74 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Elektronisch patiëntendossier

Voordat iemand zich pas echt een mening over iets kan vormen is het van belang om alle informatie te krijgen, dus niet alleen eenzijdige voorlichting over de voordelen, maar ook over de diverse nadelen.
Ik zet hieronder een artikel van Erik Westhovens, met zijn mening over het EPD:

Minister Klink, bedankt!

Heeft u hem ook gehad, afgelopen zaterdag? De bekende brief?

Niet iedereen heeft hem gehad. Dat komt omdat er veel mensen een NEE, NEE-sticker op de brievenbus hebben en de wet verbiedt om de niet geadresseerde brief hier af te leveren. Maar hij is ook niet belangrijk. Als je NIETS doet komt het helemaal goed. Ik heb hem wel gehad, en ik heb hem maar liefst drie keer gelezen. Niet omdat ik het leuk vond, maar ik wil graag weten wat de implicatie is. Dat ga ik dan hier eens haarfijn proberen uit te leggen.

Wat doet het EPD?

Met het EPD kunnen zorgverleners (werkgevers, ministeries, spionnen, iedereen die maar wil) medische gegevens uitwisselen. Zo kunnen ze snel je actuele medische gegevens opvragen en inzien. Op een (on) veilige en (on) betrouwbare manier. Ook als je 's avonds of in het weekend zorg nodig hebt (of gaat solliciteren of een nieuwe vlam ontmoet). Waar in Nederland (en de rest van de wereld) je ook bent.

Welke medische gegevens worden uitgewisseld?

Het EPD geeft zorgverleners (en alle anderen op deze wereld) toegang tot medische gegevens die nodig zijn om je goed te helpen (of om een goede inschatting te maken of je wel die werknemer bent die je zegt te zijn).

Iedereen kan snel en gemakkelijk jouw complete dossier opvragen en bekijken.

Wat zijn de voordelen van het uitwisselen van medische gegevens?

De voordelen zijn legio. Je arts kan je sneller helpen. Je werkgever kan kijken of je echt wel ziek bent. Je toekomstige werkgever kan kijken of je wel de juiste kandidaat bent. Stel je eens voor dat die ideale kandidaat de afgelopen drie jaar vier burnouts heeft gehad. Die moeten we niet hebben. Maar voor mensen die een beetje verstand hebben van chipcards is het de ideale methode om een webwinkel te starten. Inzage in medische dossiers. Dat is de ultieme missing link.

Nog een groot voordeel is dat je arts niet de kennis heeft om het EPD te gebruiken. Zijn dossiers moeten er wel in. Gelukkig komt er een wetsvoorstel om je arts te dwingen het EPD te gaan gebruiken. Ict-bedrijven maken zich al op om er een graantje van mee te pikken. Het zal eerder een kolf zijn, want er is veel geld, expertise en mankracht nodig.

Hoe worden medische gegevens veilig en betrouwbaar uitgewisseld?

Niet. Ja, lekker kort en krachtig. Er wordt gebruik gemaakt van het BSN-nummer, het vroegere sofi-nummer. En er zijn legio gevallen bekend van sofinummers waar meer dan tien mensen achter schuilen. Stel je voor dat je in het ziekenhuis komt en daar te horen krijgt dat een ontstoken eierstok moet worden verwijderd. Terwijl er redelijk veel aanwijzingen zijn dat je een man bent. Lijkt me wel leuk.

Gelukkig wordt het opvragen en gebruiken van de medische gegevens goed beveiligd. Zorgverleners maken daarvoor gebruik van een chipkaart met unieke pincode die voor het gemak op de chipkaart zelf ligt opgeslagen. Jazeker, het is dezelfde techniek als die we gaan gebruiken voor het OV. Lekker gemakkelijk. Reeds jaren geleden gekraakt. Dat maakt het ook veel gemakkelijker. Doordat de chip reeds gekraakt is, is hij niet zo duur. Dat past goed in het crisisbudget.

Hoe maak je bezwaar tegen het uitwisselen van je medische gegevens?

Daarvoor moet je een formulier invullen en opsturen. Postzegel niet vergeten. Je hebt maar één brief gekregen? Dat klopt. Je kunt er meerdere opvragen voor de rest van het gezin door voor tien cent per minuut naar het EPD te bellen. Kosten van de mobiele telefoon niet meegerekend. Je kunt de brief ook downloaden. Maar dan moet je hem uitprinten en opsturen. Hoe je het ook wendt of keert, bezwaar maken gaat geld kosten. Dat zal zeker een aantal mensen weerhouden om bezwaar te maken. Dat is dan weer mooi meegenomen voor minister Klink.

Wat je nog meer moet weten over het EPD?

- Belangrijk is te weten dat het EPD niet veilig is. De chipkaart die wordt gebruikt is reeds gekraakt. Het koste mij maar elf uur om het algoritme te achterhalen.
- Je moet weten dat je medische gegevens op straat liggen.
- Je moet ook weten dat ons koninklijk huis, meneer Balkenende en zelfs minister Ab Klink zelf bezwaar maken. Zij zullen er niet in voorkomen.
- Je moet vooral zelf weten of je wel of niet wilt dat je gegevens in het EPD komen.
- Maar je moet achteraf niet komen klagen bij minister Klink dat jouw gegevens op internet staan. Want dat dit kan gebeuren, kan ik je nu al voorspellen.

Als geïnteresseerde heb ik een onderzoek gedaan naar het EPD. De gebruikte technieken, en de methodes om gegevens uit te wisselen. Ik heb een testkit opgevraagd bij het UZI. Dit UZI beheert het knooppunt waar alles bij elkaar komt. Ik heb mijn eigen GRID-netwerk gebruikt om het algoritme te kraken, en kom tot de conclusie dat er vele kaartjes in gebruik zijn die omgebouwd kunnen worden tot EPD-kaartjes. Iedereen die zich bezighoudt met het EPD, de implementatie, het gebruik, het beheer, en wat nog meer, heeft toegang en kan gegevens opvragen. Toetsing vindt alleen plaats als je dat wilt. Je moet aangeven dat je inzage wilt in wie jouw gegevens heeft opgevraagd. Doe je dit niet, dan is er GEEN toetsing.

Het grootschalig invoeren van het EPD is voor crackers en scriptkiddies een ultieme methode om te laten zien wat ze kunnen.
Ik refereer nog even aan het artikel http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/security/2696254/1276896/doe... dat door veel media is opgepikt.

Doe vooral wat je zelf denkt, maar overweeg voor jezelf hoe goed de overheid is in het beveiligen van onze gegevens.

Bron: astmacopdnieuws.nl
Bron: Computable
Auteur: Erik Westhovens.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Met één muisklik weet de dokter alles

Een artikel over het EPD door een voormalig huisarts.(29 okt 2008)

Het klinkt handig, een Elektronisch Patiëntendossier. Maar over de risico’s hoor je niemand.

Zaterdag ontvangt heel Nederland een brief van minister Klink van volksgezondheid. Met spotjes op radio en tv kan het straks niemand ontgaan dat er een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) komt. Zodat voortaan alle gegevens van alle patiënten voor alle hulpverleners altijd beschikbaar zijn.

Het elektronisch patiëntendossier is het stokpaardje van de overheid. Hoe kan het dan, dat het op weerstand stuit bij artsen en apothekers? Juist bij hen zou je groot enthousiasme verwachten over een digitale vergaarbak met in één oogopslag alle informatie over een willekeurige patiënt. Dossiers raken nooit meer kwijt.

De overheid steekt al jaren veel geld in mailings aan artsen, vol opbeurende verhalen om de blijde boodschap van het EPD in de medische branche uit te dragen. Maar de campagne lijkt niet echt aan te slaan. Nu invoering van het EPD dichterbij komt, zwelt de kritiek aan. Het systeem wordt de artsen opgedrongen.

Volgens minister Klink leidt het EPD tot minder ziekenhuisopnames en minder doden door medische missers. Maar op basis waarvan stelt hij dit?

Ook in de vakliteratuur zocht ik nog vergeefs naar bewijs voor deze stelling. In het Medisch Contact, het weekblad van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), verschenen al vele opiniërende artikelen over het EPD. Ik benaderde de auteurs annex pleitbezorgers voor informatie over wetenschappelijk onderzoek, met duidelijk bewijs dat de patiëntenzorg inderdaad gebaat is bij het EPD. Helaas zonder resultaat.

Als voormalig huisarts heb ik in de jaren negentig van de vorige eeuw de invoering van het Huisarts Informatie Systeem (HIS) meegemaakt. Dit is een computerprogramma waarmee patiëntengegevens worden opgeslagen. Bijna alle huisartsen werken met een HIS, maar niet met hetzelfde: er bestaan meerdere systemen naast elkaar.

Uiteraard bood deze automatisering praktische voordelen en is wetenschappelijk onderzoek hiermee gebaat. Kortgeleden kregen twee van mijn gezinsleden van onze eigen huisarts een oproep voor gesponsord allergologisch onderzoek. Even later volgde een excuusbrief: per ongeluk waren verkeerde patiënten geselecteerd.

De huidige tevredenheid over het HIS mag niet verhullen dat de geldverslindende, ondoordachte en inefficiënte invoering menige huisarts tot wanhoop dreef. Velen hielden hun kritiek voor zich; immers, de komst van het nieuwe computerprogramma was goed voor het imago van de beroepsgroep. Kritiek op met name de commerciële belangen bij de invoering van het HIS bleef onuitgesproken.

De problemen van toen lijken zich nu te herhalen. Ik neem graag aan dat ook het Elektronische patiëntendossier technisch haalbaar is. Maar leidt het ook tot minder medische missers? Gaan artsen die slordig met patiëntengegevens omspringen, met het EPD opeens zorgvuldiger te werk? Trouwens, ook consciëntieus werkende dokters en hun personeel kunnen fouten maken bij het invoeren van medische gegevens in de computer.

De gevolgen van dit megasysteem zijn nog niet te overzien. Met de vercommercialisering van de gezondheidszorg zie ik het nog gebeuren dat patiënten voor twee vrijkaartjes naar de Efteling hun eigen EPD op een USB-stick ter beschikking stellen aan supermarkten voor een koppeling met verkoopgegevens die via klantenkaarten zijn vastgelegd.

Het ideaal van het EPD lijkt uit te gaan van louter integere hulpverleners die alleen in belang van hun patiënten gebruik maken van relevante medische gegevens. De realiteit is anders. Er zullen situaties zijn waarin zelfs betrouwbare huisartsen om oneigenlijke redenen patiëntengegevens inzien. Naarmate er meer persoonsgegevens digitaal worden opgeslagen in één systeem, wordt de kwetsbaarheid groter.

Bron: Trouw.nl
Ignace Schretlen

Ik heb een paar jaar geleden mijn hele dossier bij de huisarts opgevraagd: ik vond er een aantal fouten in (zowel mbt tot mijn medicijnengebruik als diagnoses en gemelde allergieen waren niet genoteerd). En ik zal niet de enige zijn.
Kan Klink garanderen dat de info in het EPD klopt en goed up to date wordt gehouden?

Het was (is?) de bedoeling dat patienten ook zelf rechtstreeks hun dossier konden inzien (en dus controleren), maar dat zal er voorlopig nog niet van komen.... tot dat wel geregeld is, geef ik nog geen toestemming voor mijn deelname.... oh pardon .....het is andersom :silly: : (want Wie zwijgt stemt toe)......teken ik voorlopig maar bezwaar aan.

Lisa

kneusje ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

:blink: Tja.....
Alsof niemand dat zag aankomen......wat een oenen daar in den Haag :woohoo:

Ben wel benieuwd of iemand een keer het EPD van Ab Klink op internet zet.....moet straks ook te hacken zijn en dan wordt er misschien wel geluisterd naar alle artsen die hieraan niet mee willen werken....haha....

Nicc
afbeelding van Nicc
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 08/12/2008 - 10:36
Re:Elektronisch patiëntendossier

Ik zag hier vanochtend toevallig nog een stukje over op tv. Het ging er vooral over dat er een ziekenhuis was (volgens mij in Brabant, maar ben de naam vergeten :blush: ) die het EPD al had ingevoegd.
Volgens hen waren er, als het eenmaal goed ingevoerd was, alleen maar voordelen. Maar voordat het eenmaal goed ingevoerd was, kon je ook makkelijk vijf jaar verder zijn.

Ik vind zelf het idee voor een nationaal EPD dossier, maar hierbij moeten wel de privacy en veiligheid bewaard blijven. Of dit een mogelijke combinatie is, daar ben ik nog niet helemaal uit.
Nu eerst maar eens afwachtend of het er uberhaupt nog gaat komen. ;)

p.ijpelaar
afbeelding van p.ijpelaar
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 22/12/2008 - 20:35
Re:Elektronisch patiëntendossier

Waarom verbaast me dat nou niet?
Peter

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

kneusje schrijft:

Quote:

:blink: Tja.....
Ben wel benieuwd of iemand een keer het EPD van Ab Klink op internet zet......haha....

Ja :laugh: :laugh:, hummm......wat zou daar in staan???

Maar dat zal niet doorgaan Eugenie, want Klink heeft er wel voor gezorgd dat hij niet in een L-EPD terecht zal komen.

Ik heb zelf ook bezwaar gemaakt.... ben er nog altijd blij om :cheer:

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Debat over Landelijk EPD, 7 sept

Het EPD – een kijkje in uw medisch dossier

Het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) staat ter discussie.
Komend najaar neemt de Eerste Kamer een beslissing over het wetsvoorstel over de invoering en ontwikkeling van het EPD.
Minister Klink wil het EPD al in 2010 invoeren. De partijen in de Eerste Kamer zijn echter verdeeld.

Als het aan de artsen ligt, gaat het EPD nu in de prullenbak: “het EPD is op dit moment onveilig en onbetrouwbaar.” Maar hebben de artsen een alternatief? En u als patiënt, wordt u er eigenlijk wel beter van? In LUX gaan artsen, patiëntenvertegenwoordigers en politici samen met het publiek in debat over deze vragen en onderzoeken zij de verschillende scenario’s.

Sprekers
Henk van Gerven Tweede Kamerlid SP
Marcel Heldoorn NPCF
Andries Hoitsma UMC St. Radboud
Jan Kremer UMC St. Radboud
Richard Kamman KammanKonsult BV
Lode Wigersma KNMG

Serie UMC St Radbouddebat
Entree € 0
Locatie LUX, zaal 7
Partners Een debat in samenwerking met het UMC St Radboud

Gratis toegangskaarten verkrijgbaar de kassa van LUX / reserveren (aanbevolen) via 0900 5894636 (0900 LUXINFO)

Bron:

http://www.lux-nijmegen.nl/debat/archief/het-epd-een-kijkje-uw-medisch-d...

op dit moment zijn daar 4 lezersreacties te lezen.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

EPD is lek:

“Het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) met de medische gegevens van alle Nederlanders is lek. De gegevens kunnen straks door onbevoegden relatief eenvoudig worden geraadpleegd en **gewijzigd** via onbeveiligde computers van huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en andere zorgverleners. Daarvoor waarschuwen experts van beveiligingsbedrijf Fox-IT uit Delft.”

Zie voor het hele Artikel
Coen Springelkamp, De Telegraaf, 6 november 2008

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Behandeling EPD wet Eerste Kamer

ICT-zorg 25-08-2009

De Eerstekamer commissie voor VWS/J&G Heeft het Rathenau Instituut gevraagd waarschijnlijk begin volgend jaar om een expertbijeenkomst te organiseren. Voordien moet Klink nog de vragen van die kamer beantwoorden

Het gaat om een besloten bijeenkomst waarvoor een aantal deskundigen zullen worden uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de bijeenkomst plaatsvindt nadat de regering de vragen van de Eerste Kamer over de EPD-wet heeft beantwoord. Als dit op korte termijn gebeurt, zou de informatiebijeenkomst eerder kunnen plaatsvinden. (ICTzorg - Mario Gibbels)

http://www.ictzorg.com/home/article/2989/behandeling-epd-wet-eerste-kame...

kneusje ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

:laugh: Tja Lisa, misschien staat er wel wat over zijn geestelijke gezondheidstoestand :woohoo: ...zou een hoop verklaren...haha

Ik ga ook bezwaar maken, dat wilde ik al langer maar nu doe ik het ook.....:blush:

Even iets anders: ik lees jouw stukjes altijd en ben al een hoop wijzer geworden.:blink:
Je doet fantastisch werk en ik kan je hier niet genoeg voor bedanken!:kiss:

carsten888
afbeelding van carsten888
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 19/07/2008 - 13:34
Re:Elektronisch patiëntendossier

toen ik hoorde dat er een electronisch patientendossier ging komen, was ik eigenlijk verbaast dat dit er al niet 10 jaar is. Maar ik begrijp uit bovenstaande posts dat iedere organisatie bij die gegevens kan. Dat is natuurlijk een inbreuk op je recht tot bescherming van persoonsgegevens.:angry:

Nou lees ik net dat een CDA-moraalridder vind dat Hyves valt aan te rekenen dat er kinderen van onder de 16 actief zijn op Hyves. Echt, die lui zijn gewoon niet van deze wereld. :laugh:

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

kneusje schrijft:

Quote:

:laugh: Tja Lisa, misschien staat er wel wat over zijn geestelijke gezondheidstoestand :woohoo: ...zou een hoop verklaren...haha

:lol: .... dat zal me niet verbazen dan .....:P

Quote:

Ik ga ook bezwaar maken, dat wilde ik al langer maar nu doe ik het ook.....:blush:

Ik heb vorige maand ook bij de huisarts zelf de toegang tot mijn huisartsendossier laten blokkeren, dat vond ze okee en ze heeft het in de PC gezet. (dat computer-dossier is ook een EPD, en meestal beheerd voor de artsen door een bedrijf, en allerlei artsen (in de regio) kunnen er zo maar inkijken, maar .......er staan fouten in het dossier van mijn vorige arts, en die kon mijn nieuwe huisarts niet eens verbeteren (zo ontdekten we samen)!.... Oeps.....Wat nu? Toen heb ik dus alles laten blokkeren, want dat dossier met fouten was wel door andere artsen gewoon ook in te zien :ohmy: :blink: .
De belangrijkste gegevens draag ik altijd bij me op een A4-tje.... "dat was Prima dan zo", zei de huisarts.: :laugh:

Quote:

Even iets anders: ik lees jouw stukjes altijd en ben al een hoop wijzer geworden.:blink:
Je doet fantastisch werk en ik kan je hier niet genoeg voor bedanken!:kiss:

:blush: :blush: Nou is het mijn beurt om te blozen hihi.
Dank je wel en een :kiss: -je terug voor je aardige woorden......

Groetjes,
Lisa :)

Anneliese Wijer...
afbeelding van Anneliese Wijers-Barten
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 3 maanden geleden
Lid sinds: 30/06/2008 - 09:34
Re:Elektronisch patiëntendossier

volgens mij was het een ziekenhuis in tilburg en ze waren inderdaad tevreden over het elektronisch dossier maar hadden wel heel lang over de invoering gedaan en ze gaven aan dat er landelijk nog zeker 5 jaar over heen zouden gaan voordat alles goed zou lopen:huh:

Stichting Hartpatiënten Nederland

Anneliese Wijers-Barten

carsten888
afbeelding van carsten888
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 19/07/2008 - 13:34
Re:Elektronisch patiëntendossier

carsten888 schrijft:

Quote:

Nou lees ik net dat een CDA-moraalridder vind dat Hyves valt aan te rekenen dat er kinderen van onder de 16 actief zijn op Hyves.

Ahum, ik kom er net achter dat dat van de PvdA kwam. :blush: mijn fout,
maar ja, die zijn tegenwoordig net zo progressief als een antiek dodo-ei. :)

Maria
afbeelding van Maria
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 03/09/2008 - 14:32
Re:Elektronisch patiëntendossier

En wat, als het buitenland wèl gebruik maakt van het EPD??

We zijn in Gent voor onze dochter Callista in behandeling.
Daar staat onder alle tegenwoordige brieven dat de dossiers elektronisch verwerkt worden.
Ze zijn daar al volop bezig.
Nooit een vraag voor toestemming gehoord, of een manier waarop we onze bezwaar kunnen maken!!!

Of is dit niet hetzelfde?:blush:

Ook de huisarts staat in verbinding met de apotheek.
Hij mailt de recepten door naar de apotheek.
Hoe veilig is dat systeem dan?

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Maria schrijft:

Quote:

We zijn in Gent voor onze dochter Callista in behandeling.
Daar staat onder alle tegenwoordige brieven dat de dossiers elektronisch verwerkt worden.
Of is dit niet hetzelfde?:blush:

In Nederland verwerken de ziekenhuizen de dossiers ook elektronisch: voor intern gebruik binnen het ziekenhuis. In 2004 was dat al zo: daar konden de specialisten die ik bezocht via de PC in de dossiers van collega's kijken, bv naar mijn labuitslagen.

Diverse ziekenhuizen zijn tegen het voorgestelde landelijke EPD. Ze vinden bv Google Health een beter alternatief (daarin staat de patient zelf meer centraal: die kan de gegevens inzien/controleren, niet wijzigen, maar wel zelf gegevens toevoegen).

Er zijn de laatste jaren al (pilot)proeven gedaan met het EPD: bv in Twente; Die zijn niet allemaal succesvol verlopen.

Resultaat Twente: (bron: RTV Oost)
"Er zijn grote technische problemen met het Elektronische Patiëntendossier (EPD). Bij een proef in Twente is gebleken dat er vaak technische storingen zijn, waardoor de gegevens niet te bereiken zijn. Ook wordt getwijfeld aan de veiligheid.

Het tempo waarin minister Klink (VWS) het Elektronisch Patiëntendossier wil invoeren, leidt tot vraagtekens bij projectleider Ard Leferink. In september moet het dossier al landelijk ingevoerd worden. "Probleem is dat huisartsen verschillende computersystemen gebruiken voor de patiëntgegevens; wij hebben nu met één ervan ervaring. Uit de proef is gebleken dat softwareleveranciers veel tijd nodig hebben om de systemen aan te passen. Er zijn er die daarmee nog niet eens zijn begonnen."

Huisartsen in Twente zijn ontevreden, omdat veel kinderziektes na twee jaar testen nog niet verholpen zijn."

Quote:

Ook de huisarts staat in verbinding met de apotheek.
Hij mailt de recepten door naar de apotheek.
Hoe veilig is dat systeem dan?

Die mail gaat via een speciale, beveiligde verbinding (Zorgmail).
Ik vind dat wel okee: want recepten met de hand geschreven waren niet altijd goed leesbaar voor de apotheker ;) en zo konden gemakkelijk vergissingen ontstaan.

Maria
afbeelding van Maria
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 03/09/2008 - 14:32
Re:Elektronisch patiëntendossier

Dank je Lisa, voor je heldere uitleg .:)

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Huisarts Dolf Nijhoff, lid van de werkgroep patientendossier, schrijft:

Minister Klink meet de voordelen van het Elektronisch Patiënten Dossier breed uit. Maar zwijgt over risico’s.

Het grootste dilemma voor de huisartsen is de kans dat onbevoegd wordt gekeken in patiënten-dossiers en dat daar misbruik van wordt gemaakt. Denk aan het belang van medische gegevens in verzekeringskwesties en bij arbeidsongeschiktheid, om van grover misbruik en chantage maar niet te spreken.
[...]
Een ander probleem betreft de medische aansprakelijkheid: Stel dat iets in het dossier van de huisarts niet klopt of niet vermeld is. Een collega elders kan op grond daarvan een fout maken. Wie is dan verantwoordelijk? De huisarts? De collega elders? Hier moet duidelijkheid over zijn voordat je van artsen kunt verlangen dat ze hun dossiers open stellen.

Het hele artikel van Dolf Nijhoff is te lezen op Trouw.nl: 10 november 2006 / Opinie / Podium
"Kans op misbruik gegevens Patienten levensgroot"

http://tinyurl.com/5j325h

Patrice ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

het EPD is een superoplossing. Ben zelf jaren lang coördinator geweest van een huisartsenpost en je zult de mensen de kost moeten geven die niet weten hoe hun medicijnen heten (een wit pilletje met gleufje) of hun aandoening (iets met itis). Het scheelt enorm veel tijd als de huisarts in 1 oogopslag ziet wat de aandoeningen zijn, wat de medicatie is en vooral wat iemand NIET mag hebben in combinatie met zijn andere medicijnen. Want de apotheek die dienst heeft is vaak niet dezelfde als degene die in computercontact met je eigen huisarts staat.

Ik belde dat ik het vermoeden had dat ik opnieuw een infarct had. 'Wat is uw achternaam en geboortedatum?' en binnen twee tellen was de reactie: 'er wordt een ambulance gebeld en de dokter is op weg naar u toe...' dienstdoend arts.

Tuurlijk zijn sommige dingen vervelend, dat anderen ze weten. Maar via de telefoon is een A4'tje voor de arts ook niet handig en als je buiten bewustzijn bent, gaan ze niet eerst in je tas graven, ze gaan eerst handelen....
Er zijn veel voors en tegens en in deze ben ik absoluut voor.
En alle nieuwe dingen hebben kinderziektes, voorlopig merk ik op mijn werk dat het meer voordelen heeft dan nadelen. En inzage in je medische gegevens bestaat al sinds mensenheugenis, in ieder geval al sinds '85 toen ik als doktersassistente begon.
Discussie is altijd goed om te houden. Komen er ook dingen naar boven waar anders niet aan gedacht was, en wat weer opgenomen kan worden in het systeem.
En hacken.... niet één systeem is waterdicht; waar mensen werken worden nog altijd fouten gemaakt. Gelukkig maar.

Wandeltheo
afbeelding van Wandeltheo
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Lid sinds: 02/01/2009 - 14:27
Re:Elektronisch patiëntendossier

hè gelukkig !
Na al die negatieve pers rond dit onderwerp, eindelijk een positief verhaal.
En nog wel een helder praktijkverhaal.
Kijk daar is het allemaal voor bedoeld.
Altijd goed om te weten dat je het niet voor niks doet.

Patrice bedankt !

p.ijpelaar
afbeelding van p.ijpelaar
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 22/12/2008 - 20:35
Re:Elektronisch patiëntendossier

Ik ben het direkt eens met wandeltheo,na al dat negatieve gedoe
een positief woord en.........van mij mag het er komen.
Geen geleuter meer met medicijnkaartjes uit je portefuille en geen
gedoe meer van '' waar bent u b.v. allergische voor en wat is uw geschiedenis".

kneusje ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

:) Hoi Patrice,

ik heb zelf jaren in de spoedachterwacht gewerkt en zou super blij zijn als we toen een EPD hadden gehad.
De meeste mensen konden bijna niets opnoemen van hun eigen medische geschiedenis en aan antwoorden van; 'zo'n geel pilletje' hadden we ook vaak niets. :S
Zeker in stresssituaties wordt niet altijd duidelijk wat de patiënt mankeert en vragen helpt ook niet altijd.
Ik noem maar een voorbeeld: op mijn vraag "bent U verder goed gezond?' kreeg ik vaak een positief antwoord terwijl er niet bij gezegd werd dat dat door het nemen van 20 pillen op een dag was.....! :angry:
Het EPD zou dus een geweldige aanvulling kunnen zijn.
Ik ben dan ook zeker niet tegen registratie om de patiënt te kunnen helpen maar de uitwassen van dit systeem....
De zorgverzekeraars hebben geen toegang tot het EPD maar in Amerika blijkt dat gegevens voor veel geld doorverkocht worden of dat de boel gehackt wordt.
Daar worden mensen door informatie op hun dossier geweigerd voor zorgpolissen, levensverzekeringen, hypotheken.....
Dit baart me zorgen.....
Hier worden de geldelijke belangen ook veel groter en waar we over 10 jaar zijn mag joost weten......maar dan staan die gegevens ergens genoteerd en krijg ze dan maar weer weg.....
Ook merk ik dagelijks dat er mensen meekijken in die EPD's , medewerkers bij huisartsen, ziekenhuizen noem maar op.
Ik heb meegewerkt aan protocollen bij de NHV en overal kon ik aan medische gegevens komen...gelukkig heb ik een eed af gelegd maar voor velen geldt dat niet of ze handelen er niet mee.
Je wilt niet weten hoe er gesjoemeld wordt met gegevens of gegevens verdwijnen mysterieus als een arts opgeroepen wordt voor een rechtszaak....écht alles heb ik al meegemaakt hiermee en eerlijk gezegd geloof ik niemand meer op zijn blauwe ogen..
Stel je eens voor dat je ooit een psychische ziekte hebt gehad en jaren later voor een belangrijke baan solliciteert, bv bij de overheid.....denk je dan echt dat ze niet achter die gegevens kunnen komen?
Ik ben echt een nuchter mens en zeker niet paranoïde en heb zelf gelukkig niets te verbergen maar dit is realiteit. :silly:

Bovendien zitten er nog veel te veel kinderziektes aan, het is nog te vroeg om nu op een EPD over te gaan.
Liever zou ik een USB stickje bij me dragen....(evt met wachtwoord dat mijn man en kinderen weten), net zo makkelijk en dan bepaal ik of het ingezien mag worden en wanneer dan wel.
Je weet zelf, wat op het WEB komt krijg je niet gauw meer weg......

Ik hoop echt van harte dat het EPD gaat werken en er niet mee gerommelt wordt maar ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in.....
.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Medische gegevens op straat

Medische gegevens op straat

TILBURG - Door een fout tussen twee communicatiesystemen zijn in de afgelopen dagen privé-gegevens van de ambulancedienst in het Brabantse Giesen op internet terechtgekomen.
Daardoor was te lezen waarom mensen uit Midden- en West-Brabant de ambulancedienst hadden gebeld en waar ze woonden.

Zo was te zien dat een vrouw uit Woudichrem een poging tot zelfmoord had gedaan en welke pillen ze daarvoor had gebruikt. Die gegevens werden gekopieerd door verschillende websites die het normaliter geanonimiseerde communicatieverkeer tussen hulpdiensten publiceren. Maar dit in de afgelopen dagen stonden er zeker vijftien keer namen of leeftijden op internet met privé-gegevens over zwangerschapsproblemen, rugklachten, hartritmestoornissen, luchtweg- en plasproblemen.

Directeur Jochems van de ambulancedienst baalt van de kwestie. “In een klein gebied is de bereikbaarheid van het c2000 systeem niet goed. Daar schakelen we over op het meer open p2000. Door een menselijke fout zijn daar ook privé-gegevens op beland. Dat lek hebben we nu gedicht. En er komt in het betreffende gebied een extra zendmast te staan, zodat het afgeschermde c2000 ook daar werkt. En als onze mensen tot die tijd onbereikbaar zijn in dat gebied, dan bellen we vanaf nu gewoon. De mensen om wie het hier is gegaan, krijgen van ons excuses.”

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4169837/__Medische_gegevens_op_straat...

Met reacties van lezers

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Gisteren NOVA gezien? Over de elektronische dossiers in ziekenhuizen?
Die blijken slecht beschermd te zijn volgens een onderzoek van het CBP en IGZ.
Als een EPD op kleine schaal (in ziekenhuizen) al faalt, geldt dat zeker ook voor een groot landelijk EPD:

Een paar stukjes uit NOVA:
"Informatie over patiënten is niet veilig in de computers van Nederlandse ziekenhuizen.

Hele afdelingen werken met dezelfde inlognaam en wachtwoord, ziekenhuispersoneel is zich onvoldoende bewust van de risico's van het werken met ICT en met een slimme truc kunnen buitenstaanders zo in de computers van de ziekenhuizen, en dus bij de patiëntendossiers."
[...]

"Zolang de ziekenhuizen de patiëntengegevens niet goed beveiligd hebben kan er volgens de onderzoekers ook niet gewerkt worden met het elektronisch patiëntendossier (EPD). Daar moeten alle zorgverleners eind volgend jaar op aangesloten zijn."
[...]

"Doordat de computers slecht zijn beveiligd en personeel de risico's niet in de gaten heeft, lopen patiënten grote risico's. Gegevens over bijvoorbeeld bloedgroep en allergie kunnen verkeerd worden ingevoerd of worden veranderd (!!). Ook kunnen mensen die er niets mee te maken hebben, inzage krijgen in de gegevens van patiënten. "
[...]

"Ook kreeg een journalist van NOVA, door zich voor te doen als iemand van de computerafdeling, zonder problemen de inlognaam en het wachtwoord van een ziekenhuisafdeling".

De uitzending (en de rest van de tekst) is hier te bekijken:
http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&repor...

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

Hier nog een aanvullend artikel:

Bron AD
[url]http://www.ad.nl/binnenland/2768713/Ziekenhuis_laks_met_dossiers.html[/url]

Ziekenhuis laks met dossiers

Door RONALD VAN GEENEN

DEN HAAG - Ziekenhuizen gaan veel te laks om met de digitale gegevens van hun patiënten.

Daardoor liggen ernstige missers op de loer en kunnen onbevoegden vaak ongestoord rondneuzen in medische dossiers.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College Bescherming Persoonsgegevens.

Afgelopen jaar deden zij in twintig ziekenhuizen onderzoek naar de informatiebeveiliging van medische gegevens. Die blijkt vaak ondermaats.

Volgens het rapport zijn ziekenhuizen onvoldoende doordrongen van de risico’s. Zij worden gedwongen op korte termijn maatregelen te nemen. ,,Er moeten waarborgen zijn voor veilige zorg en privacy van patiënten. Dat is een belangrijke voorwaarde om aan te sluiten op het landelijk Elektronisch Patiëntendossier,’’ schrijven de onderzoekers.

Komend jaar moeten alle ziekenhuizen een plan van aanpak bij de inspectie inleveren om het tij te keren. In 2010 wordt gecontroleerd of zij aan de normen voldoen.

Als die datum wordt gehaald, zijn ziekenhuizen nog op tijd voor het landelijke EPD, volgens hoofdinspecteur Jan Vesseur van de IGZ. In 2009 worden eerst huisartsen en apothekers op het landelijke netwerk aangesloten.

Vesseur maakt zich zorgen over het gemak waarmee onbevoegde ziekenhuismedewerkers in digitale dossiers kunnen neuzen. ,,Wij werken aan een waarschuwingssysteem dat alarm slaat als iemands gegevens ineens heel vaak worden geraadpleegd, bijvoorbeeld die van een bekende Nederlander.’’

Ook maant de inspectie ziekenhuizen om gedragscodes op te stellen voor het gebruik van medische dossiers. Vesseur: ,,Daarin moeten ook sancties staan bij onbevoegd gebruik. Die zijn er nu nauwelijks.’’

Lisa ( )
afbeelding van kneusje
Landelijk EPD gaat niet door

Citaat:

Quote:

Het doek is gevallen voor het landelijk Elektronisch Patiëntendossier EPD. Te weinig huisartsen, apotheken en huisartsenposten hebben zich aangemeld voor de gegevensuitwisseling om het systeem in de lucht te houden. Op 1 januari 2012 wordt de stekker uit het systeem getrokken.

Lees verder bij de Volkskrant van 8 nov 2011:

http://tinyurl.com/7zpgocq

en hier voor een nadere verzameling nieuws en info over het EPD :

http://epd-nee.org/

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

EPD kan nooit tegen vakmanschap arts op,

zegt Paulus de Jong , onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) van de KNAW.

"Artsen zullen terughoudender worden om niet onderbouwde hypotheses of gemaakte fouten te noteren. Anderzijds heb ik meegemaakt dat patiënten nu al dingen voor mij verzwijgen in de angst dat deze in een Elektronisch Patienten Dossier (EPD) komen, schrijft Paulus de Jong. "
[knip]

Over het Klink-argument van : je hoeft dan je verhaal niet steeds opnieuw te vertellen:

"Goede artsen onderscheiden zich meestal niet van minder goede collegae door duurdere wachtkamerinrichting, apparatuur of laboratoria. Wel door goed te luisteren, naar non-verbale tekenen te kijken en vanuit hun betere vakkennis bij ieder uniek verhaal van iedere unieke patient juist die vragen te stellen die bij het noodzakelijk reductionistisch denken tot de juiste diagnose leiden.
Een EPD, volgepropt met informatie waarvan we tevoren nooit weten of die in de acute situatie waarvoor het nodig is relevant zal zijn, kan hier nooit tegen op en zal eerder vertroebelend werken. Als we Klink mogen geloven, hoeven we maar een keer ons verhaal te doen en dan zijn wij jaren onder de pannen."

De Jong geeft nog 5 groepen van redenen waarom hij ieder burger aanraadt om voorlopig bezwaar aan te tekenen

bv deze:
"De kans dat de EPDs de zorg voor de patiënt en de kans op een juiste diagnose vergroten, is even groot als dat zij deze juist verkleinen. Dat hangt volledig af van de, op het moment van raadplegen niet-te-controleren betrouwbaarheid van, vroeger ingevoerde en vaak irrelevante gegevens. "

De Jong eindigt zijn artikel als volgt:
"Politiek is altijd een onzekere factor. Het sofinummer wordt ook al voor heel andere doeleinden gebruikt dan ooit expliciet door de regering was beloofd. Mijn privacy is mij teveel waard om deze, bij een volgende politieke koehandel, te grabbel te gooien. "

Zie voor het hele artikel op nrc.nl:
http://tinyurl.com/6j6rh8

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

'Aansprakelijkheid EPD onduidelijk'

De Consumentenbond vindt dat bedrijven en overheden aansprakelijk moeten worden voor het geval informatie uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) in verkeerde handen valt. De bond analyseerde het EPD en kwam tot de conclusie dat nu onduidelijk is wie aansprakelijk is. Donderdag presenteerde de bond de bevindingen.
De Consumentenbond is woensdag de campagne Bescherming Privé-gegevens begonnen, waarin onder andere tien basisrechten zijn geformuleerd voor digitale omgang met privégegevens. De bond vindt dat het ministerie van VWS voor de invoering van het dossier de aansprakelijkheid bij wet geregeld moet hebben.

(ANP) ad.nl

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:kopie medisch dossier

Lisa schrijft:

Quote:

"Door onvolledig en onjuist ingevulde EPD’s ontstaan meer fouten dan ermee kunnen worden voorkomen.”

En dat komt mogelijk vaker voor dan men denkt.....

Ik heb vorige week mijn medisch dossier (bij de huisarts) opgevraagd (vanaf 1998 toen ik een nieuwe huisarts kreeg, want de rest had ik al thuis), o.a. om een en ander op juistheid en volledigheid te controleren.

Nou, ik moet echt naar de huisarts om een aantal fouten te verbeteren (moet dan wel een dubbele afspraak maken, anders is de tijd te kort vrees ik :dry: )

Van mijn diverse (ook door mij gemelde) allergieen is er maar 1 vermeld in het computer-dossier !, en ook nog zo genoteerd dat het verkeerd te interpreteren is.

Maar gelukkig heb ik bezwaar gemaakt tegen opname in het EPD.... daar ben ik nu helemaal blij mee :) .
Hoef ik niet steeds te gaan controleren of de informatie in het EPD wel klopt.

Lisa

Wandeltheo
afbeelding van Wandeltheo
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 9 maanden geleden
Lid sinds: 02/01/2009 - 14:27
Re:kopie medisch dossier

Hallo Lisa,
Net eens alle berichten hierover doorgelezen, De haren rijzen me te berge.
Eèn ding valt me op, geen enkel woord over "authorisatie" Tot dusver is het EPD nog niet operationeel, maar ik mag toch hopen dat als dat wel het geval zal zijn, duidelijk mag zijn, wie wel en wie niet toegang krijgt tot dit systeem? Wie mag inzien ? en wie mag mutaties aanbrengen? Nog afgezien van de "systeemkrakers" Al iets bekend over een "eigen" netwerk, afgeschermd en alleen toegankelijk voor het medisch circuit?

En hoe is thans geregeld: ieder met z'n eigen systeempje; de huisartsen, de ziekenhuizen.
Wie heeft er wel en wie niet een toegangspasje en inlogcode. En zijn er differentiaties aangebracht, of krijg je gelijk het hele dossier voor ogen? Denkbaar is dat de patient de mogelijkheid krijgt, aan te geven wat wel en wat niet in het eigen dossier mag. Of welke gegevens landelijk ingezien mogen worden en welke alleen door de eigen huisarts of specialist. Eventueel landelijk oproepbaar, na aanmelding bij en toestemming door de eigen huisarts. Autorisaties (inzage-en mutatie-mogelijkheid) koppelen aan funktie-niveaus.
Op ict-gebied is veel mogelijk.

Het sleutelwoord zal zijn m.i. zijn: VEILIGHEID en beveiliging.
Als mij als patient aangetoond kan kan worden, hoe er met mijn gegevens omgegaan wordt, zal dit cruciaal zijn voor mijn toestemming.
Dit ongeacht het feit, dat ik reeds een paar keer aan de lijve heb moeten ondervinden, hoe lastig het was, dat zo'n EPD niet beschikbaar was.

Ik las overigens dat:

Op donderdag 28 mei 2009 wordt het 14e congres gehouden over het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) en zorgICT. Het congres wordt georganiseerd door de Vereniging voor Zorgadministratie en Informatie (NVMA), in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam.
http://www.epddag.nl/dedag.php
Ik mag hopen dat het bovenstaande aan de orde zal komen.

overigen bedankt voor je vele -en uitvoerige- gezondheidsnieuwtjes,

groeten,
Theo

kneusje ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

:angry: Ik zie het ook totaal niet zitten hoewel het in theorie nuttig had kunnen zijn.:blink:
Helaas gaat het met de kleinere versies al fout.

Zo ben ik in het CWZ in Nijmegen bij meerdere specialisten (disciplines) onder behandeling en heb al zo vaak aan moeten geven dat er éérst in mijn dossier gekeken moet worden of ik bepaalde onderzoeken of medicijnen wel mag hebben.:woohoo:
Zelf en ik al 2 keer voor de deur van een MRI afdeling van het bed gesprongen omdat de neuroloog geen CT-scan maar een MRI had aangevraagd en ik net op tijd kon reageren. (zul je niet bij kennis zijn....)
Dat terwijl ik een pacemaker heb en 6 draden in mijn hart...hellup!

Of ik krijg medicijnen waardoor ik met mijn bloeddrukproblemen in coma zou raken als ik zelf niet zo slim was om de werking op te zoeken (en ik door mijn medische scholing al dacht dat die pillen alleen in bijzondere situaties voorgeschreven mochten worden).
Dan spreek je dus van een soort EPD in één ziekenhuis waar al niets mee gedaan wordt
Bovendien staan er zelfs pertinente leugens in mijn dossier zoals een rampzalig verlopen pacemaker-verwisseling terwijl in de brief naar de huisarts gewoon in een regel vermeld wordt "9e pacemakerverwisseling, ONgecompliceerd verlopen. Geen bijzonderheden."
Zit ik bij mijn huisarts te brullen ivm de nare beelden en zij weet niet beter dat er niets gebeurd is.:dry:
Het is dat er een hersteloperatie op volgde anders had ze me misschien nu nog niet gelooft.
God weet wat er nog meer aan leugens/ onwaarheden in staan.

Dan heb ik het nog niet over de mogelijkheden van de verkoop van info aan verzekeringsbedrijven.....als er geld mee verdiend kan worden.:blink:
Nee, na de kredietcrisis denk ik niet meer dat dit soort zaken alleen in Amerika gebeuren.

Ik ben voorlopig dus hartstikke tegen, dat lijkt me duidelijk.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

PvdA: Patiëntendossier eerst regelen bij wet

De PvdA eist dat minister Klink (Volksgezondheid) de beruchte bezwaarprocedure voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) voorlopig stopzet.

„Het is zo ondoordacht allemaal. Eerst moet nu de wet worden behandeld. Daarna moet er een nieuwe, gebruikersvriendelijke bezwaarprocedure komen”, stelt Kamerlid Vermeij van de regeringspartij. Ze krijgt steun van SPKamerlid Gerkens.

Het bezwaarformulier kwam volgens veel partijen veel te vroeg en zou ook nog eens onduidelijk zijn.
„Klink moet burgers niet belasten met allerlei ingewikkelde bezwaarformulieren.
Hij moet iedereen oproepen even te wachten met bezwaar maken. Nu denkt iedereen: wat een afschuwelijk bezwaarsysteem”, aldus Vermeij. Ze wil dat uiteindelijk thuis achter de pc bezwaar kan worden gemaakt.

Bron: FarmaActueel.nl 19-11-2008

Job Pieter Tent ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

Wordt er toch nog wat geluisterd naar het volk….

Vervelend is dat dit pas aan de late kant wordt gedaan.
We moeten maar eerst eens afwachten tot dit systeem functioneert naar behoren. Het moet grondig getest blijven worden op lekken, functionaliteit e.d.

Ze moeten zelf ook veel duidelijker stellen wat het inhoudt. Veel meer informatie naar buiten sturen. We komen er wel achter, maar zo transparant is het verhaal voor de gemiddelde mens dus niet.

Als dit in orde is, laat ons dan (zo als hier gezegd wordt) maar beslissen.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:kopie medisch dossier

Wandeltheo schrijft:

Quote:

Hallo Lisa,
Net eens alle berichten hierover doorgelezen, De haren rijzen me te berge.
Eèn ding valt me op, geen enkel woord over "authorisatie" .

Zover ik weet (even uit mijn hoofd ) is dat slechts als volgt geregeld: alleen bij het eerste bezoek vraagt de zorgverlener aan de patient toestemming om het dossier in te zien, en dan kan hij daarna altijd het dossier inzien. Dat is alles :huh: Maar hoe de authorisatie precies gaat (wordt er iets als bewijs van toestemming geregistreerd of zo?) is verder volgems mij nog niet geregeld?

Quote:

En hoe is thans geregeld: ieder met z'n eigen systeempje; de huisartsen, de ziekenhuizen.
Wie heeft er wel en wie niet een toegangspasje en inlogcode. En zijn er differentiaties aangebracht, of krijg je gelijk het hele dossier voor ogen?

Men kan aangeven wat afgeschermd moet blijven en voor wie..... nou, ga er maar aan zitten, de huisartsen zien je al aankomen, ze hebben al zo weinig tijd ;) Moeten ze dat met iedere patient gaan bespreken? ....Wanneer dan? :blink:

Alle (vele duizenden) zorgverleners krijgen een pasje (die is onlangs al gekraakt dacht ik), maar in de praktijk zal het wel gaan zoals het nu veelal gaat in ziekenhuizen, praktijken, en revalidatiecentra..... bij binnenkomst logt een zorgverlener in, en dan staat vervolgens de hele werkdag de computer "open" voor iedereen die er langs komt.
Ik ken iemand die revalideert en in dat centrum kan hij gemakkelijk in het voorbijlopen de dossiers in de computer bekijken als hij daar is (als hij dat zou willen).
Zorgverleners gaan echt niet voor iedere patient apart met hun pasje inloggen (en weer netjes uitloggen), dat kost te veel tijd.

Quote:

overigen bedankt voor je vele -en uitvoerige- gezondheidsnieuwtjes,

Graag gedaan :cheer:

groetjes,
Lisa :)

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

kneusje schrijft:

Quote:

:angry: Ik zie het ook totaal niet zitten hoewel het in theorie nuttig had kunnen zijn.:blink:
Helaas gaat het met de kleinere versies al fout.
Dan spreek je dus van een soort EPD in één ziekenhuis waar al niets mee gedaan wordt
Bovendien staan er zelfs pertinente leugens in mijn dossier [...]

Ik ben voorlopig dus hartstikke tegen, dat lijkt me duidelijk.

Ja, dat is duidelijk....

Oei oei Eugenie :ohmy: , ik schrik er van zeg.... wat jij allemaal meemaakt......maar goed dat jij zelf je hoofd er bij houdt (en dat dat steeds kon). Zo zie je maar weer, mede door jouw ervaringen, dat men de verantwoordelijkheid niet geheel kan overdragen aan zorgverleners. Het zou wel mooi zijn als dat kon, maar zelf actief meedenken en controleren (en soms ook je eigen research doen) blijft nodig en belangrijk, ook als er een EPD is.

Jaah, zelfs in een ziekenhuis-EPD wordt er zelden echt gebruik van gemaakt .... er is geen tijd om alles (kan erg veel zijn) goed te lezen, helemaal als het om een spoedgeval gaat.
Een snel te lezen, overzichtelijk briefje bij je dragen (bijv bij je identiteitskaart, die heb je toch bij je) met alleen de echt belangrijke zaken lijkt mij eenvoudiger (en een heel stuk goedkoper) dan een landelijk EPD ;)

In Engeland is het landelijk EPD al geflopt, en zijn zo dus ook grote bergen met geld verspild.
Waarom leert men in Nederland nooit iets van andere landen?????

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Ook via internet bezwaar tegen patiëntendossier

DEN HAAG - Mensen die bezwaar willen maken tegen het uitwisselen van hun gegevens via het elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen dat ook via internet gaan doen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zegde de Tweede Kamer woensdag toe dat hij gaat onderzoeken of DigiD, de digitale inlogcode voor overheidsinstanties, daarbij gebruikt kan worden.

Begin november ontvingen miljoenen huishoudens een brief van Klink met informatie over het EPD en een formulier om bezwaar te kunnen maken. De Tweede Kamer vindt het omslachtig en ouderwets dat dat alleen via een papieren formulier kan.

Bron: ANP 19 nov 2008

Vonne ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

Lisa schreef :

Quote:

Een snel te lezen, overzichtelijk briefje bij je dragen (bijv bij je identiteitskaart, die heb je toch bij je) met alleen de echt belangrijke zaken lijkt mij eenvoudiger

Dat heb ik dus altijd maar meestal willen artsen dat niet lezen.
Vorig jaar was ik bij een arts die de verkeerde gegevens van mij had. De verkeerde hartkwaal en de verkeerde medicijnen. Ik zei hem dat ik een briefje bij me had met de juiste gegevens maar die wilde hij niet zien.
Even later kreeg ik een injectie in de schouder en dat begon flink te bloeden en vroeg hij of ik soms bloedverdunners slikte. Jaah dus !!!

Omdat ik hoop dat met het EPD dit soort zaken niet meer gebeurd heb ik geen bezwaar gemaakt. Alhoewel ik toch ook best twijfel.

[i]Ik las pas in de krant dat het EPD in 2010 verplicht zou worden.

Hebben jullie daar al iets over gehoord of gelezen ?[/i]

In de Gelderlander deze week 2 artikelen over het EPD :

Maandag 25 mei

Quote:

Meerderheid patiënten ziet voordelen in EPD

DEN HAAG - De overgrote meerderheid van consumenten en patiënten heeft geen bezwaar tegen de komst van het landelijke elektronisch patiëntendossier (EPD) en juicht het initiatief toe. Vierennegentig procent heeft geen bezwaar aangetekend, omdat mensen meer voordelen dan nadelen verwachten van de elektronische overdracht van het medisch dossier.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).

De ruim 1200 ondervraagde consumenten en patiënten zien het voorkomen van medische fouten en een betere samenwerking tussen zorgverleners als grootste voordelen van het EPD. De meesten verwachten dat het elektronisch patiëntendossier de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren.

Patiënten en consumenten zijn een stuk enthousiaster over het EPD dan artsen. Ruim de helft van alle artsen wil niet dat hun eigen medische gegevens worden opgenomen in het landelijke elektronisch patiëntendossier, bleek eerder uit onderzoek van artsenvakblad Medisch Contact. Deze artsen zijn vooral bang voor de inbreuk op hun privacy.

Patiënten zien die bezwaren minder. Zeven op de tien denken dat de uitwisseling van medische gegevens betrouwbaar is.

De overige ondervraagden denken dat hun medische gegevens wel op straat komen te liggen, maar vonden het desondanks niet nodig om massaal bezwaar aan te tekenen bij het ministerie van Volksgezondheid.

Als mensen negatief zijn over het EPD, dan komt dat vaak door een gebrek aan kennis over de elektronische uitwisseling, aldus het onderzoeksrapport. Hoe meer ze leren over het EPD, hoe positiever ze worden. Nu weet eenderde van de mensen nog niet dat ze op ieder moment bezwaar kunnen maken tegen de inzage in hun dossier door een hulpverlener. Veertig procent van de ondervraagden denkt straks geen toegang te hebben tot het eigen dossier, terwijl dat wel zo zal zijn.

"Nu er nog geen landelijk EPD is, worden medische gegevens ook uitgewisseld. Alleen kunnen patiënten dat niet controleren. Je weet niet wie er in je dossier heeft gekeken, straks wel", aldus Atie Schipaanboord, directeur van de patiënten- en consumentenkoepel.

En misschien belangrijk voor diegenen die wel bezwaar gemaakt hebben :

Woensdag 27 mei

Quote:

Regionale patiëntendossiers schenden privacy

DEN HAAG (ANP) - Patiënten weten niet altijd dat artsen hun gegevens opslaan in een regionaal elektronisch patiëntendossier (EPD). Ook is niet altijd zeker dat alleen een behandelend arts daartoe toegang heeft. Dat blijkt uit een onderzoek naar twee regionale EPD's, dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) uitvoerde.

Het CBP bracht de resultaten woensdag naar buiten. Het college noemt de overtredingen van de wet bescherming persoonsgegevens zorgwekkend, omdat medische gegevens per definitie privacygevoelig zijn. Als artsen patiënten niet laten weten dat ze hun gegevens aan het EPD toevoegen, kan het voorkomen dat mensen die bezwaar hebben aangetekend tegen deelname aan het landelijke elektronisch patiëntendossier, toch al in een regionaal dossier zitten

http://www.gelderlander.nl/search/

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Vonne schrijft:

Quote:

Lisa schreef :

Quote:

Een snel te lezen, overzichtelijk briefje bij je dragen (bijv bij je identiteitskaart, die heb je toch bij je) met alleen de echt belangrijke zaken lijkt mij eenvoudiger

Dat heb ik dus altijd maar meestal willen artsen dat niet lezen.
Vorig jaar was ik bij een arts die de verkeerde gegevens van mij had. De verkeerde hartkwaal en de verkeerde medicijnen. Ik zei hem dat ik een briefje bij me had met de juiste gegevens maar die wilde hij niet zien.
Even later kreeg ik een injectie in de schouder en dat begon flink te bloeden en vroeg hij of ik soms bloedverdunners slikte. Jaah dus !!!

Belachelijk dat een arts je briefje met medische gegevens niet even wil lezen. ... zelfs dat kost al te veel tijd? Ik was in 2004 bij de neuroloog, had keurig mijn duizelingen klacht en verhaal opgeschreven op een A 4-tje (dit, omdat ik anders dingen vergeet als ik het moet vertellen, en lezen gaat ook sneller dan het hele verhaal aanhoren..... dacht ik in mijn naiviteit ;) ). Maar hij weigerde mijn tekst te lezen.....gaf mij de brief terug en zei dat ik alles uit mijn hoofd moest vertellen... nou, kromme tenen had ik onder de tafel......

Achteraf dacht ik.... ik had gewoon mijn brief moeten voorlezen :woohoo:
Misschien had de dokter zijn bril wel niet bij zich ?? :laugh:

Quote:

Ik las pas in de krant dat het EPD in 2010 verplicht zou worden.
Hebben jullie daar al iets over gehoord of gelezen ?

Dat is verplicht in de zin van: artsen moeten dan meedoen en gegevens gaan aanleveren.
Maar over mensen die bezwaar hebben gemaakt komt er dan niets in het EPD natuurlijk.

Mijn huisarts deed (en doet?) mee aan een regionaal EPD, ik heb destijds al bezwaar gemaakt (werd om gevraagd toen), maar ook zonder dat bezwaar mag ze mij er toch volgens de wet niet - zonder toestemming - zomaar in zetten.... binnenkort controleren of ik er wel in sta en dan wil een uitdraai van de gegevens die er in staan!

Lisa ( )
afbeelding van kneusje
Artsen kunnen winst maken via het EPD
Quote:

Huisartsen en apothekers gaan geld verdienen aan iedere patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Zorgverzekeraars betalen de huisartsen en apothekers een bedrag voor elke patiënt die zij aanmelden.

Hoe meer patiënten huisartsen en apothekers vanaf 1 januari in het systeem zetten, des te meer zij verdienen.

Hoogleraar Corien Prins vindt dit zeer onwenselijk : zij zegt:

Quote:

“Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen.”

Verder lezen kan hier:
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/24/arts-en-apotheker-verdienen-aan-pati...

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re: regionaal EPD / persbericht van CBP

Vers van de pers: van het CBP (college Bescherming Persoonsgegevens)
http://www.cbpweb.nl/documenten/pb_20090527_reg_epd.shtml

CBP: Twee regionale elektronische patiëntendossiers in strijd met de wet
Patiënten niet geïnformeerd over opname van hun gegevens
Persbericht, 27 mei 2009

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) constateert na onderzoek bij twee lopende regionale elektronische patiëntendossiers (EPD’s) dat de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wordt overtreden.

Dit is zorgwekkend omdat het de uitwisseling van medische gegevens betreft die per definitie privacygevoelig zijn.

Mensen moeten worden geïnformeerd over de opname van hun gegevens in een regionaal EPD en er op kunnen vertrouwen dat alleen de behandelend arts toegang heeft tot hun medische gegevens.
Samenwerkingsverbanden dienen voldoende maatregelen te nemen om dit te garanderen.
De onderzochte initiatieven informeerden patiënten niet persoonlijk over de opname van hun gegevens in het regionaal elektronisch patiëntendossier.

Zo is het mogelijk dat mensen die bezwaar maakten te worden opgenomen in het landelijk EPD zonder het te weten reeds opgenomen zijn in een regionaal EPD. De onderzochte initiatieven namen verder onvoldoende maatregelen om te zorgen dat alleen artsen die een behandelrelatie met de patiënt hebben, toegang hebben tot het dossier.

Het CBP constateerde ook dat raadplegingen van het systeem wel werden ‘gelogd’ maar dat geen structurele controle werd uitgevoerd om na te gaan of artsen zonder behandelrelatie onbevoegd toegang hadden gezocht tot een patiëntendossier. Gezien de privacygevoeligheid van de gegevens is het van het grootste belang dat de geconstateerde onrechtmatigheden zo snel mogelijk worden weggenomen.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
EPD-interview (video) met huisarts Dekker en hr Heldoorn (NPCF)

Video:

http://tinyurl.com/l3tkcl

Vara TV, video 17 juni 2009.
Anneke Naafs interviewt huisarts Cees Dekker en Marcel Heldoorn van de NPCF.
29 minuten.

kneusje ( )
afbeelding van kneusje
Re:Elektronisch patiëntendossier

:) Hoi Lisa,

bedankt voor je lieve reaktie.

Door hartgenoten voel ik me zo gesteund dat ik langzaam beter voor mezelf durf op te komen....dat is pure winst.
Ik hoop dat ik nu meer vragen zal stellen en minder bang zal zijn niet meer aardig gevonden te worden.
In mijn gewone leven ben ik best mondig maar bij artsen conformeer ik me altijd naar hun wensen, behalve als het écht gevaarlijk wordt.
Zover mag het nooit meer komen.
Ik ben blij met alle duidelijkheid die je schept over het EPD en ik ga deze week nog besluiten wat ik wil.....

Liefs, Eugenie :dry:

Lisa ( )
afbeelding van kneusje
Gedoe over EPD
Quote:

Gedoe over EPD, pleister op de wond door VZVZ

Maar beroepsgeheim in de zorg blijft zo lek als een mandje

dinsdag 27 november 2012
Door : Chantal Caes
Categorie: Politiek

Huisartsen en apothekers kunnen geen winst meer maken door patiënten te werven die hun medische gegevens willen delen. De bonussen zijn nu gematigd, maar de financiële vergoeding blijft wel in stand.
Dat zegt Edwin Velzel, bestuurder bij de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die verantwoordelijk is voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), in NRC Handelsblad.

Meer aanpassingen volgen. Zo is het de bedoeling dat er ‘regionale schotten’ komen, zodat een huisarts niet overal in Nederland gegevens kan opvragen. Na overleg met patiëntenorganisatie NPCF wil de VZVZ er volgend jaar ook voor zorgen dat patiënten via sms of mail een melding krijgen als iemand hun medische gegevens raadpleegt.

Verder lezen kan op welingelichtekringen.nl........
zie:
http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/96281/gedoe-over-epd-pleiste...

Lisa ( )
afbeelding van kneusje
Re: EPD nieuws april 2012

Het EPD is er langs een omweg en met een geleidelijke naamsverandering (van EPD naar IZC) toch nog gekomen.....
Van minister Schippers ontvangen de burgers binnenkort een brief met informatie...
Zie:
http://www.argusoog.org/brief-van-minister-schippers-binnenkort-op-uw-mat/
(met de concepttekst van de brief van de minister: onderaan de pagina)

Nog een recent nieuwtje ivm elektronische dossiers van patienten:

Quote:

Medische gegevens 300.000 Nederlanders gelekt

Door een beveiligingslek in een computerprogramma van een IT-bedrijf zijn medische en persoonlijke gegevens van meer dan 300.000 Nederlandse werknemers maandenlang toegankelijk geweest voor onbevoegden.

[...]

Quote:

De afgelopen tijd zijn er in Nederland nog enkele incidenten geweest met privacygevoelige medische informatie. Gisteren nog maakte het Diagnostisch Centrum in Eindhoven en Den Bosch bekend dat het digitale patiëntinformatiesysteem Cyberlab uit de lucht is gehaald vanwege een beveiligingslek. Het systeem zou kinderlijk eenvoudig toegankelijk zijn voor derden.

Het hele bericht is hier te lezen:
http://tinyurl.com/799tz7b

Meer lezen?:
http://www.medicalfacts.nl/2012/04/23/npcf-schandalig-misbruik-van-patie...
schandalig-misbruik-van-patientgegevens-toont-noodzaak-goede-beveiliging

http://tweakers.net/nieuws/81465/medische-website-gaf-toegang-tot-duizen...
medische-website-gaf-toegang-tot-duizenden-patientgegevens

kneusje ( )
afbeelding van kneusje
Re: EPD nieuws april 2012

:angry: Laat de voorstanders van het EPD de afgelopen 2 uitzendingen van Zembla bekijken, vergaat je de lust heel snel....
Ik neem voortaan zelf gewoon een stickje mee met mijn medische gegevens, kan een arts dat zo bekijken op zijn scherm maar bij verlies zit er een wachtwoord op en geen persoongegevens....wel zo veilig....

hayley
afbeelding van hayley
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 01/01/2009 - 10:18
Re:Elektronisch patiëntendossier

veel informatie over het elektronisch patientendossier (EPD) en actuele nieuwsberichten zijn terug te vinden op [url]epd.infozoeker.tk[/url]

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Lisa schrijft:

Quote:

170.000 bezwaren tegen het landelijk elektronisch patiëntdossier (6 dec 2008)

Tot 15 december kon men bezwaar maken (op voorhand) met het formulier van Klink: het aantal bezwaren dat voor 15 december is binnengekomen is: 330.000

"De deadline om geen elektronisch patiëntendossier te krijgen is nu wel verstreken, maar bezwaar indienen kan nog steeds: iemand kan te allen tijde bezwaar aantekenen, waarna hij uit het systeem wordt gehaald, zo belooft Klink." (bron: tweakers.net, nieuws 19 dec 2008)

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier

Meer berichten over het EPD zijn oa te vinden op de site EPD? NEE!
Zie:
http://epd-nee.org/

Daar is oa ook te vinden: "Pizza Hut, Goedemorgen" wat een toekomstbeeld schetst van een samenleving met een EPD en elektronische vastlegging van persoonsgegevens etc.... hier komt het ....
:woohoo:

Telefoniste: 'Pizza Hut, goede morgen.'

Klant: 'Goede morgen, ik wil een paar pizza's bestellen.'

Telefoniste: 'Mag ik uw Burgerservicenummer, meneer?'

Klant: 'Dat is 222 0033653 52.'

Telefoniste: 'Dank U, meneer Jan Vandenbroecke. Uw adres is
Haagstraat 256 en uw vaste telefoonnummer is 288 54 22. Uw telefoon
op uw werk bij Dexia is 678 89 65 en uw GSM 0475-65 25 32. Vanuit
welke locatie belt U ons?'

Klant: 'Euh... ik ben thuis. Vanwaar haalt u al deze info over
mij?'

Telefoniste: 'Wij zijn op Het Systeem aangesloten, meneer.'

Klant: (zucht diep) 'Goed dan! Mag ik twee pizza's met ham,
mozzarella en...'

Telefoniste: 'Ik denk niet dat dit een goed idee is, meneer.'

Klant: 'Hoezo?'

Telefoniste: 'U lijdt volgens uw medisch dossier aan hoge bloeddruk
en u hebt ook een te hoog cholesterolgehalte; uw ziekteverzekering
weigert de gevolgen van schadelijk eetgedrag te vergoeden in geval
van problemen. Bovendien krijgen wij ook een boete voor het leveren
ervan.'

Klant: 'Oei! Wat raadt u mij dan aan?'

Telefoniste: 'Probeert u onze Pizza met yoghurt en sojabrokjes eens.
U zult dat ongetwijfeld heel lekker vinden.'

Klant: ' Waarom denkt u dat ik dat zal lusten?'

Telefoniste: 'Uw vrouw heeft onlangs het boek "Lekkere recepten met
soja" in de lokale bibliotheek geleend.'

Klant: 'Oké... stuurt u daar dan twee van. Voor mij en mijn vrouw.'

Telefoniste: 'Goed. Dat kost samen dertig euro.'

Klant: 'Prima. Ik geef u het nummer van mijn creditkaart. Dat is....'

Telefoniste: 'Sorry, meneer, maar u hebt uw toegestane bedrag al
overschreden. U zult cash moeten betalen.'

Klant: 'Okay! Ik haal het bedrag wel uit de muur voordat uw bezorger
arriveert.'

Telefoniste: 'Dat zal niet lukken, meneer, er staat niets meer op uw
bankrekening.'

Klant: (boos) 'Dat is uw zaak niet! Stuur die pizza's en ik zorg wel
dat ik het geld heb. Hoelang duurt het'?

Telefoniste: 'U krijgt de pizza's over een uur bij u thuis. Hebt u
haast, dan kunt u ze hier afhalen en contant betalen. Maar pizza's
per motor vervoeren is niet aan te raden, meneer.'

Klant: (getergd) 'Hoe weet u dat ik een motor heb??'

Telefoniste: 'Ik lees hier dat u uw afbetalingen van uw auto niet
meer hebt kunnen doorbetalen en dat uw wagen in beslag is genomen.
Maar uw motor is betaald, dus ik veronderstel dat u die gebruikt.'

Klant: '@#%/$@&?#!'

Telefoniste: 'Mag ik U verzoeken om beleefd te blijven, meneer? U
bent al eens veroordeeld geweest wegens belediging van een
wetsdienaar. Een tweede aanklacht zou niet best zijn.'

Klant: (Sprakeloos)

Telefoniste: 'Nog iets anders, meneer?'

Klant: 'Neen... Of ja, toch wel: vergeet niet om ook de gratis twee
liter Cola te leveren zoals in uw folder staat.'

Telefoniste: 'Sorry, meneer, een uitsluitingclausule in onze
vergunning verbiedt ons om gratis dranken, die suiker bevatten, aan
diabetici te geven... wat dacht u van suikervrije Rivella, meneer?
Die moet u natuurlijk wel betalen, maar...'

Klant: hangt op.

[Amerikaanse bron uit 2004 [flash filmpje]]

mirte
afbeelding van mirte
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 27/04/2012 - 12:32
Re: EPD nieuws april 2012

Ik ben het helemaal met kneusje en lisa eens!

De zorgen die lisa beschrijft zijn exact hetzelfde als die ik heb. Gewoon op een sticky zetten klinkt als een goed en uitvoerbaar plan!

Voor medici zie ik echt wel de voordelen van een regionaal/ medisch dossier. Echter het kan veel te gemakkelijk gehacked worden (met de nadelen vandien, zie evt. lisa's inbreng).

Het suffe hierbij is. Heb wel eens gepeild bij vrienden/ kennissen (geen hartpatienten, wel met allemaal andere vreselijke chronische ziekten), doe jij mee aan het landelijk/ regionaal patientendossier. Stuk voor stuk (wel allemaal tussen de 19 en 30) weigeren!
Typisch, mensen die gezond zijn, geen medische grote ziekten in hun dossier hebben staan, maken geen bezwaar tegen het epd/rpd.

Haha! - dat rpd bestaat straks alleen maar uit gezonde mensen,.....(volgens mij niet de doelgroep waarvoor het in eerste instantie is bedoeld)

Misschien is het een goed idee om voor 65 plussers/ mensen met een verstandelijke beperking wao'ers enz.(groepen die op carrieregebied/ hypotheken/verzekeringen minder risico's lopen), wel praktisch! Ok. deal als ik 65 plusser word (ben nu 30) beloof ik aan de medici hier op het forum dat ik toestemming geef mijn medische gegevens in een regionaal of landelijk dossier te openbaren. Tot die tijd, maak ik bezwaar,... sorry

Mijn broer (ict'ertje) heeft ooit gezegd dat hij op elke willekeurige computer/ netwerk kan inbreken met een juiste ontvanger. Voor de duidelijkheid: dit doet hij niet! (alleen bij mij!) Wel praktisch wanneer mijn laptop weer eens niet doet wat ik wil, dan fixed hij het op afstand (hij woont een straat verderop, en hoeft dan niet langs te komen). Wel met mijn toestemming natuurlijk! Maar dan denk ik; als hij het kan, kunnen meerdere ict' ers het, zo moeilijk is het dan niet! Voor een zak met geld zou hij dit ook niet doen, maar zo zit vermoed ik niet elke ict'er /computernerd in elkaar.

Tevens, zolang facebook zijn persoonlijke gegevens blijft doorverkopen aan bedrijven, en hier veel winst mee maakt, kunnen anderen dit ook besluiten.

Sorry, ik wilde mensen niet al te ongerust maken. Maar ik vertrouw elke database voor geen meter!

Ik kan wel 1 lichtpuntje vertellen:

Ik heb ooit aan een locatiehoofd gevraagd (deze wist dat ik hartpatient was): "Zou je mij aannemen als je van tevoren wist dat ik een hartpatient was?"
Deze antwoordde met: "hmmm, even denken, ja"- Ik:"Echt serieus?"
Zij: "Ja, ik denk het wel"- Ik: "Weet je het zeker?"
Zij:"Ja, met deze duidelijke uitleg wel" (gezegd dat ik nu 50% betere conditie heb dan voor de operatie ASD (natuurlijk in het positiefste gedraaid)
Ik: "Je mag het echt eerlijk zeggen, ik wil gewoon liever de waarheid weten, ook in het belang voor als ik ooit ergens anders solliciteer"
Zij:"Joh, iedereen heeft hier wel wat. De 1 heeft een burn-out" , "of je loopt bij een bedrijfspsycholoog"

En ja inderdaad, wanneer ik alle medewerkers na ga (dat zijn er 8), van deze 8, 3 een burn-out gehad, en af en toe nog steeds last van (overspannen), en toch aangenomen. Terwijl deze info al wel bekend was.

* Maar please DON'T TRY THIS AT HOME!!!!! - Dit was een locatiehoofd in de zorg! - ik vermoed dat andere managers vooral in andere sectoren minder ruimdenkend zijn. Daar komt bij dat ik een jaar me niet ziek had gemeld (met een griepje werkte ik gewoon door, heb me wel eens zieker gevoeld,- haha!). En ik was de enige op HBO-denkniveau, dat staat geboekt als ' moeilijk te verkrijgen in de gehandicaptenzorg' wel een 'must have'. Alsmede was het een instelling met een visie die uitgaat van een 'positieve benadering'. Dusss had behoorlijk wat in mijn voordeel!

Dit locatiehoofd heeft mensen met een burn-out/ hartpatient gelukkig gematst!- maar daarbij moet ik ook melden, dit gebeurde niet bij elke solicitant met een bagage:

- De sollicitant die langskwam met een verhaal dat haar vader net was overleden aan de ziekte van huntington werd niet aangenomen. Vanzelfsprekend werd hierop doorgevraagd ' Of ze het hier nog steeds moeilijk mee had' . Hier was ze goudeerlijk in zei dat ze het er nog steeds moeilijk mee had (tja, logisch, zou ik ook hebben in haar geval!)

Vond het wel zielig haar (bikkelhard!),...maar in dit geval kun je dus beter een hartpatient/ burn-outer zijn dan een vader hebben die aan de ziekte van Huntington is overleden,.....

Mocht het ergste gebeuren en onze gegevens straks op straat liggen, kunnen we met zijn allen solliciteren bij dit locatiehoofd. whaahaa!

Take care allemaal!

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 8 maanden 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Elektronisch patiëntendossier: npcf

Vonne schrijft:

[quote schreef:

Meerderheid patiënten ziet voordelen in EPD
[...]
Vierennegentig procent heeft geen bezwaar aangetekend, omdat mensen meer voordelen dan nadelen verwachten van de elektronische overdracht van het medisch dossier.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).

"Nu er nog geen landelijk EPD is, worden medische gegevens ook uitgewisseld. Alleen kunnen patiënten dat niet controleren. Je weet niet wie er in je dossier heeft gekeken, straks wel", aldus Atie Schipaanboord, directeur van de patiënten- en consumentenkoepel NPCF.

Hieonder een nadere beschouwing van dit onderzoek en van de NPCF (waar Atie werkt, zij loog eerder over het CBP, zie reactie in hartopinie).......->

Bron: www.medicalfacts.nl / 29 Mei 2009: Janine Budding,

Kritiek op EPD rapport van NPCF en TNS Nipo:

Steeds meer blogs en nieuwssites zien in dat het onderzoek wat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) niet echt betrouwbaar is.
Ook niernieuws komt tot die conclusies.

De NPCF probeert objectief over te komen maar vooral de toon van de berichtgeving schoot me in het verkeerde keelgat.
Het is een publiek geheim dat de NPCF rechtsreeks gefinanciert wordt door het ministerie van VWS.

Ze zijn beide al jaren intensief betrokken bij de voorbereiding van het landelijk EPD.
En ineens komt er een quasi onafhankelijk rapport waaruit blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders weet niet wat de afkorting EPD betekent, 61 procent heeft na ‘hulp’ van de ondervrager,er toch wel van gehoord, gezien of gelezen. En dan blijkt de Nederlander zonder kennis ineens een “goede” afweging te kunnen maken en blijkt “bij nader inzien” 85 procent van de “onbekenden” met het EPD wel te kunnen concluderen dat het EPD betrouwbaar is en een aanvulling voor de zorg.
Klinkt *kuch* heel logisch!

Maar gezien de uiterst gebrekkige kennis van de ondervraagden over het EPD, kan dat dus nooit de conclusie zijn van de indervraagden. Want het gros “weet het niet”.

Het is goed dat deze discussie eindelijk in alle openheid gevoerd wordt. Leve de transparantie in de zorg. Maar een dergelijk onderzoek is moeilijk anders te zien dan een statement van het NPCF en VWS om meer vertrouwen van de brugers voor het EPD dat al is geflopt voor de lancering.

De strategie van minister Klink en zijn nieuwe schoothondje Atie van de NPCF is niet anders dan anders dan bij het orgaandonatiedossier. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Wie komt er eigenlijk echt op voor de rechten van patiënten en cliënten.

Info van Webwereld over NPCF:
De NPCF is een overkoepelende patiëntenvereniging, maar is via het Fonds PGO financieel verbonden aan het ministerie van Volksgezondheid. Dat fonds is een unit van het CIBG wat een uitvoeringsorganisatie is van het ministerie dat het EPD nu doorvoert.

Maria
afbeelding van Maria
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 03/09/2008 - 14:32
Re:Elektronisch patiëntendossier

Big Brother is Watching You...:dry:

Pagina's