default-header

hartfalen na chemo

Home Forums Even voorstellen hartfalen na chemo

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #79930 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Ik zal me ook even voorstellen. Mijn naam is karin en ik werk als zelfstandige.
    In 2008, ik was toen 47, kreeg ik diagnose borstkanker. Chemo’s gehad oa 4x Adriamycine/Cyclofosfamide en daarna DocetaxelXeloda (Capecitabine). Na drie dagen Xeloda kreeg ik acuut hartfalen, dat is gediagnosticeerd als Prinzmetal Angina. Sindsdien slik ik metoprolol en perindopril (beiden laagste dosis). Dat ging goed ook qua sporten.
    In mei 2012 had ik wat vage klachten. Ik dacht eigenlijk dat ik wel wat COPD zou hebben omdat ik een aantal jaren gerookt heb en dat het overgangsklachten zouden zijn (die door de chemo meteen is ingetreden). Maar mijn alerte huisarts checkte BNP en dat bleek torenhoog. Om een lang verhaal kort te maken: hartfalen, hartpompfunctie nog 25% (In 2009 was die nog 50%), veroorzaakt door de chemo indertijd. Deze uitslag werd volgens de cardioloog enigszins gerelativeerd door de meer dan gemiddeld goede inspanningstest. Maar goed, ik zit er wel mooi mee.
    Weinig vocht, zoutarm eten weinig alcohol kost me niet veel moeite.

    Wel de medicatie. Het is nu pillen slikken en daarin een balans zoeken. Deze maand slik ik godbetert 6pillen per dag ! Volgende maand moeten dat er weer 5 zijn. Maar dat kun je toch nooit weten wat wat doet?
    Ik vind dat allemaal best moeilijk want voel me eigenlijk gewoon goed, sport goed, conditie goed maar merk wel allerlei nare bijwerkingen van die pillen. Dan wordt mijn zin in sporten ook minder. Die medicatie is nog niet in balans dus elke maand komt er wat bij of gaat er iets af. Daar word ik echt naar van, elke maand is er wel weer iets in mijn lichaam wat de aandacht opeist qua bijwerkingen. Vermoeidheid, hoofdpijn, lichtflitsen, spierslapheid, kortademig, hartkloppingen.
    Hoe zit dat bij anderen? Ik zou graag wat ervaringen willen horen. Dank hiervoor alvast.
    Groet,

    #88876 Reageer

    Hallo Karin,
    Van de ene rollercoaster in de andere zou ik bijna zeggen.
    Borstkanker is al niet niks weet ik uit ervaring en dan ook nog hartfalen!
    Ik heb in 2001 borstkanker en chemo gehad toendertijd was dat een CMF kuur vraag me niet wat daar allemaal in zit. Maar toen ik in 2008 met hartfalen te maken kreeg was het vrij snel duidelijk dat het niet van de chemo was, wat wel is nooit aan het licht gekomen, maar dat terzijde. Al die medicijnen doen soms ook meer dan goed voor je is. En je lichaam was door de chemo ook al aardig op de kop gezet
    Bij mij heeft het ook behoorlijk wat tijd geduurd voor de medicijnen op orde waren.
    Tot vorig jaar ik steeds meer darmklachten kreeg wat een bijwerking van de Lisinopril bleek te zijn, nadat ik een vervangend middel kreeg waren de klachten binnen 2 weken weg.
    Ik heb wel een ICD gekregen in 2009 en mijn pompfunctie is weer 59% dat is gewoon normaal, ( ik begon met 16%). Wel slik ik nog 4 soorten medicijnen maar daar ga ik toch eens over praten de volgende controle dus wie weet kan er wat af.
    Jij heel veel succes maar het heeft tijd nodig om allemaal in te werken….dus geduld
    Daar was ik zelf ook altijd zo goed in…..niet dus!
    groeten Yvonne

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: hartfalen na chemo
Je informatie: