6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
geluksvogel
afbeelding van geluksvogel
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 4 maanden geleden
Lid sinds: 30/12/2013 - 14:47
hoeveel weken na een hartinfarct en bypassoperatie weer fit?

hallo medeforummers,
ik heb hier al een paar andere vragen ook gesteld. maar nu dus deze.
mijn vader is 24 december j.l. geopereerd en heeft 4 byypasses gekregen. hij bleek
al een infarct gehad te hebben ook, n zware. en een slecht hart te hebben.
de operatie is goed geslaagd maar zijn bloeddruk bleef in het begin veel te laag.
na 3 dagen ic is hij naar de gewone afdeling gegaan in breda en 6 dagen na de operatie
naar het ziekenhuis hier in de buurt. daar heeft hij nog geen week gelegen en toen mocht hij naar huis. op zich natuurlijk een goed teken.

alleen hebben ze daar weinig met hem geoefend. helemaal al niet met traplopen bijvoorbeeld. hij slaapt nu thuis voorlopig beneden en heeft tot nu alleen nog maar in huis gelopen. trappen lopen moet hij nu gaan oefenen want 13 februari begint de revalidatie. maar als ik zie hoe hij er aan toe is, kan ik me daar gewoon niets bij voorstellen. hij slaapt slecht door de plaspillen en het in 1 houding moeten liggen, en heeft heel erg gehoest de eerste weken. en gaat nu ook pas weer goed eten. kortom hij is nog geen stuiver waard.
graag hoor ik ervaringen van mensen die dit ook mee maken of mensen in hun omgeving en hoe dat allemaal verloopt of verlopen is.
we proberen hem echt te motiveren om wat meer te bewegen maar kan me ook voorstellen hoe zwaar dat moet zijn als je dus echt totaal geen fut hebt.

groetjes corina

cesarina
afbeelding van cesarina
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 19/02/2009 - 20:08
Re:hoeveel weken na een hartinfarct en bypassoperatie weer fit?

Dat duurt nog wel even voordat je vader zich wat beter gaat voelen.
Het is nog geen maand geleden de operatie.

Het hoort erbij. je hebt tijd nodig om weer wat op te knappen en dat is bij iedereen anders.
Laat hem lekker doen waar hij wel en niet zin in heeft en neem de tijd om hem wat te laten herstellen.

Als ik mij goed herinner, begint de revalidatie pas na een week of 6.
Sterkte en lief dat je zo bezorgd bent:)

Cesarina

cesarina
afbeelding van cesarina
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 19/02/2009 - 20:08
Re:hoeveel weken na een hartinfarct en bypassoperatie weer fit?

Oja...vergat ik nog:)
Ga hem lekker verwennen, dat heeft hij wel nodig na de best wel zware operatie.

Cesarina

geluksvogel
afbeelding van geluksvogel
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 4 maanden geleden
Lid sinds: 30/12/2013 - 14:47
Re:hoeveel weken na een hartinfarct en bypassoperatie weer fit?

ja dat is zeker waar dat het nog kort geleden is. maar we hebben natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal en dan ben je snel bang dat hij misschien nog te weinig kan straks.
verwennen doen we hem zeker. dat heeft hij wel verdiend!!! en inderdaad de 13e februari begint de revalidatie pas en daarvoor heeft hij op 7 februari nog een consult met eeg enzovoorts bij de cardioloog. in elk geval bedankt weer voor je reactie. gr corina

animal
afbeelding van animal
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 4 dagen geleden
Lid sinds: 10/08/2012 - 12:27
Re:hoeveel weken na een hartinfarct en bypassoperatie weer fit?

Hallo geluksvogel.
Hoe snel je je beter gaat voelen is bij iedereen verschillend ,dat werd bij de revalidatie ook heel erg duidelijk gemaakt dat je niet naar een ander moest kijken.
Ik heb geen infarct mee gemaakt maar heb ook wel omleidingen gehad . drie stuks ,ook in breda. Maar ik vind het erg vreemd dat ze niet met hem zijn gaan lopen in het ziekenhuis.
Ik ben in 2012 geoppereerd dus in breda ,op 1 augustus. ,op 3 augustes al met een rollator gaan lopen in breda op de afdeling. 4 augustus met ambulance overgebracht naar mijn eigen ziekenhuis in Roosendaal . Daar regelmatig met een fisiotherapeut gaan lopen ,ook trap lopen en zelfs een keer op een hometrainer gefietst.Ik ging ook regelmatig zelf op de gang wandelen en trap lopen ,iedere dag iets meer. Er werd door de fisiotherapeut ook gezegd als ik gelopen had en daardoor moe was geworden dat als ik ging liggen rusten de vermoeidheid met een half uurtje over moest zijn . Duurde het langer dan had ik te veel gedaan.
9 augustus ben ik naar huis gemogen . Ik woon alleen dus van heel de dag op bed liggen kwam weinig terecht. Vaak korte stukjes buiten gelopen en iedere dag naar de winkel vlak bij voor wat kleine boodschappen.
14 augustus intake voor de revalidatie met fietstest .
28 augustus is de revalidatie begonnen ,twee keer per week . eerste 4 weken elke keer eerst half uurtje op de home trainer ,en daarna theorie les (werking hart ,voeding ,medicijnen ,stress) en ook ontspannings oefeningen.
Tweede blok van 4 weken ook weer eerst een half uurtje fietsen op home trainer en daarna een half uur zaalsport (een beedje met een bal gooien ,lopen batminton en op apparaten werken) Die revalidatie is erg leuk en gezellig . In groeps verband ,maar ieder gewoon in zijn eigen tempo. Ook worden je vorderingen met het fietsen nauwkeurig bij gehouden . Er staat ook een heel team achter van zowel fisiotherapeuten ,alsook een hartverpleegkundige en een cardioloog en een psycholoog. Daar worden vorderingen ook besproken ,dus de begeleiding was volgens mij hier erg goed.
Ik ben nog maar 62 ,je vader is misschien wel een stuk ouder dus dat scheelt ook al veel ,maar zoals ik al zei ,je moet helemaal niet naar andere kijken .
Wel zelf gaan bewegen ,want alleen die twee keer per week bij de revalidatie is niet voldoende.
Bij mij heeft het ook erg lang geduurd voordat ik goed kon slapen . Op je rug slapen is niet echt fijn als je dat niet gewend bent ,maar ook dat gaat steeds beter.

Ik hoop dat je ook hier iets aan hebt ,maar maak je niet druk ,omdat bij mij alles veel sneller is gegaan . Ik heb geen infarct gehad en dat zal ook wel veel verschil uit maken en ik zal ook wel jonger zijn ,denk ik.
Hij moet alleen maar leuke dingen gaan doen en zich nergens druk over maken ,en jullie moeten dat ook proberen.
Oja ,bij de theorie lessen die hier bij de revalidatie hoorden mocht ook de partner of iemand anders mee naar toe ,dus dat moet je zeker doen als je die kans krijgt.
Groetjes Ad

Leef van dag tot dag,, ,Niemand heeft je Morgen beloofd.

geluksvogel
afbeelding van geluksvogel
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 4 maanden geleden
Lid sinds: 30/12/2013 - 14:47
Re:hoeveel weken na een hartinfarct en bypassoperatie weer fit?

hai ad,

bedankt voor je positieve reactie. heel fijn om feedback te krijgen als je onzeker bent over iets. anders ook uiteraard hoor ;)
je hebt ook nogal wat meegemaakt op toch vrij jonge leeftijd zeg.
lijkt me ook moeilijk als je dan naar huis gaat en je woont alleen. aan de andere kant stimuleert het wel meer om dingen te gaan want je moet wel. al zal dat niet altijd mee gevallen zijn.

mijn vader is 71 geworden in oktober, dus nog niet echt oud, maar wel weer stukje ouder als jij. het nadeel is bij hem denk ik toch vooral dat zware hartinfarct. en hij had een heel slechte conditie. deed vrij weinig, veel achter de pc zitten. dus dat moet nu flink gaan veranderen :laugh:

ik heb ook al tegen hem gezegd dat hij niet naar andere moet kijken bij de revalidatie tzt. want de een is de ander niet inderdaad. maar ben wel van mening dat hij iets meer moet gaan doen nu, want anders wordt het wel heel erg moeizaam in het begin denk ik.
in breda hebben ze wel met hem gelopen en moest hij zelf met de rollator ook stukjes lopen en naderhand zonder.maar in rotterdam vind ik dat ze het echt hebben laten verslonzen. erg jammer...

ik heb al wat meer verhalen gelezen van mensen die aan het revalideren zijn of waren. en dat klinkt allemaal erg positief. ik denk zeker dat hij dat nodig heeft. vreemde ogen dwingen ook he tenslotte.
ik zal mijn vader deze verhalen ook laten lezen als ik daar ben. ik denk dat hij dat ook wel prettig vindt.

jij in elk geval nogmaals dank voor je reactie en ik hoop op nog meer reacties.
succes en sterkte!! gr corina