1 bericht / 0 nieuw
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 1 week geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Minder (geoxideerd) LDL door carnitine bij diabetici

Carnitine gunstig bij suikerziekte

2009 -
Suppletie met L-carnitine leidt tot een verminderde concentratie geoxideerd LDL-cholesterol in het bloed van patiënten met diabetes type-2.

Suikerziekte gaat gepaard met hoge oxidatieve stress, waarbij het optreden van een verhoogde bloedglucosespiegel in sterke mate verband houdt met een verhoogde LDL-oxidatie.
Een verhoogde LDL-oxidatie houdt op haar beurt weer verband met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten.

Voor het onderzoek werden 81 suikerpatiënten gedurende 3 maanden over 2 willekeurige groepen verdeeld.
Eén groep kreeg dagelijks 2 gram L-carnitine, de andere een placebo.

Suppletie met L-carnitine bleek, ten opzichte van placebosuppletie, bijzonder effectief. Het liet de concentratie geoxideerd LDL-cholesterol significant dalen.

Daarnaast werden er significant verlaagde concentraties LDL-cholesterol en triglyceriden gemeten. Ook traden er significante verbeteringen op in de concentraties van apolipoproteïne A en B en verschillende markers voor vetoxidatie en oxidatieve stress.

Bron: ortho.nl

Malaguarnera M, Vacante M, [..], Motta M. L-Carnitine supplementation reduces oxidized LDL cholesterol in patients with diabetes.
Am J Clin Nutr 2009; 89(1):71-6

Department of Senescence, Urological and Neurological Sciences, University of Catania, Catania, Italy. malaguar@unict.it

BACKGROUND:
Patients with type 2 diabetes are under high oxidative stress, and levels of hyperglycemia correlate strongly with levels of LDL oxidation. Carnitine favorably modulates oxidative stress.

OBJECTIVE: This objective of this study was to evaluate the efficacy of L-carnitine on the reduction of oxidized LDL cholesterol in patients with type 2 diabetes.

DESIGN: Eighty-one patients with diabetes were randomly assigned to 1 of 2 treatment groups for 3 mo. The 2 groups received either 2 g L-carnitine once daily (n = 41) or placebo (n = 40). The following variables were assessed at baseline, after washout, and at 1, 2, and 3 mo of treatment: body mass index, fasting plasma glucose, glycosylated hemoglobin, total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglycerides, apolipoprotein A1, apolipoprotein B-100, oxidized LDL cholesterol, thiobarbituric acid-reactive substances, and conjugated dienes.

RESULTS: At the end of the study period, the L-carnitine-treated patients showed significant improvements compared with the placebo group in the following markers: oxidized LDL levels decreased by 15.1 compared with 3.0 U/L (P < 0.001); LDL cholesterol decreased by 0.45 compared with 0.16 mmol/L (P < 0.05); triglycerides decreased by 1.02 compared with 0.09 mmol/L (P < 0.001); apolipoprotein A1 concentrations decreased by 0.12 compared with 0.03 mg/dL (P < 0.05); apolipoprotein B-100 concentrations decreased by 0.13 compared with 0.04 mg/dL (P < 0.05); thiobarbituric acid-reactive substance concentrations decreased by 1.92 compared with 0.05 (P < 0.001), and conjugated diene concentrations decreased by 0.72 compared with 0.11 in the placebo group (P < 0.001).

CONCLUSION: Our study indicates that oral administration of L-carnitine reduces oxidized LDL cholesterol levels in patients with type 2 diabetes.

PMID: 19056606 [PubMed - indexed for MEDLINE]