default-header

Gunstig effect pure chocolade op bloeddruk

Home Forums Bloeddruk Gunstig effect pure chocolade op bloeddruk

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
  • Auteur
    Berichten
  • #78876 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Gunstig effect pure chocolade op bloeddruk

    2008 – Het eten van pure chocolade heeft een gunstige invloed op de bloeddruk en de endotheelfunctie van de bloedvaten.

    Dit bleek uit een Amerikaanse studie met 45 volwassen personen met overgewicht. In de eerste fase van het onderzoek kregen de deelnemers, in twee willekeurige groepen verdeeld, ofwel een reep pure chocolade welke 22 gram cacaopoeder bevatte, ofwel een placebo.

    In de tweede fase kregen ze, in drie willekeurige groepen verdeeld, ofwel een cacaodrank met 22 gram cacaopoeder zonder suiker, ofwel dezelfde drank mét suiker, ofwel een placebodrank.

    Het bleek dat zowel de chocoladereep als de cacaodrank (mét en zonder suiker) een positieve invloed had op de endotheelfunctie. Opvallend hierbij was dat het effect van de cacaodrank zonder suiker significant gunstiger was dan dat van de drank die wel suiker bevatte.
    Daarnaast bleek het eten van de pure reep of het drinken van de suikervrije cacaodrank verband te houden met lichte dalingen van de bloeddruk.

    Bron:ortho.nl

    Faridi Z, Njike VY, [..], Katz DL.
    Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial.
    Am J Clin Nutr 2008; 88(1):58-63

    BACKGROUND: Studies suggest cardioprotective benefits of dark chocolate containing cocoa.
    OBJECTIVE: This study examines the acute effects of solid dark chocolate and liquid cocoa intake on endothelial function and blood pressure in overweight adults.
    DESIGN: Randomized, placebo-controlled, single-blind crossover trial of 45 healthy adults [mean age: 53 y; mean body mass index (in kg/m(2)): 30]. In phase 1, subjects were randomly assigned to consume a solid dark chocolate bar (containing 22 g cocoa powder) or a cocoa-free placebo bar (containing 0 g cocoa powder). In phase 2, subjects were randomly assigned to consume sugar-free cocoa (containing 22 g cocoa powder), sugared cocoa (containing 22 g cocoa powder), or a placebo (containing 0 g cocoa powder).
    RESULTS: Solid dark chocolate and liquid cocoa ingestion improved endothelial function (measured as flow-mediated dilatation) compared with placebo (dark chocolate: 4.3 +/- 3.4% compared with -1.8 +/- 3.3%; P < 0.001; sugar-free and sugared cocoa: 5.7 +/- 2.6% and 2.0 +/- 1.8% compared with -1.5 +/- 2.8%; P < 0.001). Blood pressure decreased after the ingestion of dark chocolate and sugar-free cocoa compared with placebo (dark chocolate: systolic, -3.2 +/- 5.8 mm Hg compared with 2.7 +/- 6.6 mm Hg; P < 0.001; and diastolic, -1.4 +/- 3.9 mm Hg compared with 2.7 +/- 6.4 mm Hg; P = 0.01; sugar-free cocoa: systolic, -2.1 +/- 7.0 mm Hg compared with 3.2 +/- 5.6 mm Hg; P < 0.001; and diastolic: -1.2 +/- 8.7 mm Hg compared with 2.8 +/- 5.6 mm Hg; P = 0.014). Endothelial function improved significantly more with sugar-free than with regular cocoa (5.7 +/- 2.6% compared with 2.0 +/- 1.8%; P < 0.001). CONCLUSIONS: The acute ingestion of both solid dark chocolate and liquid cocoa improved endothelial function and lowered blood pressure in overweight adults. Sugar content may attenuate these effects, and sugar-free preparations may augment them. PMID: 18614724 [PubMed - indexed for MEDLINE]

    #83503 Reageer
    Anoniem
    Inactief

    jammer ik heb het liefste melkchocolade! puur vind ik wel lekker, maar de nasmaak vind ik minder. 🙁

    #83521 Reageer
    Vonne
    Gast

    Ik eet ook het liefst melkchocolade maar ben sinds een paar maanden toch over gegaan op puur omdat dat ook beter voor het hart is :

    http://www.hartgenoten.nl/index.php?option=com_fireboard&Itemid=29&func=view&id=2744&catid=85

    Nu ik wat meer beginnen te wennen aan de (na) smaak begin ik het ook lekkerder te vinden.

    #83529 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Ik vind bittere (pure) chocola het lekkerst :cheer: ….met een goed hoog gehalte aan cacao.

    Als pure chocola niet ook een bittere smaak heeft, is de bittere stof (de flavonoiden) er uit gehaald, geheel of gedeeltelijk.
    Dat wordt vaak gedaan omdat veel mensen niet van bitter houden ….. maar dan ontbreekt dus de werkzame beschermer in je chocolaatje………….

    Dec 2007:
    Donkere chocolade is toch niet zo goed voor hart en bloedvaten als we dachten. Dit melden onderzoekers.

    Chocolade toch niet zo gezond?
    Chocolade is van zichzelf rijk aan flavanol. Deze stof zou het hart beschermen. Maar veel fabrikanten halen het gezonde stofje uit de chocolade omdat het erg bitter smaakt. Dit melden onderzoekers in het wetenschappelijke blad ‘The Lancet’. Het resultaat is dat veel chocolade geen flavanol bevat, maar wel veel vet en suiker. Het vet en de suiker zijn niet goed voor het hart en de bloedvaten. De aanwezigheid van flavonol staat vaak niet op het etiket.

    Om toch de gezonde effecten van chocolade te merken, moet je het compenseren. Je zult minder van andere calorierijke producten moeten eten.
    http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/1660/chocolade-toch-niet-zo-gezond

    ——————————————————————————————————————–

    Voeding met een ietwat bittere smaak is in het algemeen een gezonde voeding. (bv ook spruitjes .;) .)

    Bitter taste, phytonutrients, and the consumer:

    Adam Drewnowski and Carmen Gomez-Carneros
    1 From the Nutritional Sciences Program, School of Public Health and Community Medicine, University of Washington, Seattle, and the Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle.

    Dietary phytonutrients found in vegetables and fruit appear to lower the risk of cancer and cardiovascular disease. Studies on the mechanisms of chemoprotection have focused on the biological activity of plant-based phenols and polyphenols, flavonoids, isoflavones, terpenes, and glucosinolates.

    Enhancing the phytonutrient content of plant foods through selective breeding or genetic improvement is a potent dietary option for disease prevention. However, most, if not all, of these bioactive compounds are bitter, acrid, or astringent and therefore aversive to the consumer.
    Some have long been viewed as plant-based toxins. As a result, the food industry routinely removes these compounds from plant foods through selective breeding and a variety of debittering processes.
    This poses a dilemma for the designers of functional foods because increasing the content of bitter phytonutrients for health may be wholly incompatible with consumer acceptance. Studies on phytonutrients and health ought to take sensory factors and food preferences into account.

    http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/72/6/1424

    #83544 Reageer
    Luus
    Deelnemer

    goedenavond,

    Ik reageer hier even om mij voor te stellen.
    Als het niet goed is,zeggen jullie het wel he.

    Mijn naam is Luus en ben 37 jaar jong.
    Ik was op zoek naar informatie over lage bloeddruk.
    Ik heb het laatst jaar geregeld lage bloeddruk en ben goed moe.
    Verder ook soms benauwd en last van haaruitval.

    Volgens arts komt die lage bloeddruk door stress, kan kloppen want daar heb ik behoorlijk last van. Kan helaas niet veel toen om stress tegen et gaan.
    Is er iemand die weet wat ik kan doen om mijn bloeddruk hoger te krijgen?
    Zoute drop en bouiilon neem ik al.
    Zou pure chocolade ook goed zijn???

    bedankt alvast.
    Groetjes en sterkte iedereen die het moeilijker heeft dan ik!!!!!
    Luus

    #83545 Reageer
    Vonne
    Gast

    Hallo Luus

    Ik denk dat pure chocolade dan juist niet goed is omdat bovenstaand artikel aangeeft dat het de bloedruk juist kan verlagen.

    Ik kwam nog een artikel tegen waain nog andere dingen staan waarmee je de bloedruk kan verhogen :

    [i]-Bieten en wortelsap: drink dagelijks een glaasje versgeperste wortel of bietensap

    -Rozemarijn en bonenkruid hebben een positieve werking op een verlaagde bloeddruk

    -Gezond darmflora: Een verstoorde darmflora kan een lage bloeddruk tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om een optimaal bacterie-evenwicht in je darmen te krijgen. Vermijd hiervoor geraffineerde koolhydraten met weinig vezels. Eet meer volkoren brood, groente en fruit

    -Voedingssuplementen als Pollenpreparaten en ginseng schijnen een bloeddrukverhogend effect te hebben. Raadpleeg voor het gebruik altijd je arts.
    [/i]

    En nog een Engelstalig artikel over oorzaken van lage bloedruk, behandeling etc en tips :

    [i]Het vermijden van alcohol
    Vermijden van voor een lange tijd staan
    Drinken van veel vocht
    Langzaam opstaan na zitten of liggen
    Met behulp van compressie kousen bloeddruk in de benen te verhogen[/i]

    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007278.htm

    Groetjes, Yvonne

    #83549 Reageer
    Luus
    Deelnemer

    Dank je Vonne,
    Ik heb ook last van mijn darmen ja.

    Dank je voor de vele tips!!!!!

    groetjes Luus

    #83551 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Hallo Luus,

    Lage bloeddruk, moe, haarverlies….en de dokter denkt: de lage bloeddruk komt door stress. Maar is er verder niets echt onderzocht? Als je de oorzaak niet weet, is het bloeddruk-probleem lastig aan te pakken.

    Als ik je klachten lees denk ik direct aan een veminderde werking van je schildklierhormonen als mogelijkheid (ben geen arts hoor, maar heb wel veel meegemaakt op allerlei medische diagnose-gebieden zeg maar).
    En ook aan uitgeputte (verzwakte) bijnieren (bv door de chronische stress overwerkt, de bijnieren maken o.a. cortisol uit cholesterol).

    Haarverlies en darmklachten en lage bloeddruk:
    een mogelijke oorzaak kan ook zijn ; een glutenintolerantie / coeliakie (gluten zijn eiwitten in brood). Kan ook getest worden in het lab.

    Yvonne noemde ginseng al voor de bloeddruk: dat is een goede tip: ginseng is namelijk een adaptogeen kruid (en er zijn er meer).
    Adaptogenen zijn stoffen die het lichaam helpen zich beter aan te passen aan veranderingen (aan stress dus), ze normaliseren lichaamsfuncties: bv de afweer, en bv een te hoge bloeddruk wordt verlaagd en een te lage bloeddruk wordt verhoogd.

    Ik heb zelf net een adaptogeen kruid gevonden dat ik nog niet kende: jiaogulan heet het. Het is een soort ginseng, maar dan veel beter (zeggen de gebruikers in Verre Oosten waar het kruid ook “onsterfelijkheidskruid” wordt genoemd B) )

    Je kunt op internet meer info vinden. ook op Pubmed staan diverse wetenschappelijke studies vermeld .

    Uit een artikel over adaptogene kruiden:
    Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum),
    a member of the gourd family that grows in southern China, Korea, Japan and India, is also relatively new to the list of adaptogens. According to recent studies, jiaogulan contains nearly four times as many saponins as Panax ginseng does. [ 37 ]

    These saponins, known as gypenosides, are similar to the ginsenosides and panaxosides found in Asian ginseng. Preliminary studies also suggest jiaogulan may have even more powerful regulatory effects on a number of body systems than does Asian ginseng.

    In addition, jiaogulan has demonstrated antibacterial and anti-inflammatory activity and a beneficial effect on blood pressure regulation;
    it also has been shown to bolster the immune system, improve fat metabolism, moderate cholesterol levels, and enhance strength and physical endurance.

    Groetjes,
    Lisa
    .

    #83555 Reageer
    Luus
    Deelnemer

    Goedenavond Lisa,

    Bedankt voor je informatie.

    Mijn schildklier is nagekeken,er was niets mis mee.

    een aantal maanden geleden was ik gestopt met de pil(diana 35).
    Daardoor kreeg ik weer baardgroei. Maar mijn haar ging ook redelijk veel uitvallen.
    Kreeg weer last van puistjes.

    Na ben ik weer begonnen met die pil en op advies van mijn huisarts mijn haar afgeknipt.
    Was best moeilijk,want ik heb er zo lang over gespaard.:(

    Nu gebruik ik de pil een week,heb een lotion voor op mijn hoofd.
    en mijn haaruitval en afbraak mindert.

    Ik blijf alleen zo moe.Afgelopen dinsdag heeft de huisarts mijn bloeddruk gemeten.
    Deze was nog rond de 100.

    Ik heb ook inderdaad heel veel spanningen het laatst jaar. En die lossen zich niet vanzelf op. Het is constant afwachten wat uitslagen en uitspraken zijn.
    Wacht 1,5 op visum voor mijn vriend.
    Dus gewoon spannend.

    Mijn vraag is eigenlijk hoe ik mijn bloeddruk omhoog krijg. Zoute dropjes en bouillon en staaltabletten zijn niet voldoende. Ik doe fulltime schoonmaakwerk en dat vraagt veel energie.
    Reactie van de huisarts is,ga praten met een maatschappelijk werkster.
    Die kan de onrust niet wegnemen denk ik dan.

    Dus dan maar op zoek naar gezonde dingen en uiteraard ontspanning.
    Gelukkig heb ik nu een hele week vrij.

    groetjes Luus

    #83586 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Luus schrijft:
    [quote]
    Mijn schildklier is nagekeken,er was niets mis mee.[/quote]

    Hoi Luus.
    Dat horen veel mensen wel vaker, terwijl bij grondiger en bewuster bekijken van de waardes er toch iets niet goed blijkt te zijn .

    Het volgende kun je lezen bij de FAQ op de website van hypomaarniethappy:
    Vraag:
    “Ik lees steeds dat de referentiewaarden voor TSH niet kloppen, hoe zit dat precies?
    Antwoord:
    De bovengrens voor de referentiewaarden ligt bij de meeste labs nog steeds op 4 à 5.
    De ervaring leert echter dat iemand met een tsh van boven de 2 al hypothyreoïdie-klachten kan hebben!
    Recent onderzoek steunt dit, in Amerika is onlangs de bovengrens van de referentiewaarden van TSH naar beneden gesteld tot 3. (Opmerking van mij: ik dacht inmiddels zelfs al naar 2,5 maar dat moet ik dan nazoeken) Deze normaalwaarden gelden voor diagnose.
    Bij *behandelde* hypothyreoïdie moet bij vrijwel alle patiënten een TSH < 2 hebben. Veel patiënten voelen zich tevens pas echt goed bij een TSH < 1. " Wat was jouw TSH? En je vrije T4? (hoef je hier niet te bantwoorden hoor 🙂 , maar voor jezelf en dan kun je eventueel verder kijken op het hypo-forum voor meer info over de misdiagnoses mbt de schildklierfunctie en ervaringen, en mogelijke symptomen en begeleidende kwalen etc. http://www.hypomaarniethappy.nl/phpbb/
    Er is op dat forum ook een apart subforum dat heet: Hypo met goede bloedwaardes.

    [quote] een aantal maanden geleden was ik gestopt met de pil(diana 35).
    Daardoor kreeg ik weer baardgroei. Maar mijn haar ging ook redelijk veel uitvallen.
    Kreeg weer last van puistjes.[/quote]

    Heb je te veel testosteron????
    Krijg toch het idee dat je zit met allerlei hormonale dysbalansen: ben je al eens op PCOS (cysten in je eierstokken) getest? Overbeharing op ongewenste plekken, puistjes en hoofdhaaruitval horen daar ook bij. Op het genoemde hypoforum kun je er ook wat over lezen (het gaat vaak samen hypo-schildklierwerking).

    [quote]Ik blijf alleen zo moe.Afgelopen dinsdag heeft de huisarts mijn bloeddruk gemeten.
    Deze was nog rond de 100.
    Mijn vraag is eigenlijk hoe ik mijn bloeddruk omhoog krijg. Zoute dropjes en bouillon en staaltabletten zijn niet voldoende. [/quote]

    100- Dat is je "bovendruk" neem ik maar aan: is voor sommige mensen vrij laag (voor mij TE laag), maar mijn cardioloog vond 100 over bv 60 mooi (en zelfs wenselijk voor hartpatienten). Maar ik heb echt liever een wat hogere bloeddruk :cheer:

    Zoute dingen helpen je niet echt dus? Kan ik me wel een beetje voorstellen, zout (Nacl)verhoogt je bloeddruk niet per se (maar wel als je nieren slecht werken, las ik, dan is zout beperken een goed idee),
    Eet je gewone dropjes of ook zoethoutdrop en laurierdrop?: de stof glycyrrhizinezuur in zoethoutdrop en laurierdrop is bloeddrukverhogend (werkt als een bijnierhormoon): er is ook zoethout-thee, wat je kunt proberen.
    Maar de oorzaak van je klachten opsporen en behandelen zou ik zelf toch altijd verkiezen boven alleen maar symptoombestrijding.

    Succes en groetjes.
    Lisa

    #83673 Reageer
    Vonne
    Gast

    Lisa schreef :

    [quote]Als pure chocola niet ook een bittere smaak heeft, is de bittere stof (de flavonoiden) er uit gehaald, geheel of gedeeltelijk.
    Dat wordt vaak gedaan omdat veel mensen niet van bitter houden ….. maar dan ontbreekt dus de werkzame beschermer in je chocolaatje………….[/quote]

    Hoi Lisa

    Bij de Aldi hebben ze nu pure chocolade met 85 % cacao in het assortiment.( van Moser Roth)

    Is die wel goed ?

    Groetjes,Yvonne

    #83674 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Vonne schrijft:

    [quote]Bij de Aldi hebben ze nu pure chocolade met 85 % cacao in het assortiment.( van Moser Roth)

    Is die wel goed ?

    Groetjes,Yvonne[/quote]

    Ik zou het niet weten Yvonne 🙂
    Het cacaogehalte is goed hoog, maar ik weet niet of het bewerkt is. Je zou de chocola even kunnen proeven…. als het ook een bitterig smaakje heeft, zal het wel een goede zijn :cheer:

    Groetjes,
    Lisa

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
Reageer op: Gunstig effect pure chocolade op bloeddruk
Je informatie: