34 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Vanavond zendt Ned 1 Kassa (om 18.55 uur) uit met daarin aandacht voor de gevaren van ons voedsel. (ik weet niet of het zowel over bespoten voedsel gaat of ook over biologisch voedsel).

Kassa:
- Hoe veilig is ons voedsel eigenlijk? Voor groenten en fruit gelden strenge normen als het gaat om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Maar uit tot nu toe niet-openbare gegevens van de Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er nogal eens forse overtredingen worden vastgesteld. Is ons fruit wel zo schoon? En de groente wel veilig?

- Ook de hoeveelheid dioxine in ons eten is zorgwekkend. In vlees, zuivel en vis zitten vaak grote hoeveelheden, en die stapelen zich op in ons lichaam. Hoeveel vlees en vis mag je eten voor je aan je tax zit? Minder dan veel mensen denken, zo blijkt!

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Ik heb ook een stukje van die uitzending van kassa gezien. Mij viel ook op dat er werd gezegd dat er opvallend vaak iets mis blijkt te zijn met baby-voeding. Toch wordt er niet meer gecontroleerd-vreemd.

Ik had laatst een discussie met mijn oma over het feit dat het lijkt of kinderen steeds drukker worden en hoe dat komt.

Meisjes van 12 hebben grotere borsten dan de moeders; is er een relatie met voeding?

Ik denk ja! Ik denk dat door jarenlange toevoeging van kleurstoffen bijvoorbeeld of van hormonen aan vlees de "mens" heeft veranderd. Vroeger hoorde je niet veel over bijvoorbeeld adhd maar nu heeft opeens de halve kleuterschool er last van. Er wordt nu wel op teruggekomen en er wordt wat meer op gelet ( bewuste keuze voeding en ook snoep ) maar hebben wij niet al die jaren voordat er discussie over kwam wel al deze opgefokte voeding tot ons genomen? En zijn de gedragsproblemen en/of de fysieke verschillen tussen ons en onze kinderen daar misschien het gevolg van?

Hoe denken julli daarover?

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Melanie schrijft:

Quote:

Ik had laatst een discussie met mijn oma over het feit dat het lijkt of kinderen steeds drukker worden en hoe dat komt.
Meisjes van 12 hebben grotere borsten dan de moeders; is er een relatie met voeding?

Ik denk ja!
Hoe denken julli daarover?

Ik denk ook dat de kleurstoffen en andere additieven in voedsel ongezond zijn. Ik vermijd die al vele jaren, ook synthetische zoetjes (aspartaam, sucralose) en smaakversterkers (zoals Ve tsin).

Het verband tussen die voedseladditieven en adhd / druk zijn is laastst nog aangetoond.

Verstoring in de hormonen door stoffen in voeding (die er niet in horen te zitten dan he) is denk ik ook aan de hand: veel pesticiden zijn hormoondisruptors.
Veel meisjes worden tegenwoordig ook veel eerder "vrouw" (puberteit) dan vroeger het geval was. Een van de redenen ziet men in een verlaging van de melatonine produktie (geeft een hormonale storing, en dit mogelijk oa door het sinds de jaren 70 toegenomen gebruik van fluoride....een zeer giftige stof in kleine hoeveelheden al, die gewoon in ons water, voedsel, tandpasta en onze lucht mag zitten, maar niet mag worden gedumpt in de landfills (afvalstortplaatsen).

o ja, ook nog dit was pas in het nieuws......in veel plastics zit bisphenol A: dat is een stof met oestrogene werking.
Als het plastic verwarmd wordt komt de stof vrij en het komt zo in voeding en water terecht.

.

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Ja dat is een vreemde zaak eigenlijk he terwijl het toedienen van voedsel levensbehoefte nummer een is en dat daar eigenlijk al zoveel ingrijpende dingen fout gaan. Ik heb begrepen dat kistkalveren en dergelijke hormonen toegediend krijgen zodat er meer vlees aanzit en dit ook zou verklaren waarom kinderen een afwijkend groeipatroon vertonen in vergelijking met een aantal jaar geleden. Ik moet ook zeggen dat wanneer mijn kinderen hun vlees niet lusten ik dat helemaal niet erg vind. Jammer vind ik ook eigenlijk dat biologisch eten een stuk duurder is dan bijv huismerk artikelen en dat ik vaak toch zwicht voor goedkope artikelen die misschien minder verantwoord zijn maar wel voor mij betaalbaar zijn.

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Toevallig lees hier ik een klein stukje over de zoetjes. Hoe zit het met zoetjes op basis van sacharine of sorbitol (zoiets)? Ik gebruik nooit zoetjes op basis van Aspartaam, omdat ik eens gelezen heb hoe slecht dit is.
Als ik het goed heb is zoetstof zoals Natrena een minder slechte variant. Maar natuurlijk niet gezond, schaadt dit de gezondheid echt?

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Ik was net aan het kijken op sites aangaande zoetstoffen, in het bijzonder over aspartaam
http://www.aspartaam.nl/info/verhalen1.html
Hier worden de negatieve aspecten van zoetstoffen bekeken en in het bijzonder aspartaam.
Ook in sommige producten van Natrena is het te vinden.

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Is dat ook niet zoiets als wat in light producten zit? Bijv in frisdranken?

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Ja inderdaad. Maar in bepaalde light producten zitten andere zoetstoffen.
Volgens mij gebruikt coca-cola aspartaam en pepsi sacharine.
In B-merken zit vaak sacharine. Minder schadelijk volgens mij.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Melanie schrijft:

Quote:

Jammer vind ik ook eigenlijk dat biologisch eten een stuk duurder is dan bijv huismerk artikelen en dat ik vaak toch zwicht voor goedkope artikelen die misschien minder verantwoord zijn maar wel voor mij betaalbaar zijn.

Ja, we moeten wel blijven eten :) maar dan alles vers. Het is jammer dat biologisch eten veel meer kost, want lang niet iedereen kan dat elke dag betalen helaas.
Volgens Kassa kwamen Super de Boer en Lidl (en?) aardig goed uit de test wat betreft gifresten op groenten en fruit: misschien moeten we met zijn allen supermarkten met veel giftige groenten meer links laten liggen en naar de betere gaan :)

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

ja dus mensen gaan light producten gebruiken omdat ze denken dat dat gezonder is terwijl het dus alleen maar slechter voor ze is..... hetzelfde met light sigaretten daar zitten ook meer schadelijke bij-stoffen in ( ik zal het maar even zo zeggen ) en is dus slechter om te roken dan bij wijze van spreken zware shag......

Zijn mensen dan zo slecht voorgelicht of negeren ze dan massaal dit gegeven?

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Wat is slechter? dat is een beetje de vraag.
Deze zoetstoffen kunnen niet zomaar vervangen worden, het zijn al vervangers voor suiker. Met name voor de slechte eigenschappen van suikers. We hebben niet veel anders...

Ik vraag me af in welke mate het schadelijk is.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Job Pieter Tent schrijft:

Quote:

Ja inderdaad. Maar in bepaalde light producten zitten andere zoetstoffen.
Volgens mij gebruikt coca-cola aspartaam en pepsi sacharine.
In B-merken zit vaak sacharine. Minder schadelijk volgens mij.

Alle synthetische zoetjes zijn ongezond: in Japan wordt al vele jaren geen aspartaam ed in frisdranken meer gebruikt, maar de natuurlijke zoetstof Stevia.
Coca cola overweegt (in de VS) ook hierop over te gaan (maar dat moet ik even weer checken).
In Nederland is deze natuurlijke zoetstof nog verboden (zogenaamd geen bewijs voor veiligheid :silly: , men moet eerst zelf weer het wiel uitvinden door middel van eigen, Nederlands onderzoek).

Het mag hier wel gebruikt worden voor de huid.
Stevia wordt al eeuwenlang gebruikt zonder schadelijke effecten (als je het niet overdoseert, want ja, alles wat je te veel neemt is in principe giftig, ook water).

Met googlen kun je wel meer info over Stevia vinden.
Het is ook goed tegen caries en je wordt er niet dik van :)
Je hebt maar weinig nodig want het is heel veel zoeter dan gewone suiker.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Melanie schrijft:

Quote:

Zijn mensen dan zo slecht voorgelicht of negeren ze dan massaal dit gegeven?

Allebei denk ik ... velen denken dat als zoetjes slecht zouden zijn dat de overheid het dan wel verboden zou hebben ter bescherming van de burgers.

De macht van de suiker/zoetjes industrie is groot.

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Lisa schrijft:

Quote:

Melanie schrijft:

Quote:

Zijn mensen dan zo slecht voorgelicht of negeren ze dan massaal dit gegeven?

Allebei denk ik ... velen denken dat als zoetjes slecht zouden zijn dat de overheid het dan wel verboden zou hebben ter bescherming van de burgers.

De macht van de suiker/zoetjes industrie is groot.

Wat je van de overheid natuurlijk ook zou moeten kunnen verwachten.

@ Job: Ik denk dat hier ook een geval speelt wat is erger de kwaal of het bestrijdingsmiddel. Suiker is dus minder schadelijk dan zoetstoffen muv natuurlijke zoetstoffen blijkbaar.

Leonardo
afbeelding van Leonardo
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 08/10/2008 - 22:47
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

We leven in een steeds maffer wordende wereld, alhoewel ik al erg lang bewust oplet op hetgeen ik tot mij neem is het met de dag gekker aan het worden hetgeen je leest en hoort, vandaag mag dit nog, de andere dag is het tegendeel weer een feit. Je hebt er onderhand een dagtaak aan wat je wel of niet nog mag nuttigen.

Wie of wat mag en kun je nog geloven en vertrouwen ? Wie het weet mag het zeggen.
Wanneer ik in Kassa zelfs een "deskundige" hoor vertellen dat baby en peutervoeding zelfs niet meer streng gekeurd wordt, (alsof dit niet belangrijk genoeg is?) dan begint mijn bloed een beetje aan de kook te raken.

Wie macht heeft is het sterkst, de voedselindustrie heeft net zolas ook de Pharma industrie zoveel zeggenschap, dat ons ontzettend veel (dubieuze) troep door de strot wordt geduwd.
Kocht laatst witte druiven van A.H. zagen er zo lekker uit, snel even een portie afgewassen onder stromend water en lekker weg happen maar.
Nou,.. het was verschrikkelijk, binnen notime binnenkant van de wangen, gehemelte alles wat er binnen in een mond zit was zowat gevoelloos geworden, en kurkdroog.
Volgende keer maar liever de Lidle binnenstappen om daar een poging te doen iets gezonds te bemachtigen.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Leonardo schrijft:

Quote:

Kocht laatst witte druiven van A.H. zagen er zo lekker uit, snel even een portie afgewassen onder stromend water en lekker weg happen maar.
Nou,.. het was verschrikkelijk, binnen notime binnenkant van de wangen, gehemelte alles wat er binnen in een mond zit was zowat gevoelloos geworden, en kurkdroog.

Oei....Vervelende ervaring zeg.... en niet normaal.
Druiven ( de niet-bio) worden vooral bespoten met cryolite (dat is natrium aluminium fluoride) .
Misschien reageerde je daar op, of op iets anders in de druif kan ook natuurlijk.

Van mij mogen er snel veel strengere regels komen ivm het gebruik van landbouwgif.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Job Pieter Tent schrijft:

Quote:

zoetstoffen [...]
Ik vraag me af in welke mate het schadelijk is.

Je hebt bv een hogere kans op het krijgen van metabool syndroom volgens een onderzoek:

Metabool syndroom door light frisdrank
6 februari 2008

Het drinken van de 'light' versie van frisdranken vergroot je kansen op het metabool syndroom. Light frisdranken zijn wat dat betreft slechter voor je dan het eten van gefrituurd voedsel.

Een 'westers' dieet – met veel vetten, suikers en rood vlees – verhoogt je kansen op het metabool syndroom met 18%. Een gezond dieet – met veel groente, fruit, vis en gevogelte – vermindert het risico op dit syndroom niet. Zo ontdekten wetenschappers in Amerika in een onderzoeksgroep van 9500 mensen die negen jaar zijn gevolgd.

De groep die het meest gefrituurde voedsel at had vergeleken met de groep die het minst gefrituurde voedsel at, had 25% meer kans op het metabool syndroom. Terwijl mensen die elke dag een blikje light frisdrank drinken hun kans hebben verhoogd met 34%, vergeleken met mensen die dat niet deden.

Het metabool syndroom is een combinatie van vier aandoeningen: een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en bloedsuiker waardes en obesitas. Deze geven op hun beurt weer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Bron: gezondheidsnet.nl / nu.nl

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Lisa schrijft:

Job Pieter Tent schrijft:
[quote
schreef:

zoetstoffen [...]
Ik vraag me af in welke mate het schadelijk is.

Over aspartaam is er deze reportage (nederlands ondertiteld, 10 minuten)

http://video.aol.com/video-detail/de-gevaren-van-aspartaam-e951-natrena-...

En de FDA had een lijst van hun bekende ! effecten die ik heb gekopieerd op relfe.com vlak voor die lijst weer verdween van internet:
hier komt hij:

Volgens de FDA (die aspartaam heeft toegelaten op de markt) geeft aspartaam
92
klachten:

FDA Lists 92 Symptoms from Nutrasweet (Aspartame)
(including Death!)

Note: This information required a Freedom Of Information Act request to
pry it from the reluctant hands of the FDA.

Those reactions included:

Abdominal Pain
Anxiety attacks
arthritis
asthma
Asthmatic Reactions
Bloating, Edema (Fluid Retention)
Blood Sugar Control Problems (Hypoglycemia or Hyperglycemia)
Brain Cancer (Pre-approval studies in animals)
Breathing difficulties
burning eyes or throat
Burning Urination
can't think straight
Chest Pains
chronic cough
Chronic Fatigue
Confusion
Death
Depression
Diarrhea
Dizziness
Excessive Thirst or Hunger
fatigue
feel unreal
flushing of face
Hair Loss (Baldness) or Thinning of Hair
Headaches/Migraines dizziness
Hearing Loss
Heart palpitations
Hives (Urticaria)
Hypertension (High Blood Pressure)
Impotency and Sexual Problems
inability to concentrate
Infection Susceptibility
Insomnia
Irritability
Itching
Joint Pains
laryngitis
"like thinking in a fog"
Marked Personality Changes
Memory loss
Menstrual Problems or Changes
Migraines and Severe Headaches (Trigger or Cause From Chronic Intake)
Muscle spasms
Nausea or Vomiting
Numbness or Tingling of Extremities
Other Allergic-Like Reactions
Panic Attacks
Phobias
poor memory
Rapid Heart Beat
Rashes
Seizures and Convulsions
Slurring of Speech
Swallowing Pain
Tachycardia
Tremors
Tinnitus
Vertigo
Vision Loss
Weight gain

Aspartame Disease Mimics Symptoms or Worsens the Following Diseases

a.. Alzheimer's Disease
b.. Arthritis
c.. Birth Defects
d.. Chronic Fatigue Syndrome
e.. Diabetes and Diabetic Complications
f.. Epilepsy
g.. Fibromyalgia
h.. Lupus
i.. Lyme Disease
j.. Lymphoma
k.. Multiple Chemical Sensitivities (MCS)
l.. Multiple Sclerosis (MS)
m.. Parkinson's Disease

http://www.relfe.com/Aspartame_92.html

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

:blink: dit zegt wel genoeg

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Interessant......ja ik wist dat light producten en zoetstoffen heel ongezond zijn en slechter dan de gewone variant......terwijl de light producten verzonnen zijn omdat de normale variant ongezond zou zijn. Hoe scheid je dan nog kaf van koren ga je haast denken.

Lisa ik heb even een vraag heb jij een baan in de voeding ofzo want ik sta telkens perplex hoeveel deskundigheid je laat zien! Een aanwinst voor dit forum!

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Melanie schrijft:

Quote:

Lisa ik heb even een vraag heb jij een baan in de voeding ofzo want ik sta telkens perplex hoeveel deskundigheid je laat zien! Een aanwinst voor dit forum!

Thanks :)

Nee ik heb geen baan in de voeding, en ik ben autodidact, zoals dat heet :)
Ik interesseer mij er voor sinds mijn hartinfarct die uit het niets kwam (in 1996), in de eerste plaats om mij zelf te helpen destijds.
In het begin moest ik me behelpen met de schaarse boeken over nutrienten en nam ik abonnementen op orthomoleculaire tijdschriften, en daarna kreeg ik internet er bij als grote bibliotheek.
Het was een ontdekkingsreis met aha erlebnissen, puzzelen en 1 en 1 bij elkaar optellen, wakker worden en tegelijk was/is het ook goede hersengymnastiek :cheer:
Ik heb niet alle verzamelde kennis paraat (daar is het veel te veel voor), maar ik maak veel uittreksels voor mezelf en kan dus vrij snel dingen weer naar boven halen.

Ik eindig even met een citaatje ::)

"de enige bescherming tegen de wereld is een grondige kennis er van"
John Locke (Engels filosoof)

Melanie
afbeelding van Melanie
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 15/09/2008 - 18:30
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Ik vind t helemaal geweldig hoor!

Marly
afbeelding van Marly
Offline
Laatst gezien: 4 dagen 14 uur geleden
Lid sinds: 01/07/2008 - 08:20
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Ikke ook!!:lol: We hebben een goeie aan Lisa!!! :)

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Even weer een toevoeging aangaande zoetstoffen. Ik las namelijk net iets op [url]http://www.warenwelenwee.nl/[/url]
Daar gaat het over de schadelijkheid van stoffen.

Even een stukje van de pagina:

Maart 2006 publiceerde Ramazzini de resultaten van een 'mega-experiment'
Statistisch significant en dosisafhankelijke verhogingen werden gemeten m.b.t. leukemie, lymfomen en hersentumoren, bij doseringen v.a. 20 mg/kg per dag.
Niet statistisch significant maar uiterst opvallend, een verhoging van 62% op leukemie en lymfomen bij vrouwelijke ratten, bij doseringen van slechts 4 mg/kg per dag (ver beneden de ADI van 60 mg).

Soort kanker verooorzaakt door Aspartaam: Dosis kankerverwekkend vanaf:
Kwaadaardige hersentumoren 2500 mg/kg
Kwaadaardige tumoren 100 mg/kg
Nieren, bekken, urineleider 4 - 20 mg/kg
neusslijmvlies/ zenuwen 20 mg/kg
Leukemie / lymfomen 4 - 20 mg/kg

Nou daar word je vrolijk van.

Meer informatie over deze publicatie
[url]http://www.ehponline.org/members/2005/8711/8711.html[/url]

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Job Pieter Tent schrijft:

Quote:

Nou daar word je vrolijk van.

Je kunt met de kennis ook je voordeel doen he :cheer:

Je lichaam heeft geen aspartaam nodig, dus ....stay away from aspartame.
En dan doe je iets goeds voor jezelf.
Misschien word je daar vrolijk van ;) ?

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van Job Pieter Tent
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Van Aspartaam blijf ik sowieso altijd af. Maar ik moet ook een beetje letten op mijn gebit. Mijn tanden zijn heel erg gevoelig voor suiker...

Ik ben blij dat ik nu steeds bewuster word van alles aangaande voeding. ik heb dus het geluk dat ik er vroeg bij ben. Normaal ongevraagde adviezen krijgen van anderen, daar kan ik niet altijd even goed tegen .... dat vind ik altijd erg beterweterig overkomen.

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Even op Lisa reagerend.

Eten van vis kan gevaarlijk zijn, maakte het ANP zaterdag 11 oktober bekend. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd.

Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten. ,,Dat is een goed advies, maar overschrijdt de grens van twee keer per week niet, anders kom je snel over de maximale hoeveelheid dioxines heen'', aldus Murk. Het slikken van visoliecapsules raadt zij af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.

Uit onderzoek van Murk blijkt dat vooral vis uit Nederlandse rivieren, de Middellandse Zee en vis die dicht bij de kust is gevangen, veel dioxine bevat. Ze ontraadt dan ook deze vis te eten.

Sjarel
afbeelding van Sjarel
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 12/09/2008 - 18:57
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Dioxine komt vrij bij de verbranding van chloorhoudend plastic, als ik me niet vergis. We zijn het slachtoffer van chloor, anders gezegd. In de eerste wereldoorlog werd die troep gebruikt als gifgas. Tegenwoordig moeten mensen zo nodig onderhoudsvrij PVC in hun woningen laten aanbrengen. Blijkbaar begrijpen ze niet hoe gevaarlijk PVC is. De c staat toch echt voor chloor. Als je dat in de fik steekt, of er breekt brand uit, dan zijn de rapen gaar. Zo ontstaat dioxine. Als je dat inademt, gaat de klok tikken. Incubatietijd maximaal vijftien jaar, dan volgt onvermijdelijk de kanker. En wie weet hoeveel van die troep in onze lucht en oppervlaktewateren zit. En hoeveel van dat vergif neerdaalt op onze weilanden, waar de koeien het van dioxine vergeven gras vreten, dat wij als melk weer opdrinken. En wat dachten we van lever. Lekker, nietwaar, zo'n gebraden lever op ons bord. Wat dacht je wat daar allemaal in zit. De lever is de opslagplaats van giftige stoffen, waaronder dioxine. Afblijven van dat vlees!

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Ik heb jarenlang actie gevoerd bij Greenpeace, en was ook een tijd voorlichter voor die club. Chloor was in die tijd een van mijn hoofd-actiepunten. Zo deed ik mee aan blokkades van chloortreinen. We sloegen onszelf in weer en wind en ondanks bedreigingen door bedrijven en agenten in de boeien aan de rails om chloortreinen de doorgang te versperren. Ik ben zelfs al eens op zo'n chloorwagon gekropen, om verder rijden te verhinderen. Ik herinner me de ijzige vrieskou, ik vroor er zowat aan vast. Inderdaad, chloor is uitermate riskant en gevaarlijk, en is een basisproduct voor dioxine. Die komt met name vrij bij verbranding in onder meer verbrandingsinstallaties. Weet je wel, die fantastische centrales die ons huisvuil verbranden. Huisvuil, waar veel PVC in zit. De PVC wordt dan tot dioxine, die komt in de lucht terecht, en in het water. Beesten (zoals koeien) en vissen slaan die nauwelijks afbreekbare giftige stof in hun lichaam op, en wij consumeren die smakelijk, niet beseffend wat voor rattenvergif wij dagelijks innemen. In plaats van zich druk te maken over rookverboden voor cafées zou het kabinet er beter aan doen deze massavergiftiging van de mensheid eens onder de aandacht te brengen!
Daar komt nog bij, en ook dat weet ik uit mijn tijd als actievoerder van Greenpeace, dat vroeger kerncentrales hun afval dumpten in de zeeën en oceanen. Die vaten lekken inmiddels als de tering. Dus veel vissen zijn ook nog eens radio-actief besmet. Smakelijk eten, beste adviseurs die ons aanraden om vooral veel vis te eten, want dat zou zo goed zijn voor ons hart....

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Henri schrijft:

Quote:

Het slikken van visoliecapsules raadt zij (Murk) af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.

Ze zei niet waarom je geen capsules visolie zou moeten nemen.
Ik neem zelf liever visoliecapsules ipv 2 x vette vis per week (hoeveel omega 3 zit er eigenlijk in die portie??), omdat in de vis niet alleen dioxinen (kunnen) zitten, maar ook zware metalen zoals kwik (werd ook genoemd in Kassa), cadmium en lood en PCB's.

(Visetende IJsberen worden beschouwd als "chemisch afval" zeiden ze in Kassa.)

Ja maar dat spul kan ook in de capsules zitten denkt iemand nu misschien :) .... klopt, daarom is het goed om altijd wel een gezuiverd visoliesupplement te kiezen en olie van een "zuivere" vis.

Omega 3 hebben we nodig, dat is me wel duidelijk intussen.
In de Lancet is recentelijk een artikel verschenen waarin wordt gesteld dat visolie onderdeel van het pakket medicijnen voor hartfalen-patienten zou moeten worden.

http://www.wddty.com/03363800370880023186/life-saver-the-supplement-prov...

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Sjarel schrijft:

Quote:

Zo ontstaat dioxine. Als je dat inademt, gaat de klok tikken. Incubatietijd maximaal vijftien jaar, dan volgt onvermijdelijk de kanker. En wie weet hoeveel van die troep in onze lucht en oppervlaktewateren zit. En hoeveel van dat vergif neerdaalt op onze weilanden, waar de koeien het van dioxine vergeven gras vreten, dat wij als melk weer opdrinken. En wat dachten we van lever. Lekker, nietwaar, zo'n gebraden lever op ons bord. Wat dacht je wat daar allemaal in zit. De lever is de opslagplaats van giftige stoffen, waaronder dioxine. Afblijven van dat vlees!

Ik hoor vaak over voedsel zeggen "ach, ik word er niet ziek van hoor, ik leef nog steeds", maar het duurt even voor je ziek wordt, van asbestdeeltjes inademen wordt iemand ook niet meteen ziek (longkanker).
Al die meestal vetoplosbare toxinen in het voedsel en in de lucht slaan zich op (tenzij je een superontgifter bent), ook in de vetrijke hersenen.
En de toxinen irriteren zenuwen, beschadigen bloedvaten (ontstekingsreacties), blokkeren hormonen etc etc. En langzaam aan wordt steeds meer ontregeld en uitgeput en wordt men ziek........

Toxinen arm eten (vooral biologisch: geen pesticiden-gif en meer nutrienten zitten daarin) en eventueel ook je lichaam helpen met ontgiften en het beschermen tegen oxidatieve toxinenschade door middel van anti-oxidanten lijken mij geen overbodige luxe meer.

Sjarel
afbeelding van Sjarel
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 12/09/2008 - 18:57
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Nog afgezien van het gevaar dioxine te tanken bij het eten van vis, is er nog een andere reden om uiterst wantrouwend te staan tegenover al die promotiecampagnes om vis te eten.

Onze oceanen zijn bijna volledig leeg gevist. Tonijn bijvoorbeeld staat op het punt om uit te sterven. Desondanks zat tonijn te krijgen.

Het verstoren van de voedselketen in zeeen en oceanen heeft tot gevolg dat kwallen geen natuurlijke vijanden meer hebben. De middellandse zee bijvoorbeeld is vergeven van die beesten.

Gaan we aan land, dan zien we dat blijkens zeer recent onderzoek een kwart van de soorten zoogdieren op uitsterven staat. ,,Gelukkig'' las ik dat wij, de mens, daar nog niet bij horen.....

Wanneer komen mensen er eens achter dat je geld niet kunt eten?

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 2 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Henri schrijft:

Quote:

In plaats van zich druk te maken over rookverboden voor cafées zou het kabinet er beter aan doen deze massavergiftiging van de mensheid eens onder de aandacht te brengen!

Daar ben ik het helemaal mee eens...

Quote:

... Dus veel vissen zijn ook nog eens radio-actief besmet. Smakelijk eten, beste adviseurs die ons aanraden om vooral veel vis te eten, want dat zou zo goed zijn voor ons hart....

In de kunstmest (organofosfaten) zitten ook resten van radioactieve stoffen die we binnenkrijgen met ons voedsel:
enne... las laatst dat je ook uit de buurt moet blijven van afvalzakken en containers als daar maandverband en inlegkruisjes in zitten, van vrouwen die met radioactieve stoffen zijn getest of behandeld in het ziekenhuis. Afvalverwerkens controleren tegenwoordig de aangeleverde afval op radioactiviteit!

Kortom, we leven in een zeer giftige wereld.

Henri
afbeelding van Henri
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 10:39
Re:Hoe veilig is ons voedsel (in Kassa 11 okt)

Wellicht biedt de kredietcrisis een opening om een einde te maken aan onze ongelimiteerde consumptiedrift. We vreten de aarde letterlijk kaal. In onze kapitalistische samenleving worden we slechts gezien als consument. Letterlijk: we moeten consumeren, en wel zoveel mogelijk, anders stort de economie in elkaar. De economie is op groei gebaseerd. Stokt die groei, dan volgt een crisis, zoals nu. Het paradoxale is, dat zo'n crisis juist weer goed is voor moeder aarde.

Op enig moment zullen wij mensen toch moeten leren, dat we een evenwicht met de natuur moeten herstellen. Anders staan wij binnenkort ook in het door Sjarel genoemde lijstje van met uitsterven bedreigde zoogdieren.