhanden moet nemen, en er toch wat meer ontspannen mee om moet gaan, en wat meer gaan drinken. Nogmaals bedankt voor je reactie!

    Groetjes, Elsje.

    #90797 Reageer
    heav37a
    Deelnemer

    Hallo,ik slik al sinds aug.2013 furosemide slikte eerst 120 mg 3x daags 40 mg,en i.d.d ,ook ik merk gewoon dat nu vooral sinds de laatste 2 weken ,het middel gewoon niet meer werkt,ben biij de arts in het ziekenhuis geweest,en moet nu dubbele dosering nemen,moet dat in paar x op een dag 2 tabletten gelijk nemen,ineens word ik akelig en duizelig van,maar zelfs nu plas ik hooguit 2x per dag,in het begin waren het liters,toen de ene dag wel,dan weer niet,maar nu begin ik extreem ook aantekomen,merk ook ,klinkt stom,dat je plas,,gewoon geel is,maar als de tabletten werken is je plas helder ,lijkt net waterkleur,maar dat is nu ook zelden nog,groetjes

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: resistentie furosemide
Je informatie: