49 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Dag lieve mensen,

Ik zou graag in contact willen komen met mensen die een bicuspide aortaklep operatie hebben ondergaan. Ik heb hier enkele vragen over. Aub laat mij weten welke van de 2 opties je hebt ondergaan:

1. bicuspide aortahartklep reparatie; hoe lang is jouw reparatie geleden en heb je in de tussentijd nog klachten ervaren? (heroperatie, opnieuw lekken of anders). Ben je blij met je keuze?

2. bicuspide aortahartklep vervanging: hoe oud was je op moment van operatie en welke klep heb je gekozen (bio. of mec.). Heb je nog klachten ervaren sinds het moment van de operatie? Ben je blij met je keuze?

Super dank alvast!

Avalon27
afbeelding van Avalon27
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 01/08/2013 - 09:16
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Ik heb een bicuspide aortaklep vervanging gehad dit is nu ongeveer 9 maanden terug.
Ik heb vergeleken met daarvoor bijna geen last meer heel af en toe ritmestoornissen.
maar ja wat wil je als ze er in snijden.
Ik had verder geen keuze want mijn aortaklep was zo ernstig vernauwd dat ik gewoon moest.

Ik heb uiteraard heel bewust gekozen voor een mechanische aortaklep.
Ik ben heel blij met mijn keuze. Ik zou het zo weer doen. Heel veel mensen hoor je klagen over het getik wat je hoort maar geloof me dat valt echt super mee hoor.
Kijk je hoort het wel, maar de klok hoor je ook en op een gegeven moment hoor je dat gewoon echt niet meer.
Heel veel succes met je keuze aankomende tijd heeel veel sterkte!!

Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hartelijk dank voor je bericht!
Fijn om te horen dat je een goede keuze gemaakt hebt.
Mag ik nog vragen hoe oud je bent?
had je een vernauwing door verkalking van de klep?

Avalon27
afbeelding van Avalon27
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 01/08/2013 - 09:16
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hey,
Ja hoor, ik ben net 28, maar toen ik net geopereerd werd was ik 27.
Mijn aortaklep was ernstig verkalkt!
En bij jou/u?

jofass ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo mensen

Ik sta binnenkort dit jaar sowieso nog gepland voor openhart operatie vanwege ernstig vernauwde aortaklep en heb dus een biscupide aortaklep. Vandaag echo gehad en kreeg te horen dat hij kritisch ernstig vernauwd is. Het afgelopen 2 jaar is de verkalking enorm toegenomen. Ik krijg al klachten zoals duizeligheid. Weet niet of jullie dit herkennen? Je rijdt op de snelweg en concentreert of 1 punt en voelt je wegglijden. Ik was bijna flauwgevallen in een warme douche, noodstop op de snelweg moeten maken wegens dat wegvallen. Nu ben ik sinds paar maanden supermoe en mijn baan kantoorbaan kan ik al bijna niet meer aan. Valt moeilijk te bevatten voor mij als iemand die altijd fit was en 2 a 3 X pw krachttaining. Nu krijg ik devies om helemaal niet meer te sporten. 37 en me leven gaat nu voorgoed veranderen. Dat beangstigt me beetje en ja hoe ziet het erna uit. Ik ben een vechter in mijn mentaliteit, weet dat niet makkelijk wordt maar ben jong en gezond en verwacht ook geen jaar herstel Echter wordt mij ook mechanische geadviseerd met devies zon operatie wil je niet nog eens :(

Ik lees veel positieve verhalen en dat doet mij deugd ..maar ook hoe zwaar het herstel is dat je nog niet eens boek kan lezen. Gaan gedachtes door me hoofd kan ik daarna nog fatsoenlijk mijn werk doen waarin veel gecommuniceerd wordt ad telefoon en pc bijv?
Laatste week Juni krijg ik uitslag wie weet eerder :(

Avalon27 ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hoi Jofas,

Wat Rot dat je op de operatie moet wachten. Ik hoop dat je zo snel mogelijk mag. Ik heb zelf ook een bicuspide aortaklep en ben 1,5 jaar geleden geholpen uiteraard gekozen voor de mechanische klep. Geen dag spijt gehad je wilt zo'n operatie echt niet nog een keer geloof me! Het is zwaar . Ik had zelf ook steeds duizeligheid. En je kan ongeveer tot een half jaar na de operatie aan houden
Dat je steeds last heb van vergeet achtigheid gaat vanzelf wel over.
Als je nog wat wilt weten laat maar weten

Sterkte

Dittie ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Jofas,

Je moet de moed erin houden. Iedere persoon reageert verschillend na een operatie. Ik had moeite, tot een paar weken na de operatie, met lezen. Maar een vriend, die eenzelfde heeft ondergaan, las juist weer graag. Maar je moet niet denken: goh ik hem nu een nieuwe hartklep en alles is weer oke.
Je hebt eerst 6 weken dat je lekker bij moet zien te komen, relax! En dan de revalidatie en dan pak je na 3 a 4 maand langzaam je werk weer op. Maar ook dat is voor iedereen anders. Ik heb na een half jaar , na de operatie, weer geprobeert hard te lopen. Na een 4 tal weken ben ik gestopt en heb het weer rustig aan gedaan en na een jaar alsnog en ik loop nu nog.
Maar ik heb geen ervaring met werken, aangezien ik "huisvrouw" ben. Maar die taak pakte ik bijna 3 weken na de operatie al weer op. Maar je veranderd wel. Ik vind dat ik best wel veranderd ben zo in de loop van de jaren. Ik ben veel laconieker geworden. Ben vaak nog te druk en maak me daar kwaad over maar er zijn ook dagen dat ik iets heb van: zoek het allemaal maar uit!
Maar het punt is: iedereen is anders en iedereen ervaart het anders. Maar ik zou me, als ik jou was, lekker overgeven aan het gegeven en zien wat er gebeurt en je eigen plan daarin trekken. En: geen stress!!!
Sterkte en neem je rust Edith

Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hoi Dank nog voor je bericht.
Ik ben zelf 43. Het is wel een moeilijke keuze tussen mechanisch of biologisch, het lijkt wel een casino....Ik kan mij ook moeilijk voorstellen of ik zo'n dergelijke operatie nog een keer wil ondergaan als je zo'n operatie nooit gehad hebt..
Nog tips??

Avalon27
afbeelding van Avalon27
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 01/08/2013 - 09:16
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Oh wanneer moet je beslissen?

Ik zou voor de mechanische gaan hoor... Geloof me, zo'n operatie wil je echt niet nog een keer.
Ik wist het gelijk en gelukkig heb ik er voor gekozen mijn operatie was een ramp. Tenminste de operatie zelf ging goed maar de complicaties hebben het wel zwaar gemaakt.
Ze zitten toch in je hart te peuren, dan maar heel mijn leven aan de bloedverdunners.
Dat neem ik voor lief!!

Vonneke ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Goed advies!!! Neem je rust!!! Heel belangrijk!!!
Bijna 8 mnd geleden geopereerd. Nog steeds last van van alles.
Het blijkt dat bij mij de binnenboel helemaal verkleefd is. Daar krijg ik fysio voor. Deze behandeling is heel erg pijnlijk omdat de huidlagen weer los gemaakt moeten worden. De operatie wond zit verkleefd aan mijn borstbeen. Ze gaan over het litteken om dat los te maken. Mijn bovenste ribben zitten te hoog en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles valt zo tegen. Gelukkig heb ik mijn ademhaling onder controle door ademhaling sessies bij Mesrits. Hun app de breasy heb ik op mijn mobiel en nu kan ik het zelf bij houden.
Al met al is het me zoooo tegengevallen......Ik hoop dat ik nooit meer moet!!!
Tot nu toe ben ik er niet beter van geworden.

Von :(

jofass ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Beste Avalon Vonneke Dittie

Dank voor jullie berichtgevingen. Ik weet dat de ervaringen per persoon enorm sterk verschillen. Ik weet dat als je gezond en fit aan de operatie begint veel meer kans op sneller herstel hebt dan iemand die al ziek en zwak was. Ik ben een hardleerse roker en ja rook nog steeds in de week paar sigaretjes :( maar dat is van de angstgevoelens die ik heb.
Ik blijf moed houden voor mezelf me relatie en me lieve vrienden. Soms vind ik het zo oneerlijk denk dan waarom ik!?? Ik sta altijd midden in het leven uitgaan naar feestjes veel sporten en ben sowieso iemand die moeilijk stil kan zitten of lang in bed kan blijven liggen. BAMMM dat is gauw voorbij denk ik
1 ding is zeker mijn leven zal NOOIT meer de oude zijn en dat vind ik zo moeilijk te verteren
Ja mechanische wordt het want zo operatie wil ik echt niet meer
Bang voor de pijn die gaat komen wat ik lees zoal hier en hoe snel mochten jullie het ziekenhuis allemaal uit! Ik heb ook zoiets ik wacht de uitslag af en just go with the flow en laat het over me heen waaien

Merken jullie dat ook dat jullie naasten soms niet weten wat ze moeten zeggen of reageren..Ik krijg vaak te horen ja omdat het zo ernstig is weten ze niet wat ze moeten zeggen, maar dan denk ik daar helpen jullie mij ook niet mee. Voelt net alsof de buitenwereld niet weet wat je mee maakt of mee gaat maken in mijn geval

Ik houd jullie op de hoogte vwb de uitslag :)

Hoe moeilijk het ook gaat worden..dit gaat me lukken en weet dat ik moet vechten maar met hoop en moed kom je ver!

Dittie
afbeelding van Dittie
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 9 maanden geleden
Lid sinds: 29/06/2010 - 11:15
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo,
Ik weet natuurlijk niet of je al een keuze hebt gemaakt, maar ik ken ook iemand met een bio klep die toch bloedverdunners moet slikken. Dus het is niet altijd gezegd dat een bio klep geen bloedverdunners nodig heeft. Ligt aan vele zaken. Ook ik heb een mech.klep gekregen 3 jaar geleden, ik was toen 52! Tevens heb ik bemerkt, een dag voor de operatie in het ziekenhuis, dat er op mijn kamer een man lag die persé een bio klep wilde, maar dat men hem toch ervan overtuigd had dat een mech.klep beter zou zijn. Hij was toen 40 jaar.
Ook hij had een probleem met het tikken en de bloedverdunners. Jammer genoeg heb ik geen idee hoe het nu met hem gaat. Maar ik hoor het tikken alleen als het erg stil is en in bed heb ik er alleen last van als mijn hart wat sneller klopt dan "normaal". Ik prik mezelf, en elk 1/2 jaar een controle check bij de trombose dienst. Gaat erg soepeltjes.
Sterkte met de keuze, althans als je die werkelijk hebt.

paimj ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

31 maart 2014 heb ik mijn mechanische aortaklep gekregen, toen 47 jaar
Ik ben nu veel fitter dan voor de operatie, maar of ik weer ooit helemaal de oude wordt betwijfel ik.
Maar het leven gaat door, en is zeker weer de moeite waard.
Ik werkte voor de operatie als verpleegkundige in wisselende diensten, inmiddels werk ik regelmatige diensten. Ik merk dat dit voor mijn hart veel beter is.
In het revalidatietraject dacht ik op een gegeven moment het komt nooit meer goed, maar dat komt het wel. Neem vooral de tijd hiervoor.
Succes met alles, en vooral moed houden

Avalon27 ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hai Jofass

Ik herinner me nog het moment dat ik hoorde dat ik aan mijn hart geopereerd moest worden dat was ook tevens het moment dat ik hoorde dat ik een aangeboren hart afwijking had.Ik had ook een bisuspide aortaklep. Ik dacht dat de grond onder mijn voeten verdween. Kom je in het riedeltje waar jij nu in zit het is het ergste wat je op dat moment kan bedenken. Komen vragen als hoe nu verder, overleef ik dit allemaal wel .

achteraf ben ik echt blij dat ik geholpen ben want ik ben nu fitter en sterker dan ooit. Ik ben zoveel fitter gezonder etc.

Ik had ook dat niemand wist wat ze moeten zeggen. Mijn moeder huilde veel en ik kon dat echt niet meer hebben dat iedereen medelijden had. Ik was toch niet dood ik had dat gevoel dat iedereen dat dacht.
Ik heb daarom ook gezegd dat iedereen met mij erover mogen praten heb ik liever. Gedeelde smart is halve smart.

De meeste mensen vonden de pijn mee vallen in eerste paar dagen heb je wel veel pijn Maar ik heb ergere pijnen meegemaakt dus valt mee .

Hartpatient500 ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hoi Jofas,

De operatie zelf vond ik erg meevallen. Vervelend kunnen wel de naschokken zijn van de operatie (b.v. hartkloppingen komt vaak voor nav de operatie, PVC's of tamponade).
Er is je een mechanische klep aanbevolen, maar ben je ervan bewust dat je een keuze hebt. Je kan ook voor bio gaan (sommige chirugen bevelen dat zelf aan). De kleppen gaan steeds langer mee en binnen 20 jaar is het allemaal minimal invasive operaties.
Je moet de volgende afweging maken;
1) mechanisch==> in principe geen 2de operatie (hoewel je dat nooit 100% weet), maar wel leven lang aan de bloedverdunners

2) bio==> zeker een 2 operatie. Het voordeel is wel dat je dan nog een keer die keuze kan maken voor de rest van je leven met de medische situatie die er dan is over 15/20 jaar.

Hoe dan ook, elke keuze is goed! ;-)

jofass ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Beste Hartpatiënt 500 wat zijn PVC's of tamponades? :huh:
Ik zat eerst in een ander zkh in Amsterdam en daar werd me geadviseerd om mechanische te nemen. Ze zeiden dat ik de keus had maar mijn geval daar ik nog zo jong was mechanische het beste was..Ik als leek nam het maar aan. Biologische dacht altijd zon operatie nog eens. Je hebt gelijk je weet niet hoe de zorg over 15 jaar is maar de cardioloog zei tegen me daar je lichaam nog jong is gaat je hart harder werken en zal die bioklep hoogstens ook 5 jaar meegaan :(

Hoi Avalon :) bij mij werd erfelijke hoge bloeddruk vastgesteld 7 jaar geleden bij tests bleek dus biscupide aortaklep..werd 2 jaarlijk onder controle na 4 jaar ieder jaar en nu ieder moment kan die vervangen worden. Ik hikte er al jaren tegenaan maar als je dan hoort dat het nu echt zo ver is leef je in surreele wereld en ik kan me nu slecht concentreren op werk vergeet heeeeeeel veel ..zelfs me auto af te sluiten :( ..dus ja wordt tijd. Wil het nu ook achter de rug hebben dat wachten sucks!
Dat houdt mij ook positief in alles wat je zegt al de mensen die om je geven die je niet id steek wilt laten en dat IK gezonder boven alles uitkom! 40 jaar geleden hadden we dit maybe niet overleefd :( Zo beleef ik dat ook niet...doe aub alsjeblieft alsof er niks aan de hand is en praat met me erover maar langzaamaan komt het hier ook binnen merk ik ;)

Mijn mond werd ontstekingsvrij gemaakt voor de operatie...van wortelkanaalbehandelingen tot tanden trekken tot chirurgische tandvleesbehandelingen...denk dat die meer pijn doen :P
Gelukkig kan ik goed tegen pijn..hoge pijngrens ....wenste alleen dat ik mentaal wat sterker was maar dat komt wel als ik weet wat de toekomst mij biedt

Paimj ook jij bedankt voor je feedback..vind het tof hoe iedereen op elkaar reageert! :)

I keep you all updated als ik datum van operatie weet

My heart gets a new start! :)

Elgiva ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Ik heb mijn mechanische klep nu 5 jaar. Ik had geen keuze, daar ik ook een aneurisma had in de aortaboog en deze ook vervangen moest worden. Flinke lekkage gehad na de operatie, revalidatieduur viel wat tegen, maar lag aan mijn te hoge verwachtingen...ik dacht dat ik na 6 weken weer alles zou kunnen, niet dus. Nu voel ik me uitstekend en na veel oefenen met lezen en puzzelen is mijn concentratievermogen weer iets toegenomen. Verder beweeg ik veel, heb wel een elektrische fiets aangeschaft, want bij hellingen red ik het niet zonder ondersteuning. Ook heb ik vorig jaar voor het eerst de 4Daagse van Nijmegen gelopen en helemaal uitgelopen! Ik ben dus heel erg tevreden met mijn klepje! En dat tikken?...soms hoor ik hem en dan denk ik: Yes , hij doet het nog!

Vonneke ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Indd. Het tikken van de klep hoor je haast niet. Alleen in mijn badkamer en toilet!! Dat lijken net versterkers!! Ik heb een klep van karbon niet van metaal.
Een tamponade heb ik gehad.
Na een week na de operatie mocht ik naar mijn eigen ziekenhuis. Daar heb ik 1 nachtje geslapen en ben toen weer met gillende sirenes naar Utrecht gebracht. Ik had een tamponade. Een bloeding . Er is 600cc vocht uit mijn hartzakje gehaald. Gelukkig voelde ik me daarna weer beter. In totaal 15 dagen in het ziekenhuis doorgebracht.
Veel gedoe gehad en nu nog. Voor die tijd was ik een bezig bijtje. Werkte zo`n 60 uur in de week. Ik zit nu weer op 40 uur. Ik zit nog steeds in de ziektewet voor 15 avonduurtjes. 3 avonden in de horeca. Ik ben bang dat dat niet meer gaat lukken. Savonds is de pijp leeg. Nu de arbo arts nog duidelijk proberen te maken dat het echt (nog) niet gaat......

sandrar ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo

Ik heb een mechanische hartklep (tricuspiladis) sinds september. Wat keuze van klep betreft, klopt het dat er 2 zijn, maar volgens mij ehbben "jonge"mensen (ik ben bijna 30) er maar 1 als je maar 1 keer de pijn en revalidatie wil doorstaan. De biologische wordt - zo zei mijn chirurg vorig jaar - bij jonge mensen sneller "afgebroken" door het immuunsysteem. Hij sprak van max 7 à 8 jaar. Ik had mijn keuze dus snel gemaakt, al betekende dit dat ik geen kindjes meer mocht krijgen. Heb wel al een zoontje, maar zelfs na 9 maanden heb ik het nog geen plaats kunnen geven.
Wat het mentale betreft: het "waarom ik??" heb ik ook gehad. Lijkt mij niet meer dan logisch. Ik wist wel dat ik nog eens geopereerd moet. Maar had het eerder rond mijn 50e dan rond mijn 30e verwacht. Dus i.p.v. een nieuw kindjes, werd het een nieuwe klep. Harde klap hoor.
En dan de reacties. Mijn ouders hadden zich er ook nog niet aan verwacht, maar zijn een grote steun geweest en nu nog. Ik heb echter de neiging om mij bij hen sterker voor te doen dan ik ben (ze voelen zich al schuldig genoeg), maar gelukkig kan ik goed met mijn man praten. Hij heeft ook begrip als ik 's avonds niet meer van de zetel wil om drinken te nemen ofzo :-) Mijn schoonfamilie had en heeft echter de neiging om het allemaal te minimaliseren. En geloof mij: dat is erger dan medelijden. Ik moest bijna verdedigen waarom ik er tegen op keek en nu waarom ik nog lang niet ben zoals voor de operatie (en dat was al niet denderend). Ik denk dat ik en Vonneke de bewijzen zijn dat er geen standaard revalidatiepatroon kan bestaan. Gelukkig zijn er op het forum meer met positieve dan met negatieve ervaringen :-)
En dat tikken, daar word ik niet aan gewoon :-D En inderdaad: toilet en badkamer hebben een vreemde akoestiek ;-)

Groetjes
Sandra

Lotje ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Sandra,
Heel fijn dat je veel steun van jouw ouders krijgt want die zul je ook nodig hebben. En er zullen altijd mensen zijn die niet kunnen of willen begrijpen waar jij mee zit.
Misschien een domme vraag van mij maar is het altijd zo dat je met een mechanische hartklep geen kinderen meer mag krijgen?
Groetjes, Lotje.

sandrar ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Dag Lotje

Dat is zeker niet zo. Het komt vooral door bloedverdunners dat het ingewikkelder wordt: i.p.v. pilletjes moet je dan spuitjes zetten of krijgen. Wekelijks bezoek aan het ziekenhuis enzo. Bij mij heeft het ook met mijn voorgeschiedenis te maken: transpositie van de grote bloedvaten. Hierdoor was mijn zwangerschap al gecompliceerder. Mijn zoontje is ook 4 weken te vroeg op de wereld gebracht en ik heb bvb niet mogen persen ofzo. Maar het ligt echt van geval tot geval. Bij een biologische klep was er voor mij nog een kansje, bij een mechanische niet.

Groetjes
Sandra

Lotje ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Sandra,
Dank je voor de uitleg.
Omdat je nog zo jong bent is een biologische klep met alle risico's van een operatie geen lolletje lijkt me.
Ik vind het heel verstandig dat je voor de mechanische gekozen hebt.
Geniet van jouw zoontje, ik heb ook maar een zoon maar heb wel altijd genoten voor 10.
Groetjes en een fijn weekend,
Lotje. :)

Elgiva
afbeelding van Elgiva
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 10/09/2009 - 18:19
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo,
Drie jaar geleden( was toen 56 jaar) heb ik een nieuwe aortaklep gekregen. Mijn( 2 slippige) klep was verkalkt en er zat een aneurysma in de aortaboog. Een volledige Bental operatie en geen klepkeus. De bioklep werd afgeraden omdat ook de aortaboog vervangen moest worden.
De operatie en het revalideren is me erg tegen gevallen...ik heb verkeerde verwachtingen gehad. Dacht na de operatie meteen weer te kunnen wandelen en fietsen.... Nee dus. De eerste keer zelf douchen in het ziekenhuis duurde eeuwen en toen ik eindelijk zelf mijn kleren aan had getrokken kon ik meteen weer onder de douche, omdat ik nat was van het zweten.
De mechanische klep valt me heel erg mee! Ik ben gevoelig voor geluid en dacht veel last te hebben van het getik. Ik hoor hem nauwelijks en als ik hem soms hoor ben ik daar blij mee: hij doet het nog!
Ook ik heb vreselijk veel nek en schouderpijn gehad. Achteraf natuurlijk niet zo gek als je borstkas helemaal open wordt gelegd. Pijn aan het borstbeen viel erg mee en was met een paracetamolletje erg goed te hebben.
Vlak na de operatie ben ik nog een paar keer geholpen aan een boezemfiblilatie, maar nu geen last meer van.
Voor de operatie heb ik altijd veel boeken gelezen. Na de operatie dacht ik tijdens de revalidatie veel te kunnen lezen. Nou, dat viel erg tegen. Het lukt me niet meer. Zelfs nu lukt het niet. Kan me niet zoals voor de operatie concentreren en onthouden van wat ik heb gelezen is ook een probleem. Zijn er meer mensen die dit hebben ervaren?
Verder gaat het goed en kan ik bijna alles weer doen. In juli voor de eerste keer de vierdaagse van Nijmegen gelopen en daar ben ik erg trots op!
Heel veel succes!

Hermann1001
afbeelding van Hermann1001
Offline
Laatst gezien: 6 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 23/03/2011 - 16:27
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

't Is bijna twee jaar geleden dat ik een open hartoperatie heb gehad. Door de operatie hartfalen gekregen, wat ik sinds een half jaar weet. Ik kan me niet meer concentreren om te lezen, vergeet wat ik heb gelezen. Dit wordt toegeschreven aan hartfalen. Het ergste vind ik, dat ik weet, dat ik dingen vergeet, maar ik kan het in mijn herinnering niet meer terug vinden. Ook tijdens dagelijkse bezigheden vergeet ik soms, wat ik aan het doen was. De doorbloeding van de hersenen is niet meer optimaal, wat als reden aangegeven wordt en waar ik me iets bij kan voorstellen.

Van andere lotgenoten hoorde ik, dat ze pakweg 'n jaar na de open hartoperatie hun concentratievermogen weer terug kregen. Anderen al eerder. Sommigen later.

Ik vind 't een groot gemis, dat ik niet meer in staat ben om een boek te lezen. Het gebeurt me ook vaak, dat ik een film of documentaire voor de 2de of 3de maal terug zie, weet, dat ik dat al gezien heb, maar me niet meer herinner waar het precies over ging en hoe de film/documentaire verder verloopt. Flarden kan ik me er (soms) wel van herinneren. Terwijl ik daarvoor een goed geheugen had - kon moeiteloos iets terug vinden in een boek om het te herlezen. Als ik me al iets herinner, weet ik vaak niet meer, waar ik het ben tegengekomen.

Las laatst ergens, dat naarmate je meer oefent je er beter in wordt, maar dat dat voor het leven niet op gaat: hoe ouder (en zieker) je wordt, hoe meer moeite je met het leven krijgt. Deed je als kind alles spelenderwijs en met het grootste gemak, als oudere lukt dat niet meer. Dat slaat in ieder geval op mijn situatie.

Dittie
afbeelding van Dittie
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 9 maanden geleden
Lid sinds: 29/06/2010 - 11:15
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo Elgiva en Herman,

Zo herkenbaar. Dat boeken verhaal. Ook ik ben een ontzettend leesbeest, maar ik kan me alleen concentreren op boeken die me echt pakken. Tevens heb ik het ook dat ik soms niet meer weet welk boek/film ik al gezien heb. Erg irritant. Ik gaf het op over verzadiging van de info. Maar nu ik dat van jullie lees....

Groetjes en sterkte voor ons
Edith

jofass ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Pfffffffffffffff vandaag uitslag van de echo en hartlongfotos en bloedonderzoek

Zou tussen 8 en 12 gebeld worden....ik heb het niet meer van de spanning!

Of ik hoor operatiedatum of moet nog vaker op controle

Roland ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo Jofass,

Ik hoop dat je inmiddels iets gehoord hebt. Probeer wat afleiding te zoeken.

Sterkte!
Annemarie

jofass ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Ja na 7 jaar lang wachten is het dan eindelijk zover !

Zeer mixed feelings...blij dat ik nu aan de beurt ben maar andere kant staat me lange revalidatie te wachten

In nader te noemen datum in Augustus wordt ik met me 38 jaar geopereerd aan andere aortaklep
Hartcatherisatie is nummer 1 dan naar kaakchirurg is nummer 2 en dan kom ik op de wachtlijst voor operatie en dat is in Augustus!!

Nu ga ik volgende week stoppen met roken weer met behulp van medicatie!!

Lets do this!!

Roland ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Er is nu in ieder geval duidelijkheid, Jofass. Natuurlijk is 38 jaar jong maar het zal t.a.v herstel zijn 'voordelen' hebben, lijkt me zo. Heel veel succes met het stoppen met roken maar waarom wachten tot volgende week? ;) Go for it!!

Hartegroet,
Annemarie

sandrar
afbeelding van sandrar
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 9 maanden geleden
Lid sinds: 10/03/2014 - 11:00
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo
Ik ben bijna 29 en wordt in september aan mijn tricuspiladisklep geopereerd. Ze weten nu niet of hij te herstellen is of vervangen moet worden, maar hebben mijn wensen wel genoteerd. En de keuze was eigenlijk snel gemaakt: absoluut geen biologische, ook al betekent een mechanische dat de kans op een tweede kindje zowat onbestaande is. Stel u voor dat je binnen nog geen 10 jaar weer alles moet doorstaan. En dan binnen 10 jaar weer enz.

Vonneke ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo.
4 maanden geleden ben ik geopereerd. Ik heb een aangeboren afwijking. Een tweeslippige aortaklep die al aardig aan het verkalken was. Er is een mechanische klep geplaatst van karbon. Na 1 week ben ik met gillende sirenes weer terug gebracht naar het ziekenhuis waar ik geopereerd was. Ik had 600cc vocht in de hartzak. Tja dan kan je hart haast niet meer kloppen. Gelukkig is het goed afgelopen. Maar nu na 4 maand valt het nog zo tegen. Heb nog steeds pijn aan de linkerkant van de borst. Mijn ademhaling gaat niet lekker. Ik vergeet blijkbaar steeds adem te halen. Geen idee wat ik hier tegen doen moet. Het is erg vervelend. Ben ook erg kortademig. Bij diepe inademing voel ik ook nog net als niezen en hoesten.
Met de keuze van de hartklep ben ik superblij!!! No way dat ik dit alles nogmaals mee wil maken. Het tikken kun je vergelijken met het tikken van een ouderwets polshorloge. Je hoort het alleen als het heel stil us en dan nog niet eens altijd, als ik mijn schouders optrek en op mijn linkeroor lig. Heb dus absoluut geen spijt!! De beslissing is pas een half uur voor de operatie genomen. Ik wist het ook niet....

Groeten
Von

Vonneke ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Nog even ter aanvulling:
Het slikken van de antistolling stelt niks voor. Gewoon elke avond je pilletjes slikken. Ik prik zelf, voer het smorgens in de computer en smiddags heb ik de nieuwe medicijnlijst in het postvak voor de komende week. Ze zijn bezig met onderzoekingen om de antistolling anders te gaan doen in de toekomst. Ik mag alleen niet meer dan 2 wijntjes per dag. Geen idee wat er gebeurt als ik er 3 neem.
Het slikken neem ik voor lief.

Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hoi,

Bij 29 jaar zou ik zeker hetzelfde hebben gedaan. Ik ben 43 jaar en dan wordt de beslissing al iets moeilijker. Voor alle patienten die met dezelfde beslissing zitten, kan ik aanraden om dit laatste onderzoek te lezen: http://intranet.santa.lt/thesaurus/no_crawl/Valvular/Prosthetic%20valve%...

Gemiddelde duur van biokleppen zijn rond de 15 jaar.
Dus mijn tweede operatie zou worden rond 58 jaar. De risico's van een tweede operatie zijn gelijk aan die van een eerste operatie (wetenschappelijk gezien). De derde operatie zou dan rond 73 jaar zijn; zeer waarschijnlijk TAVR.
Medisch gaat alles zo snel, het is moeilijk om nu een keuze te maken voor de rest van je leven (in het geval van mechanisch). Bij bio kun je ' meesurfen' op nieuwe ontwikkelingen.
Er is ook geen garantie dat een mechanische zo lang meegaat. Wat zijn de lange termijn effecten van bloedverdunners?
Al met al, het blijft een gevoelskwestie.

Avalon27
afbeelding van Avalon27
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 01/08/2013 - 09:16
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Mag ik vragen waarom de beslissing moeilijker is? Dan wil je toch helemaal niet nog een keer geopereerd worden?
Deze operatie moet je echt niet onder schatten hoor of je nou jong of oud bent. Het is even erg en kan evenveel inpact op je leven hebben. dus nogmaals onderschat het echt niet!!!

Dittie ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo Vonneke,

Ik had ook een aangeboren 2slippige klep. Mijne is 4 jaar geleden vervangen.
Ik herken alles wat je zegt, met de ademhaling had ik geen last, ik ben op het ziekenhuis goed begeleid met diep doorademen, aangezien je longen best wat te verduren hebben gehad.
Ik heb tot een jaar na de operatie toch een pijngevoel gehad aan mijn "hart". Heel af en toe nog wel eens drukkend gevoel. Ik heb toen gehoord dat er toch best wel litteken weefsel zit (vanwege open en dicht maken) en dat gaat trekken. Toen ik dat hoorde kon ik me daarbij neerleggen en na verloop van tijd was het weggetrokken. Ik loop 2 tot 3x per week hard. (Gewoon 8km p.uur) en het gaat allemaal goed.
Mbt tot de bloedverdunners, ach ik drink best wel mijn wijntjes, probeer me aan 2 glazen te houden, maar het kunnen er best wel af en toe wat meer worden. Ik heb het gevoel dat je dan de alcohol sneller voelt ;)
Alleen is het grappig het verschil van ing waarde van de zomer en de winter. Toch een andere manier van eten. Als je hier verder leest, zul je merken dat die ene nieuwe pil voor bloedverdunning ook de nodige problemen geeft. Het advies vd apotheek en cardioloog was, niet doen, gewoon blijven prikken en slikken;).
Groetjes Edith

sandrar
afbeelding van sandrar
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 9 maanden geleden
Lid sinds: 10/03/2014 - 11:00
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Omdat ik 29 ben, betekent dat in mijn leven dan 1 operatie meer voor een nieuwe bioklep, als ik jouw redenering volg.. Zoals gezegd: onderschat de operatie niet.. En nu ben je 43, maar bij een nieuwe bioklep al een vijftiger en hoe ouder, hoe trager de revalidatie in het algemeen verloopt. De gemiddelde levensduur van zo'n bioklep is dan wel 15, maar volgens mijn cardiochirurg gaat het bij jonge mensen (en 43 jaar valt hier ook zeker onder) veel minder lang mee - eerder 8 à 9 jaar - omdat ons immuunsysteem nog sterker is en de bioklep dan ook meer aanvalt dan bij ouderen.

dooraart ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo, ook ik had -bleek tijdens de operatie- een aangeboren 2 kleppige aortaklep die zeer ernstig verkalkt was. Ik ben 15 augustus jl.succesvol geopereerd en heb gekozen voor een mechanische klep. Ik hoor hem ook maar vooral s'nachts en het went. Ik prik en doceer zelf inmiddels en ben sinds november therapeutisch begonnen met werken ( onderwijs). Vanaf maart ga ik weer zelfstandig 3 dagen werken. Ik heb een part-time baan. De operatie en het herstel is goed gegaan en heb me steeds goed gevoeld. Wel veel last gehad van prikkels en vermoeidheid maar dat gaat steeds beter. Al met al is het me meegevallen.

Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

dank voor je reactie... ik ben er ook nog niet uit....
Het is de afweging tussen 1 keer extra opereren versus 20/30 jaar medicijn gebruik, waarvan de risico's alleen maar groter worden naarmate je ouder wordt.
Ik heb ook nog een onderzoek gelezen over de lange termijn effecten van anti-stolling, daar wordt je ook niet vrolijk van.....
Maar inderdaad als zo'n bio klep nog geen 10 jaar meegaat, wordt het al minder interessant....pfff. moeilijk hoor....

dooraart
afbeelding van dooraart
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2014 - 19:40
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo' ik zit met dezelfde twijfels. Goed om te lezen dat er ook mensen zijn die positief over een mechanische zijn. Lastig hoor. Veel sterkte allen.

paimj
afbeelding van paimj
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 4 maanden geleden
Lid sinds: 23/03/2014 - 11:42
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Een maand geleden heb ik gereageerd op dit bericht en stond ik nog aan het begin van de hartrevalidatie, nu kan ik ondertussen zeggen dat het goed met me gaat. Ik voel me nu beter als voor mijn operatie op 31 maart. Ik ben blij dat ik voor een mechanische kep gekozen heb, omdat het hele traject toch erg zwaar is geweest.

P

Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Goed om te lezen dat het goed met je gaat. Ben je al weer aan het werk, of gaat dat nog niet? verder geen complicaties achteraf gehad?
Ik denk dat iedereen uiteindelijk wel blij is met zijn of haar keuze, onafhankelijk van welke beslissing je ook neemt. Het is voor mij alleen zo moeilijk om een keuze te maken voor de rest van je leven.
Wat weegt zwaarder, met geluk na 15 jaar een reoperatie en en dus ongeveer 25/30 jaar geen pillen of dagelijks pillen nemen gedurende 30 jaar.
Ik vond persoonlijk dit artikel erg prettig om te lezen in mijn bewustwordingsproces: http://circ.ahajournals.org/content/117/2/253.full
Ik zie ook meer signalen dat de stricte grens van een mechanisch klep nemen onder de 65 jaar aan het verdwijnen is. Wellicht omdat er te weinig goed bewijs is dat mensen met de ene of de andere klep uiteindelijk langer leven.
Ik ben wel jaloers op de mensen die een duidelijke voorkeur hebben voor bio of mechanisch. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker ;-)
Sterkte aan iedereen...

Vonneke ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo Edith.
Ik heb ook geen moeite met het slikken van bloedverdunners. Ik had eigenlijk nog wel graag een keer willen duiken maar dat mag nu niet meer. Nou ja het zij zo.
Ik voel niet alleen nog "iets"aan de linkerkant van mijn lijf, maar met grote regelmaat heb ik last van opgezette vingers aan beide handen. Ook heb ik het idee dat mijn linker been iets dikker is dan de rechter.
Maar het meest heb ik last van mijn ademhaling. Heel kortademig. Door de complicatie van de tamponade heb ik 15 dagen in het ziekenhuis gelegen zonder 1 dag fysio.....Ik heb het idee dat dat er een beetje mee te maken heeft.

Groeten Von

Vonneke ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo Dooraart Fijn dat het voor jou is meegevallen!!
Helaas kan ik dat niet zeggen. Door na 1 week nog een complicatie te hebben van een tamponade, liep het allemaal anders. 15 dagen ziekenhuis zonder 1 dag fysio....Ik heb echt last met de ademhaling. Heel vervelend. Ik weet niet goed wat ik daar aan moet doen. De cardioloog maakt zich geen zorgen. het gaat langzaam maar het lijntje gaat omhoog. Pas als er met 1 jaar nog geen verbetering is wil hij wel verder kijken.
Wat ben ik blij met mijn hartklep van karbon!!! Dit wil ik geen tweede keer meemaken!! Herstel gaat zooooo langzaam...Nu na 4 maanden ben ik weer aanwezig op mijn werk als boventallig. Ik werk 3 avonden in de horeca maar dat lukt nu nog niet zo. Na 2 a 3 uurtjes ga ik weer naar huis......

Kockels ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Dag allemaal,

Ik heb een mitralisklepreparatie ondergaan een half jaar geleden. Dit blijkt niet goed te zijn verlopen, ik heb weer een serieuze lekkage en zal toch een nieuwe klep moeten krijgen. Heeft iemand op korte termijn 2 hartoperaties moeten ondergaan en wat zijn de ervaringen ?
Dank voor de reactie.

sandrar ( )
afbeelding van jofass
reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Hallo

Oh, wat leef ik mee met jou! Heb 2 weken geleden mijn tricuspiladisklep laten vervangen. Deze is ook eerst hersteld, maar ze hebben gelukkig nog tijdens de operatie gezien dat hij nog te erg lekte. Heb nog steeds veel pijn. Zou het mentaal zeer moeilijk hebben als ik te horen zou krijgen dat ik dit nog eens zou moeten doorstaan. Alvast heel erg veel sterkte!

Sandra

paimj
afbeelding van paimj
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 4 maanden geleden
Lid sinds: 23/03/2014 - 11:42
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Bedoel je een aortaklepvervanging?
Zo ja, dan heb ik dat op 31 maart van dit jaar laten doen in het Radboudumc. Ik heb bewust gekozen voor een mechanische omdat ik geen zin heb om dit alles nog een keer te moeten ondergaan. Het tikken valt reuze mee, als het helemaal stil is hoor je het anders niet.
ik ben ondertussen goed ingesteld op de antistolling, het is de bedoeling dat ik dat binnenkort zelf ga leren, dan hoef in niet meer elke keer hiervoor naar het ziekenhuis.
De hartchirurg adviseerde me ook om een mechanische klep te nemen aangezien ik 47 jaar ben. De grens ligt op 65 jaar. Hoe jonger je bent hoe korter een biologische klep meegaat is mij verteld.
Je bent na de operatie echt heel erg moe, je kunt je niet voorstellen hoe dat voelt. Voor de operatie werd me verteld dat ik nog te moe zou zijn om even op een stoel te zitten, ik dacht ik toch niet hoor. Maar ik ook!!!
ik heb vooral pijn in mijn nek en schouders gehad, en dat is nu nog niet weg. Het is wel al veel minder.
Mijn conditie begint weer een beetje beter te worden. Het huishouden doe ik weer zelf. Alleen zware dingen tillen gaat nog niet.
Ik ben getrouwd en we hebben 3 kinderen, 20, 18 en 14 jaar.
vorige week ben ik begonnen met de hartrevalidatie, dat valt wel mee.
Al met al is het een zwaar traject dat je moet doorstaan.
De revalidatie duurt nog 2 maanden, ik hoop dat ik hierna weer langzaam aan wat kan gaan werken. Ik ben verpleegkundige, dus een lichamelijk zwaar beroep.
Als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

P

Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Super dank voor je reactie en je verhaal. Een hele revalidatietraject, het gaat nu gelukkig alleen nog maar opwaarts voor je.
Had je een lekkende bicuspide aortaklep? zo ja, is er de optie besproken om deze te repareren i.p.v. te vervangen? zo nee, waarom niet?
Of wellicht was reparatie geen optie?

Ik heb mij afgevraagd waarom mensen boven de 65 jaar wordt geadviseerd om bio te nemen en mensen daaronder een mechanische klep. De enige verklaring die ik kan vinden is dat blijkbaar het risico van een tweede operatie (bio) niet opweegt tegen de mogelijke toekomstige complicaties van anti-stollingsmiddelen (mec). Ben jij het hier mee eens?
Toch zijn er wel mensen die een bio nemen met leeftijd tussen de 40-50 jaar.
Succes met revalidatie.

paimj
afbeelding van paimj
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 4 maanden geleden
Lid sinds: 23/03/2014 - 11:42
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Mijn aortaklep lekte en had een stenose dit als gevolg van bestralingen 30 jaar geleden.
Reparatie was geen optie.
Het grote voordeel van een biologische klep is dat je maar 3 maanden bloedverdunners nodig hebt. Want aan bloedverdunners zitten ook weer gevaren zoal een hersenbloeding en maagbloeding. Maar als je goed ingesteld bent is het risico klein.
Het nadeel is inderdaad dat hij niet zo lang meegaat, en je tweede biologische klep gaat ook weer korter mee als je eerste, en de derde ook weer korter als de tweede enz.
Aangezien mijn leeftijd heb ik gekozen voor een mechanische omdat ik geen zin heb om nog een paar keer te moeten.
Als je bijvoorbeeld aan contactsporten en duiken doet mag je geen sintrommitis of marcoumar gebruiken omdat je dan te veel kans hebt op bloedingen, dit kan een reden zijn om voor een biologische klep te kiezen.
Je mag de keuze mechanisch of biologisch altijd zelf maken de hartchirurg geeft alleen zijn advies, jij beslist. Er wordt heel duidelijk verteld wat de voor en nadelen zijn.

P

Hartpatient500
afbeelding van Hartpatient500
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 10 maanden geleden
Lid sinds: 30/04/2014 - 12:39
Re:reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Dank voor je reactie, bijzonder dat de oorzaak van de stenose lag aan de bestralingen. Vaak is het moeilijk om de oorzaak van stenose te achterhalen.
Het is voor veel mensen een moeilijke keuze tussen bio en mec. De laatste jaren zijn ook positieve verhalen over hartklep reparaties, maar echte lange termijn studies zijn er nog helaas niet....