2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 1 maand 4 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Eerste oplosbare stent geplaatst

Quote:
NIEUWEGEIN - Tijdens een dotterbehandeling is er voor het eerst in Nederland een oplosbare stent bij een patiënt ingebracht, buiten onderzoeksverband om.

Cardioloog Maarten Jan Suttorp van het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein, bracht een oplosbare medicijnafgevende stent in via de pols. Daarom hoefde er maar een klein sneetje worden gemaakt.

Deze stent, scaffold genaamd (een tijdelijke ondersteuning van de slagader), is nog alleen voor onderzoeks- en niet voor medische behandeldoeleinden gebruikt.

Omdat de stent niet uit metaal, maar uit melkzuur bestaat, kan het bij onderzoeken waarbij bijvoorbeeld MRI wordt gebruikt geen eventuele verstoringen geven. Ander voordeel is dat deze stents uiteindelijk oplossen en uit het lichaam verdwijnen.

http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Medische-informatie/7743/Oplosbare-s...

Lisa ( )
afbeelding van Lisa
Re:Eerste oplosbare stent geplaatst

Nog iets meer over de oplosbare stent: er zit geen metaal in, ....ook goed nieuws voor mensen met een nikkelallergie (dat zit meestal in stents, in die van rvs en titanium).

Quote:

Wereldwijd is deze stent (scaffold: oftewel tijdelijke ondersteuning van de slagader) nu bij meer dan 500 patiënten ingebracht, maar dan alleen in studieverband.
De resultaten zijn succesvol; na ongeveer 2 jaar is de stent opgelost en het vat dat eerst vernauwd was blijft openstaan.
De biologische oplosbare stent bestaat uit dun en doorzichtig materiaal (melkzuur) en heeft veel voordelen.
Hij is oplosbaar, waardoor de patiënt geen metaal in zijn lichaam heeft.

Daarmee zijn onderzoeken waarbij MRI of CT gebruikt worden beter te interpreteren doordat er geen metaal (wat soms storingen geeft) aanwezig is. Daarnaast is de patiënt makkelijker te opereren doordat er (uiteindelijk) geen stent in het lichaam achter blijft.

Zie voor het hele artikel over de oplosbare stent:
http://www.medicalfacts.nl/2012/03/12/biologische-oplosbare-stent-kent-v...