100 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Reanimatie verbod

Onlangs hebben wij via het nieuws kennis kunnen nemen van een maatregel in een bejaardenhuis waarbij bewoners van 70 en ouder niet meer worden gereanimeerd. Wie van u heeft ervaring met reanimatie van personen van 70 jaar en ouder. Ik denk hierbij aan de veel voorkomende neurologische problemen hierna, zoals dementie etc.

hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Re:Reanimatie verbod

Aan het einde van deze discussie over reanimatie wil ik als degene die er over is begonnen en net na een paar dagen in het buitenland alles heb gelezen, nog even reageren.
Het blijkt wel dat wanneer je er eens goed over nadenkt dat het edele doel om mensen te reanimeren helemaal niet zo simpel is als het van een afstandje lijkt. Mensen gaan twijfelen en hebben het er soms (terecht) moeilijk mee. Kennelijk vinden enkele van jullie dat zelfmoord te vergelijken is met de wil om niet gereanimeerd te worden. Of de gereanimeerde en zijn familie na verloop van tijd wel begrip zal hebben voor degene die hem heeft gereanimeerd is moeilijk te zeggen. Je zult daar maar scheefgezakt in een rolstoel zitten in niet meer instaat om begrijpelijk onder woorden te brengen wat je denkt. Hoe gaat de echtgenoot of echtgenote en of kinderen hier mee verder?
Dan nog over zelfdoding de opmerking die ik las van Henri:
Om er uit te komen ben ik zelfs naar lezingen van de universiteit Maastricht geweest over suicide. Daaruit bleek dat bijna 100 procent van de mensen die suicide plegen, dat doen om anderen een schuldgevoel te geven, uit wraak, uit haat, noem maar op.
Dit lijkt min volslagen onzin! Ik schrijf dit vanuit mijn kennis van psychologie waarmee ik het niveau van life coach heb behaald. De bekende schreeuw om hulp behoort tot de bakerpraatjes en mensen die zoiets doen uit wraak, haat of anderszins, zijn door hun (psychische) belevenis in een zodanige situatie verzeild geraakt dat ze toch voor zich zelf kiezen voor de dood. Een eventuele uitwerking op de nabestaanden kunnen ze niet meer controleren.
Dat wilde ik nog graag opmerken zonder deze discussie een nieuw leven in te blazen.

Marly
afbeelding van Marly
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 01/07/2008 - 08:20
Re:Reanimatie verbod

Nou ja Herman, ik vind het niet eens zo verkeerd als deze discussie weer een beetje tot leven komt hoor! Ik vond het juist al jammer dat de discussie al enkele dagen een beetje was uitgestorven. Maar ik denk niet dat wij zelfmoord zozeer vergelijken met mensen die niet gereanimeerd willen worden hoor, ik tenminste niet. En Henri, wat heb jij hierop te zeggen?;) Ik studeer geen Psychologie, en ook geen Life Coach, dus ik weet verder niet hoe het in elkaar zit hoor.. Nou mensen, geef jullie meningen!!!

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Dit lijkt mij niet de manier om een discussie te beëindigen meneer Slot.

Dit gezien u duidelijk "eigen" conclusie trekt.
Mijn vader is een type die scheefgezakt in een rolstoel zit en niet fatsoenlijk in staat is zichzelf te uiten. Toch doet hij zijn best, en komt beetje bij beetje verder. U zou toch maar eens zo zijn, iemand met de ballen om vooruit te gaan..... Life coaching????
Wat ik dan apart vind is dat u die claimt veel van psychologie te weten, u dergelijke uitspraken doet op dit forum, op deze site. Deze site die mensen een beetje dient te motiveren. Hier doet u dus een uitspraak dat insinueert dat scheefgezakt in een rolstoel zitten een inferieure positie is. Nou laat mij u vertellen dat ik én de rest van mijn gezin hier sterker dan wie dan ook zijn uitgekomen. Wij hebben ervaringen die anderen niet hebben, wij hebben hier wat te delen.
Ga nu niet zeggen dat een zogenaamd uitzonderlijk geval is, want dat is het niet.

Met life coaching spreekt u mensen toch moed in om verder te gaan? Ik ben zeker geen expert...

Ik wil u niet zozeer aanvallen, maar iemand die bepaalde uitspraken doet en vervolgens geen weerwoord wenst te krijgen. Daar houd ik simpelweg niet van.

Mij lijkt deze discussie bij lange na niet gesloten. Ik verwacht zowel positieve als negatieve reacties op wat wij zeggen.

Dolores
afbeelding van Dolores
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 23:50
Re:Reanimatie verbod

Nou ik vind wat Herman Slot schrijft wel erg radicaal.
Op de eerste plaatst kan niemand hier uitmaken wanneer een discussie begint of eindigt. Iedereen kan hier zijn verhaal kwijt, neem ik toch aan.
Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat problemen en dingen die jou en je familie overkomen er toe kunnen leiden dat je veel dichter bij elkaar komt. Je leert elkaar kennen en weet wat je aan elkaar hebt.
Helaas heb ik het ook wel eens anders gezien, waar problemen hebben niet "samen sterk" maakt, maar de zaak juist op de spits drijft en laat ontploffen.

Sjarel
afbeelding van Sjarel
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 5 maanden geleden
Lid sinds: 12/09/2008 - 18:57
Re:Reanimatie verbod

Eerst even een quote van Herman Slot:

,,Dit lijkt min volslagen onzin! Ik schrijf dit vanuit mijn kennis van psychologie waarmee ik het niveau van life coach heb behaald. De bekende schreeuw om hulp behoort tot de bakerpraatjes en mensen die zoiets doen uit wraak, haat of anderszins, zijn door hun (psychische) belevenis in een zodanige situatie verzeild geraakt dat ze toch voor zich zelf kiezen voor de dood. Een eventuele uitwerking op de nabestaanden kunnen ze niet meer controleren.''.

Einde citaat. De laatste zin in dit citaat doet me twijfelen aan de bewering dat je psychologie gestudeerd hebt. Zelfmoord pleeg je in de meeste gevallen omdat waan en werkelijkheid door elkaar lopen. In de waan stel je je wel degelijk voor welke uitwerking de daad heeft op de nabestaanden.

Maar dat terzijde....

Voor het overige sluit ik me aan bij wat Job en Dolores meldden.

Wandeltheo
afbeelding van Wandeltheo
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Lid sinds: 02/01/2009 - 14:27
Re:Reanimatie verbod

Erik,
Voldoende stof voor een aantal nieuwe discussies lijkt me zo. Op zich ook heel interessant maar het ging hier om wel of geen reanimatie. Jouw ervaring is hierbij een pracht succesverhaal en dat moet je ook vooral blijven uitdragen, het biedt volop steun aan al die vrijwilligers die zich bezig houden met een reanimatiecursus. Immers hier doe je het voor! Ik hoop dat de gedachte hieraan, jouw ongeduld - je wilt verder - nog even kan compenseren.

Ik weet hoe het voelt, als je terugkomt in het land der levenden
en voor het eerst je ogen weer open doet: "ik ben er weer ".
In mijn geval was dat na een soort van "omgekeerde reanimatie", maar met hetzelfde doel: het geven van een impuls (shock) om het hart weer in z'n normale ritme te doen terugkeren.
Bij jou was er sprak van een stilstand, bij mij van een "over z'n toeren" geraakt hart.
Ik lag niet ergens op een onmogelijke plek, maar in het hart v/h thoraxcentrum, omgeven door alle apparatuur en met knappe koppen aan m'n bed. Naar adem te happen als een vis op het droge. Als na 6 electroshocks en diverse chemische cardioversies, een uitval van alle lichaamsfuncties zich aandient en niks meer helpt, je vrouw om middernacht wordt opgeroepen; ja hoe voel je je dan, als je - na het zoveelste roesje - weer bijkomt en alles weer normaal klopt? Onbeschrijfelijk intens genot!

Het moge duidelijk zijn: bij twijfel: altijd reanimeren. Ik zou wel eens willen weten, of er overlevenden zijn die achteraf blij zijn, dat op zeker moment "even vergeten" is dat ze een reanimatieverbod hadden ondertekend.

Anderzijds zou ik ook geen enkele moeite mee hebben om "even de andere kant op te kijken" als het mensen in een uitzichtloze situatie betreft. Ik zou er zelfs een goed gevoel aan overhouden. Ik denk hierbij vooral aan:
- de hoofdpersoon uit het boek: "ik laat je nooit in de steek"
(zie mijn reaktie op deze site: onder "boeken"
http://www.hartgenoten.nl/index.php?option=com_fireboard&Itemid=29&func=...
- de euthanasie van die mevrouw op verpleeghuis Eugeria te Almelo, waarbij haar kinderen onmiddellijk door justitie werden opgesloten. En dat op zo'n emotioneel moment. De kleinkinderen (die de begrafenis moeten regelen) geen contact mogen hebben met hun opgesloten ouders; verschrikkelijk toch !

http://infobloglaatjenietkisten.blogspot.com/2007/11/persbericht-verplee...

"Hulp door familie" wordt gezien als "hulp bij zelfdoding" dus strafbaar.
wat overblijft is dus:
"even de andere kant opkijken" kan niet bewezen worden: dus niet strafbaar.

Maar hiervoor moet dan wel eerst de gelegenheid wordt afgewacht.
Als er dan tòch gereanimeerd wordt (tegen alles in): niet moeilijk te raden of er dan op een bedankje gerekend mag worden.

Maar wat deed verpleeghuis Eugeria?: Aangifte bij Justitie !

6sept08 ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Hoi Theo,

Ik heb het boek niet gelezen, maar ken het verhaal wel.
Sportjournalist Philip Kooke zat er eerder dit jaar een keer mee aan tafel bij Pauw en Witteman, en ik herinner me nog wel enkele bizarre dingen die er tijdens dit gesprek ter tafel kwamen.
De zaak van het verpleeghuis in Almelo is mij onbekend, maar als de feiten zijn zoals ze door jouw zijn beschreven dan is het werkelijk te erg voor woorden.
Overigens wel weer zo`n typische houding van een management van een verpleeghuis, zo gauw er ergens stront aan de knikker is houden zij de rug niet recht, en schuiven het af naar justitie.
Op de toekomst visies van dergelijk centra voeren de woorden " productie, groeien, saneren, marktwerking" en meer van dergelijke kreten de boventoon, terwijl zij " slechts" er voor dienen te zorgen dat oudere en hulpbehoevenden mensen op een menswaardige manier hun laatste levensfase doorbrengen en alle zorg dienen te krijgen die daarvoor beschikbaar is.
En dan zullen we het maar niet hebben over wanbeleid, exorbitante salariëring en meer dan riante ontslagvergoedingen voor deze topbestuurders als weer eens blijkt dat ze er een puinhoop van hebben gemaakt.....

Erik

Petra
afbeelding van Petra
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 10/09/2008 - 10:03
Re:Reanimatie verbod

hermanslot schrijft:

Quote:

Dit lijkt min volslagen onzin! Ik schrijf dit vanuit mijn kennis van psychologie waarmee ik het niveau van life coach heb behaald.

Ik wil nergens op neerkijken ofzo hoor, maar mag ik even vragen wat 'life coaching' precies inhoudt? Voor zover ik weet is dit gewoon een thuiscursus, dus is dit bij lange na niet te vergelijken met psychologie... Of verkijk ik me hier op? Ik denk dat je niet zomaar kunt oordelen over zo'n soort dingen, als je het niveau van life coach hebt behaald...

Verder sluit ik me geheel aan bij Job-Pieter, Dolores en Sjarel. Niemand bepaalt wanneer een discussie is gesloten. En ik denk dat deze discussie bij lange na nog niet is gesloten....

hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Re:Reanimatie verbod

Ik schreef dat het niet mijn bedoeling was om deze discussie nieuw leven in te blazen.Dat is heel wat anders dan bepalen of er een eind komt aan deze discussie. Voorts gaf ik mijn eigen mening op basis van wat ik aan levenservaring en enige kennis van psychologie heb verzameld. Dit is geen therapie. Op de vraag wat life coach is verwijs in eenvoudig naar internet.

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Eeven terug komend op hetgeen Henri eerder schreef en meneer Slot naar hapt.
Ik heb net iemand gesproken wiens moeder en zus meerdere zelfmoordpogingen hebben gedaan, ook haar mening is duidelijk, het is gewoon meestal een aandachts kwestie. Iedere keer kregen ze leuke cadeautjes en werden weer verwend. Het was ook geen kwestie van geesteziekte, daar heb ik nog naar gevraagd... Slechts de aandacht.

Even weer reageren op meneer Slot zijn laatste reactie. U gaf inderdaad te kennen dat u geen nieuw leven in deze discussie wilde blazen, maar door het nemen van het "laatste woord" doet u dit automatisch.
Zoals ik begrepen heb werkt u als vrijwilliger in een sociaal maatschappelijke instelling, nobel natuurlijk. U zult daar natuurlijk met velen spreken, spreekt u dan ook met dergelijke mensen?

Graag zou ik toch een uitgebreidere reactie van u zien. Ter aansluiting/ondersteuning van uw eerder conclusies

kees 12
afbeelding van kees 12
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 11/10/2008 - 10:33
Re:Reanimatie verbod

Aan Job
Bedant voor u reaktie en het is niet brutaal om daarna te vragen.
volgens de artsen zal daarin niet zoveel varandering in komen en ik
heb nu wel geleerd er mee om te gaan gaan, zeker niet in het weekend
de stad in of gewoon boodschappen doen de rustige momenten uitzoeken.
Het is nu 5 jaar geleden dat het gebeurd is maar leer nog iedere dag .
Ben ook blij dat ik dit bij hartgenoten gevonden heb al moet ik nog wel
zoeken waar ik wat gezien heb.
Denk er ook over om mijn verhaal bij hartverhalen te vertellen maar daar
moet ik de tijd voor nemen en de hulp van mijn vrouw bij hebben.
wand ik weet zelf niets te herinneren van de eerste twee weken in het
ziekenhuis het is een groot zwart gat.
Maar wil het proberen.
groeten van Kees

Petra
afbeelding van Petra
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 10/09/2008 - 10:03
Re:Reanimatie verbod

hermanslot schrijft:

Quote:

Aan het einde van deze discussie over reanimatie wil ik als degene die er over is begonnen en net na een paar dagen in het buitenland alles heb gelezen, nog even reageren.

Hierdoor komt het ook een beetje over alsof u een eind wilt maken aan deze discussie. Maar ik denk dat we sowieso niet alle mensen die zelfmoord willen plegen, over één kam kunnen scheren. Misschien doen sommige mensen het voor de aandacht, maar andere mensen ook weer niet. Dus ik denk dat dit niet zomaar te zeggen is. Maar ik heb even op internet gezocht naar life coaching, en het is niet veel anders dan wat ik verwacht had. Er is geen vooropleiding nodig, en het is vaak gewoon een thuiscursus. Niet dat daar perse iets mis is hoor, maja....

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Reanimatie verbod

Aan Kees 12

Ik ben blij voor U dat U hartgenoten.nl heeft gevonden, U zult er beslist steun en een luisterend oor vinden en misschien informatie over onderwerpen waar U belangstelling voor heeft. Ik kijk uit naar Uw hartverhaal!

Wandeltheo
afbeelding van Wandeltheo
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Lid sinds: 02/01/2009 - 14:27
Re:Reanimatie verbod

Deze zaak heeft landelijk nogal wat bekendheid gekregen, mede door het proces tegen nabestaanden en tegen de voorzitter v/d St.Vrijwillig Leven voor welke laatste een jaar celstraf werd ge-eist.
Deze "hulp bij zelfdoding" vond plaats eind 2007 Google maar even, dan vind je er nog volop over. Of kijk op:
http://www.tctubantia.nl/regio/almelo/dossiervrijwilligleven/article2231...

groet,
Theo

6sept08 ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Hoi Theo,

Bericht nagekeken op google.
De familie en de Stichting Vrijwillig Leven hebben goed gehandeld.
Zij hebben nl. een weloverwogen besluit van een wilsbekwame naaste gerespecteerd.
Zoals in een van de reacties staat, ze hadden inderdaad een lintje moeten krijgen voor naastenliefde en grenzeloos respect jegens de medemens.

Groet,

Erik

hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Re:Reanimatie verbod

Wanneer mensen in een discussie het niet eens zijn met een deelnemer en eigenlijk niet meer over argumenten beschikken dan blijft alleen nog een aanval op de persoon. Dat is een teken van zwakte waarover sommigen van jullie een rustig over na moeten denken. Het uitgangspunt van mijn onderwerp was een serieuze vraag over een reanimatie verbod en hoe anderen hiermee denken om te gaan. Slechts in het begin las ik enkele relevante opmerkingen en daarna daalde het peil al heel snel. Wie ben ik dat ik een einde wil maken aan deze discussie? Dat kan ik niet bepalen maar ik kan op z’n minst besluiten om mijn kennismaking met deze site gelet op het niveau van de deelnemers hierbij te beëindigen.

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Laat ik allereerst zeggen dat u wel een goede discussie heeft gestart.
Jammer dat u uw kennismaking wilt beeindigen.

Ik moet u gelijk geven dat als de argumenten verminderen, de aanval lijkt te starten. Maar dit hoeft niet zozeer een aanval te zijn. Ook u verklaarde hetgeen Henri heeft gesteld als volslagen onzin. Een aanval op Henri? Zwakte hoeft dit niet te zijn, toch?
We kunnen argumenten gewoon opnieuw beschouwen, de ene keer feller dan de ander. Dat zou toch altijd moeten kunnen? Vrije en open communicatie.
Dat een discussie een andere weg kan gaan volgen waarbij andere insteken komen is een normaal proces. Aan de deelnemers deze te sturen en elkaar te respecteren.

Dolores
afbeelding van Dolores
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 23:50
Re:Reanimatie verbod

Jammer Meneer Slot, dat u ermee wil stoppen . Ik vind de discussie juist heel boeiend. Door argumenten van anderen, hun inbreng en hun feedback kun je je eigen mening eventueel bijstellen. Soms leidt dat ertoe dat je anders tegen iets aan gaat kijken, of juist helmaal niet. Het is toch alleen maar leerzaam.
Als ik voor mezelf spreek dan leer ik juist, door de inbreng van anderen, weer opnieuw formuleren waarom ik op een bepaalde manier tegen iets aankijk.
Leve de vrijheid van meningsuiting zou ik zo zeggen en ik hoop dat u op uw besluit terugkomt.
En op de persoon spelen, ja daar hou ik ook niet van, hoewel ik me daar misschien soms onbewust, ook schuldig aan maak.

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Reanimatie verbod

Hé Herman, niet weggaan joh, was net zo spannend! Dat we elkaar nu en dan dekselen, is toch niet erg? Gewoon terug gas geven, zou ik zeggen....

Wandeltheo
afbeelding van Wandeltheo
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 6 maanden geleden
Lid sinds: 02/01/2009 - 14:27
Re:Reanimatie verbod (discussie:euthanasie)

http://dokument.ncrv.nl/

uitzending: 7-12-2009 22.50 Dokument: "Voor ik het vergeet".

afgelopen maandag dit aangrijpende levensverhaal gehoord v/d nabestaanden van de familie. Paul leidt aan Alzheimer en treft samen met zijn vrouw en kinderen de voorbereidingen voor zijn zelfgekozen dood.

Treffend zijn de woorden van zijn vrouw als zij zegt: "wat moet er niet door hem heen gegaan zijn" toen hij naar de slaapkamer slofte om zijn drankje klaar te maken. Hoe lang en zorgvuldig hij bezig was om de tabletten uiterst fijn te stampen (anders krijg je klontjes zei ie nog) om vervolgens dit op de rand v/h bed op te drinken".

En de zoon die zegt: "na die laatste avond, waarin alles gezegd en besproken was, oude herinneringen en foto's doorgenomen, zaten we die ochtend het tijdstip waarop het zou gebeuren maar gewoon af te wachten" Totdat hij zei, "jullie zullen ook nog wel meer te doen hebben, zelfs toen heeft hij daarbij nog aan ons gedacht"

Tja, wat zou u doen ? Ik weet het niet.

Marly
afbeelding van Marly
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 01/07/2008 - 08:20
Re:Reanimatie verbod

Henri schrijft:

Quote:

Hé Herman, niet weggaan joh, was net zo spannend! Dat we elkaar nu en dan dekselen, is toch niet erg? Gewoon terug gas geven, zou ik zeggen....

Je hebt helemaal gelijk Henri!!:)

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Reanimatie verbod

Interessant in het kader van deze discussie is het onderstaande verhaal uit het NRC van 24 september.

Bussemaker: reanimatie is keus individu

Staatssecretaris wil geen regels

Den Haag, 24 sept. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) wil geen standaardregels voor reanimatie.

Al dan niet reanimeren moet een individuele keuze vooraf zijn. „De cliënt beslist dat in overleg met zijn arts.”

Dat zei Bussemaker gisteravond in een overleg met de Tweede Kamer.

Volgens haar gaat de keuze van een cliënt „altijd boven de keus van de beroepsgroep”. Parlementariërs hadden om het overleg gevraagd nadat er in de zomer over reanimatie van ouderen grote politieke ophef was ontstaan.

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort stuurde in juni een brief aan alle bewoners waarin werd gesuggereerd dat reanimatie van zeventigplussers met meerdere aandoeningen zinloos is. Bewoners konden aangeven of zij in de toekomst gereanimeerd zouden willen worden. Dit neetenzijbeleid (niet reanimeren tenzij iemand nadrukkelijk heeft aangegeven dat wel te willen) is niet gebruikelijk in verzorgingshuizen, maar wel in verpleeghuizen.

Die hebben daarvoor een richtlijn.

Bussemaker wil graag dat verpleeg- en verzorgingshuizen één richtlijn aanhouden. Maar zo’n richtlijn kan volgens haar nooit gaan over de uitkomst in een individueel geval, maar biedt alleen houvast voor de te volgen procedure. „Er kan geen sprake zijn van standaardiseren”, zei zij.

Als niet duidelijk is wat een patiënt wil, dan is reanimeren volgens Bussemaker de enige optie.

Ze zei dat de overheid heel terughoudend moet zijn „in deze ingewikkelde kwestie”. Bussemaker vindt het niet haar taak om te kiezen voor ja- of nee-tenzij.

De staatssecretaris was „b l ij ” met het initiatief van het verzorgingshuis in Amersfoort om met bewoners afspraken te maken, „maar er mag geen enkele indruk bestaan dat mensen het niet meer waard zouden zijn om gereanimeerd te worden”. Volgens de inspectie was de brief van het gasthuis onzorgvuldig geformuleerd.

Bussemaker sympathiseerde gisteren met het idee om tegenstanders van reanimatie in een huis voor ouderen een snel herkenbare polsband of penning te geven. D66 pleitte daarvoor.

De PvdA-fractie hamerde erop dat tehuizen niet maanden mogen wachten met het voeren van gesprekken over de wenselijkheid van reanimatie met hun nieuwe bewoners. Voor de PvdA, D66 en VVD staat het zelfbeschikkingsrecht van patiënten voorop. De SP en de SGP vinden dat ook het oordeel van de arts op kritieke momenten ruimte moet krijgen.

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Hallo Kees,

Gelukkig kunt u er mee omgaan. Ik denk dat vele mensen de confrontatie altijd zouden vermijden. Maar u dus niet, een wijze planning heeft u wel.

Het duurt wel even voor alles te vinden is op hartgenoten, er zal toch het één en ander moeten veranderen.

Ik ben erg benieuwd naar u hartverhaal. Ik zie al een dubbel geschreven verhaal voor me. De eerste weken door u vrouw beschreven en verder door u. Een combinatie van ervaringen, waar we allen wat wijzer van worden.

Heel veel succes er mee!

Anneliese Wijer...
afbeelding van Anneliese Wijers-Barten
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 09:34
Re:Reanimatie verbod

even een tip om iets te vinden op hartgenoten, typ boven in het vakje zoeken een trefwoord in en alle verhalen met dat woord erin krijg je te zien, handig!

Stichting Hartpatiënten Nederland

Anneliese Wijers-Barten

joal
afbeelding van joal
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 02/02/2010 - 11:01
Re:Reanimatie verbod

Ik wil hier wel even op reageren!
Mijn vader heeft 3 weken geleden een hartstilstand gehad ,en er is gelijk begonnen met reanimeren ,tot de politie kwam en die zijn totn met de aed ,en reanimeren verder gegaan.

Dit heeft 40 min geduurd en mijn vader had weer een hartslag,is naar ziekenhuis gebracht ,daar is gelijk begonnen om hem 24 uur te koelen na 32 gr.

Hij werd beademend en is na 4 dagen wakker geworden , En op de 8 ste dag ,liep ,praat en at hij weer helmmal gewoon,en was na 2,5 week weer thuis ,hij moet wel 3 tabletten slikken voor zijn hart ,maar voor de rest geen operatie.

De artsen denken dat het bij hem kwam door een kalium gebrek??!!!
Dus hij moet nu veel tomaten eten.

Zijn korte termijngeheugen werkt wel minder ,maar de artsen hebben goede hoop dat dat weer 90% helemaal goed komt.

Dus ja ,wel reanimeren als je 75 bent!!! Hij heeft heel veel geluk gehad ,want ik weet je kan er ook anders uit komen.

Vr gt Joal.

6sept08 ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Hoi Joal,

Wat super dat verhaal van je!
Een hartstilstand hoeft inderdaad niet het einde te zijn.
Snel en goed reageren, daar kun je levens mee redden.

Groeten,

Erik

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Reanimatie verbod

Uiteindelijk is dit eruit gekomen (Bron ANP van 1-10-08)

Wens patient centraal in richtlijn voor reanimatie

DEN HAAG - Bewoners van een verpleeghuis zullen in een individueel gesprek moeten aangeven of ze wel of niet gereanimeerd willen worden. Dat komt in een nieuwe richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen te staan, meldde het ANP vandaag.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) zei dat woensdag in de Tweede Kamer. Tot nu toe schreef de richtlijn in verpleeghuizen voor dat er niet gereanimeerd wordt, tenzij de patiënt dat wil.

Sinds de rel die ontstond over het reanimatiebeleid van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort gingen de verpleeghuisartsen zich achter de oren krabben over de bestaande richtlijn. Deze zorginstelling besloot om cliënten niet meer te reanimeren, tenzij die zelf hadden aangegeven dat wel te willen.

In de nieuwe richtlijn van de verpleeghuisartsen gaat het niet meer om een keuze tussen 'ja, tenzij' of 'nee, mits' als het gaat om reanimatie, maar staat de wil van de patiënt centraal. Binnen zes weken na binnenkomst van een cliënt in een instelling, moet in een gesprek met een arts zijn of haar voorkeur vast komen te staan.

Eerder liet de staatssecretaris al weten dat een patiënt bij twijfel altijd gereanimeerd moet worden.

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Reanimatie verbod

Niet-reanimerenpenning als rechtsgeldige wilsverklaring erkend door VWS
Bussemaker stelt: niet-reanimerenpenning van de NVVE is rechtsgeldige wilsverklaring.
De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is buitengewoon tevreden met het antwoord van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat de niet-reanimerenpenning, die door de NVVE wordt uitgegeven, de zelfde rechtskracht heeft als een schriftelijke wilsverklaring.

Eerder kwam de penning in het nieuws bij een uitzending van EénVandaag op woensdag 1 oktober jl. Voor de NVVE was het toen al verheugend te vernemen dat de Nederlandse Reanimatie Raad de penning als de schriftelijke wens van de patiënt respecteert. De raad heeft dit opgenomen in haar richtlijn ‘Niet Starten en Stoppen van een reanimatie’.
De staatssecretaris is van mening dat de gegevens die op de penning staand voldoende zijn om de penning gelijk te stellen aan een schriftelijke wilsverklaring volgens de regels van het Burgerlijk Wetboek en dat de NVVE een zeer zorgvuldige procedure volgt bij het vertrekken van de penning.

Tot op heden werd het ambulancepersoneel opgedragen een niet-reanimerenpenning te negeren als zijnde een niet geldige wilsverklaring. De NVVE verwacht dat het protocol ten behoeve van het ambulancepersoneel zal worden aangepast.

Wat vinden jullie hiervan?

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Reanimatie verbod

In NRC van maandag 6 oktober stond een interessante ingezonden brief, die ik hierbij volledig en zonder verder commentaar kopieer. De briefschrijver reageert op een eerdere opinie van iemand die niet gereanimeerd wenst te worden. Ben benieuwd naar jullie reacties! Hier komt die:

Ik dank mijn leven aan ambulancepersoneel

De heer Kamphuis vraagt ambulancepersoneel zijn niet-reanimatie penning te respecteren en hem bij een ongeval, dus ook bij een hartstilstand, te laten sterven (Opiniepagina, 3 oktober).

Zelf ben ik wel vele malen gereanimeerd.

De laatste jaren draag ik een implanteerbare cardioverter- defibrillator (ICD) met ingebouwde biventriculaire pacemaker, omdat mijn hart te zwak is om een goede puls te leveren. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat ik continu gereanimeerd word. Mijn kleinzoon noemt mij zijn bionische opa.

Zoals ik de laatste tien jaar leef, en sinds de dood van mijn vrouw alleen, wil de heer Kamphuis niet leven. Kort geleden vroeg een meisje van negen mij of ik haar opa wilde worden, het zou Kamphuis niet overkomen zijn. Ik aanvaard deze levensopvatting, maar ik respecteer die niet. Woedend word ik echter als hij de verantwoordelijkheid over zijn leven of dood bij het ambulancepersoneel legt. Dat zijn de mensen waar ik vele keren mijn leven aan te danken heb gehad. Dat zijn de mannen en vrouwen die bij mij op één staan in de lijst van ‘respect voor’.

Ik word woedend als men hen handelingen wil laten verrichten die niet tot hun taak behoren, en die zij ook helemaal niet willen.

Arme brandweermensen die met de inzet van hun leven Kamphuis bewusteloos uit zijn huis hebben gehaald en dan zijn penning zien.

Willem Duvekot
Gorssel

Marly
afbeelding van Marly
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 01/07/2008 - 08:20
Re:Reanimatie verbod

Ik vind deze penningen een erg goed initiatief. Ik ben het er helemaal mee eens dat ieders wens gerespecteerd dient te worden, dus ik vind ook dat deze penningen niet genegeerd mogen worden. Mensen die deze penning dragen, hebben er zelf denk ik erg goed over nagedacht, en kiezen er dus bewust voor dat ze niet gereanimeerd willen worden. Daar hebben ze hun eigen redenen voor. Wat vinden jullie hiervan?

kees 12
afbeelding van kees 12
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 11/10/2008 - 10:33
Re:Reanimatie verbod

Ik wil hier ook op reageren al is het een heel moeilijk onderwerp.
misschien zie ik het verkeerd.
Dit heb ik uit mijn naaste omgeving iemand heeft darmkanker vraagd aan de docter
om haar leven te beeindigen maar dat mag niet, wel het sterven minder pijnlijk te
laten verlopen.
Dan vraag ik mij af al heeft die persoon een penning om moet iemand die op dat
moment voorbij komt en kan reanimeren dan alles maar laten gaan het is in feite
het zelfde ze vragen allebei om dood te gaan.
Ik ben zelf twee keer gereanimeerd en het leven is nu heel moeilijk maar ben wel
blij dat ze het gedaan hebben.
Het is een heel moeilijk onderwerp.

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Reanimatie verbod

Ik denk dat het een wezenlijk verschil is om daadwerkelijk iemand's leven te beiendigen terijl reanimatie een een levensreddende aktie is. Zonder reanimatie zal het lichaam waarschijnlijk zelf overlijden.

Ik ken ook een verhaal van heel dichtbij. Mijn schoonvader was al jaren rolstoelafhankelijk kon eigenlijk niks meer zelf en leefde zo al ruim 11 jaar. Zijn vrouw heeft hem al die jaren thuis verzorgd. Hij verslechterde steeds verder en moet op een gegeven moment moest hij geopereerd worden aan een verstopping aan zijn luchtpijp ( hij werd toen vooral snacht beademd door een gat in keel ). Hij heeft toen aangegeven niet gereanimeerd te willen worden mocht dat nodig zijn. Dat werd tot 3 keer toe toch gedaan. Ik weet niet of dit zwart op wit stond of hoe dat presies aangegeven is geworden. Enkele maanden na de operatie en een zeer moeizaam herstel ( hij heeft daarna constant volledige beademing nodig gehad ) is hij uitendelijk gestorven aan kanker.

Daarom denk ik ook dat je al deze gevallen los moet bekijken. Dat iemand zijn eigen leven of dat van een ander niet expres mag beeindigen is toch een heel ander verhaal ik denk dat mensen wel het recht moeten hebben om te kunnen sterven als hun lichaam aangeeft dat de tijd gekomen is en de patient daar vrede mee heeft of daar uitdrukkelijk om vraagt.

Marly
afbeelding van Marly
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 01/07/2008 - 08:20
Re:Reanimatie verbod

Juist Melanie, daar sluit ik me wel bij aan. Het is idd afhankelijk van de situatie, en je moet elke situatie apart bekijken. Maar toch denk ik zeker dat als mensen er bewust voor kiezen dat ze niet meer gereanimeerd willen worden, dat dit een weloverwogen besluit is en dat je dat dan moet respecteren. Anders kunnen ze het je achteraf misschien ook nog kwalijk nemen, als ze een penning om hadden maar dat die genegeerd is....

Maar Kees, u bent dus al 2 x gereanimeerd. Pff dat is echt niet niks zeg.. Wel erg fijn dat u er achteraf blij om bent. U heeft gelijk dat dit een heel moeilijk onderwerp is, en het is moeilijk om over te oordelen.

Dolores
afbeelding van Dolores
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 23:50
Re:Reanimatie verbod

Voorzover mij bekend ging het niet zozeer om een reanimatie verbod voor alle mensen ouder dan 70 jaar, maar voor mensen ouder dan 70 jaar die uitdrukkelijk zelf hadden aangegeven niet meer gereanimeerd te willen worden.

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Dat klopt, zie ook dit artikel: [url]http://www.hartgenoten.nl/20080816296/nieuws/geen-reanimatie-in-verzorgi...
Daar staan ook nog meerdere reacties. Ten tweede is er ook het vervolg artikel: [url]http://www.hartgenoten.nl/20080818299/nieuws/tehuis-blijft-ouderen-reani...

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Iemand die er voor kiest een penning te dragen en daarmee het signaal afgeeft dat deze niet gereanimeerd wil worden, zal dit inderdaad hoogstwaarschijnlijk weloverwogen hebben.

Namelijk, deze persoon zal dit ook met zijn familie bespreken. De penning moet natuurlijk zichtbaar zijn, dus zullen zijn of haar familie dit zien... enz.

Ik vind het ook heel bijzonder dan Kees 12 nog zo een positieve houding laat zien. De nadelen van de reanimatie zijn goed merkbaar. En dan is Kees 12 zelfs twee maal gereanimeerd. Dan vraag je jezelf toch af, na de eerste keer met alle gevolgen, toch nog een tweede keer.? Dapper

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Ik vind jammer dat dit onderwerp de laatste tijd wat in het slop is geraakt. Het is namelijk een ontzettend belangrijk gesprek.
Een penning geeft een bepaalde boodschap, maar zal hier echt naar geluisterd worden?
Ik vraag me dit echt sterk af. We hebben het er vaker over gehad, maar slechts met enkelen. Ik zou toch graag wat meer stemmen horen.
Wat denkt u?

Anneliese Wijer...
afbeelding van Anneliese Wijers-Barten
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 weken geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 09:34
Re:Reanimatie verbod

Ieder mens heeft natuurlijk het recht om zelf te beslissen of hij/zij geranimeerd wil worden, maar in sommige gevallen is het misschien niet goed mogelijk voor iemand om een dergelijk besluit te nemen. (beginnende dementie, geestelijke handicap, depressiviteit). ook kun je in bepaalde fases van je leven er anders over denken. Ik zou het dus zeer moeilijk vinden om bv. een dergelijke beslissing voor bv. mijn moeder te moeten nemen (mocht dat ooit nodig zijn) . Laat staan dat je weet hoe te handelen als een onbekend iemand geranimeerd moet worden, moet ik dan eerst zijn zakken etc. na gaan kijken of er een niet reanimeren verklaring is?

Stichting Hartpatiënten Nederland

Anneliese Wijers-Barten

hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Re:Reanimatie verbod

Met dank voor de reactie wil ik graag opmerken dat het mij niet gaan om de maatregelen van tehuizen, maar om onder meer de neurologische gevolgen van reanimeren en uw ervaring hiermee.

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Reanimatie verbod

Ik weet niet precies wat u bedoelt met neurologische gevolgen, wat ik wel weet is dat mensen naarmate ze ouder zijn, ook kwetsbaarder zijn. Oude en zeer oude mensen overleven een reanimatie vaak wel, maar in nogal wat gevallen zijn ze daarna niet meer als een ,,kasplantje'', en voeren een schrijnend, vegetatief bestaan. Ik heb dat onlangs nog in mijn directe omgeving mee moeten maken, helaas bij iemand die amper in de 50 is. Na reanimatie lijdt de man aan ernstig geheugenverlies, en kan moeilijk functioneren, heeft allerlei ernstige lichamelijke bijverschijnselen, en is volledig afhankelijk van de steun en zorg van zijn echtgenote. Om die reden hebben verzorgingshuizen ook de mogelijkheid geboden om mensen de kans te geven gewoon dood te gaan bij hartfalen. Op voorwaarde dat ze uitdrukkelijk en schriftelijk, bij hun volle verstand, aangeven niet gereanimeerd te willen worden. Helaas is dat door het CDA in de Kamer verkeerd opgepakt, naar ik aanneem vanwege de stennis en het partijpolitieke gewin, dat daarmee samenhangt. De indruk werd gewekt alsof ouderen boven de 70 maar gewoon dood moesten gaan. Niets is minder waar.
Het gaat erom, dat de vraag is of mensen na reanimatie in alle gevallen nog een leven hebben, dat het leven waard is. En dat is een vraag die ieder van ons zich moet stellen, lijkt me. Het is beter daarin zelfstandig een eigen keuze te maken, voor het te laat is en anderen over je beslissen.

hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Re:Reanimatie verbod

Met neurologische gevolgen denk ik aan dementie. Onlangs hoorde ik een arts op de radio vertellen dat dit vrij veel voorkomt. Al lang geleden heb ik me voorgenomen op mijn 70e jaar een reanimatieverbod in te stellen. Ik heb nog een jaar te gaan maar ik doe het zeker. Jammer dat hieraan tijdens bijvoorbeeld een ongeval op straat niet wordt gelet op een penning of verklaring van de NVVE.

Philicia
afbeelding van Philicia
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 10/09/2008 - 09:40
Re:Reanimatie verbod

Ben het hier ook mee eens, en ik vind ook dat iemand die een penning draagt, diegene heeft er zeker goed en lang over nagedacht of dat hetgeen is wat hij/zij zou willen.
Want het is en blijft moeilijk om zoiets te beslissen, en bij iedereen loopt een reanimatie anders af, bij de een heel goed, en die zal ook niet snel een penning willen, maar iemand die er misschien al een nare ervaring aan heeft overgehouden zal er wellicht anders over denken, maar ja dat hoeft natuurlijk niet...

:( :)

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Reanimatie verbod

Helemaal mee eens! Maar ik mag als leek, wanneer ik uitkom bij iemand die ik op straat of in het winkelcentrum moet reanimeren, geen zelfstandige beslissing hierin nemen. Alleen een arts mag dat. Dus al heeft iemand op zijn borst getatoeëerd ,,Niet Reanimeren'', dan nog moet ik met de massage beginnen.
Het vervelende is, dat juist reanimatie door leken vaak niet goed gaat. We doen ons best, maar gebrek aan ervaring, ook al zijn we opgeleid, leidt er vaak toe dat de reanimatie toch niet verloopt zoals het hoort. Wat je dan vaak ziet als dat de weinige mensen die de hartaanval overleven, inderdaad kasplantjes worden.

hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Re:Reanimatie verbod

Het komt er dus op neer dat mij in dit geval het recht ontnomen wordt om over mijn eigen lichaam en welzijn te beslissen. Ik ga er maar van uit dat een hartaanval ook vaak thuis gebeurd en dan is mijn vrouw op de hoogte van wat ik graag wil.

Marian51
afbeelding van Marian51
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 31/08/2008 - 11:23
Re:Reanimatie verbod

Ik heb al de berichtjes gelezen over dit onderwerp. Hier een positief bericht. Mijn partner en ik hebben van de zomer tijdens onze 1ste vakantie samen een man gereanimeerd van 70 jaar met goed gevolg. Hij was na 3 weken ziekenhuis weer thuis. Herkende al zijn familieleden weer gelukkig en wat wij vernomen hebben is dat het goed met hem gaat. Dus het blijft altijd een gok wat er gebeurd na een reanimatie en de conditie van de persoon in kwestie die het ondergaan heeft. Wij zijn blij dat het gelukt is en doen het weer als het op ons pat komt.Marian.

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Reanimatie verbod

Ook zeker doen, Marian. Weet je, als je bij iemand uitkomt die op straat ligt en er slecht aan toe is, denk je niet na. Dan doe je gewoon, en begin je te reanimeren. Zo vergaat het mij althans. Maar als iemand niet gereanimeerd wil worden en dat is duidelijk zichtbaar, sta ik voor een dilemma. Als ik dan niet reanimeer, ben ik aansprakelijk, ook strafrechtelijk. Stel de persoon in kwestie wil persé niet gereanimeerd worden en ik voldoe aan die wens, en dan komt een familielid (bijvoorbeeld een dochter of zoon) en die klaagt mij aan, dan ben ik de pineut. Ik ben volgens de wet niet in de positie om reanimatie na te laten. Door een opleiding gevolgd te hebben en daarmee in het bezit te zijn van het certificaat reanimator, ben ik onder alle omstandigheden verplicht iemand te reanimeren bij een hartstilstand. Hetzelfde geldt voor het werken met de defibrillator. Daar moet ik mee werken, ook al wil de persoon in kwestie dat niet.
Het plaatst mij inderdaad voor dilemma's, temeer omdat je ook mond-op-mond-beademing moet geven. Als dan een junk op straat ligt die de kots uit de bek loopt, weet ik het zo zeker nog niet, eerlijk gezegd.... Liever dan maar een straf dan levenslang Aids.... Maar goed, op het moment zelf doe je gewon wat je moet doen.....

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Reanimatie verbod

Gelukkig dat ze er toch over denken om de mond op mond beademing bij een reanimatie achterwege te laten.
We zijn ook geen goden die bepalen wie leeft of sterft. Voor ons zijn er zoals Henri vermeld veel consequenties aan gekoppeld als wij het na laten.
Ik zou ten alle tijden iemand reanimeren. ongeacht de keuze. Op dat moment zou je ook niet zien of iemand wel of niet gereanimeerd wil worden. Dat is dan niet waar je mee bezig bent....

Marly
afbeelding van Marly
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 01/07/2008 - 08:20
Re:Reanimatie verbod

Ik denk inderdaad dat als je ooit in zo'n soort situatie komt, dat je dan evengoed je best doet om te reanimeren. Ook al wordt het geen succes, je hebt in ieder geval je best gedaan. Ik denk dat er veel mensen zijn die in paniek raken. En het is natuurlijk zo dat je in zo'n situatie niet precies na gaat denken hoe het reanimeren ook alweer ging, maar dat je gewoon maar iets probeert. Beter dan niets, toch? Maar het is inderdaad lastig ja, wat je doet als er iemand ligt waarbij braaksel uit zijn mond loopt. Daarom is het ook belangrijk om een beademingsmasker bij je te hebben, dat kan altijd van pas komen dan. Maar toch zou ik het een goed idee vinden als mensen op een gegeven moment een penning kunnen dragen, indien ze persé niet gereanimeerd willen worden. Wie ben ik dat om dat dan te doen, tegen hun zin in? Je moet respect hebben voor iemands keuze, dus ook voor zo'n soort keuze. Wat vinden jullie hiervan?

Dolores
afbeelding van Dolores
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 23:50
Re:Reanimatie verbod

Ik kan zelf ook reanimeren, maar ik zou toch in gewetensnood komen als ik iemand zou reanimeren die dat echt niet wil. Iemand's zelfbeschikkingsrecht zou voor mij echt prioriteit hebben.

hermanslot
afbeelding van hermanslot
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 13/09/2008 - 16:51
Re:Reanimatie verbod

Op mijn beurt vraag ik me af wat ik zal ondernemen tegen diegene die mij tegen mijn wil heeft opgezadelt met een ernstige handicap.

Pagina's