1 bericht / 0 nieuw
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 1 maand 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Cholesterol is van essentieel belang voor hersenen

Nadelen van statines

20 oktober 2009 |

Hoogleraar biofysica Yeon-Kyun Shin aan de Iowa State University bewees dat hoge cholesterolwaarden, die zogenaamd slecht voor het hart zouden zijn, van essentieel belang zijn voor het functioneren van de hersenen.

Twee verschillende recente onderzoeken geven dezelfde uitkomst, namelijk dat ‘cholesterolverlagende statines schade kan toebrengen aan de hersenen, de oorzaak kan zijn van geheugenverlies en de hersenfunctie kan aantasten’.

Deze bijwerking bij statines is al eerder genoemd, net als misselijkheid, verminderde spieropbouw, prikkelbaarheid, nierfalen, verlamming, leverschade en zelfmoordneiging. Toch blijkt de omvang van deze hersenschade veel groter dan men dacht bij de toelating van dit cholesterol verlagend middel in de markt.

Is hoge cholesterol slecht?

De vraag rijst steeds meer; is een verhoogd cholesterol wel zo slecht?
De hoogleraar biofysica Yeon-Kyun Shin aan de Iowa State University bewees dat hoge cholesterolwaarden die zogenaamd slecht voor het hart zouden zijn van essentieel belang zijn voor het functioneren van de hersenen.

Yeon-Kyun Shin: “Gebrek aan cholesterol is schadelijk voor het vermogen van de hersenen om te denken en te herinneren. Een gebrek aan cholesterol tast direct het mechanisme aan dat de afgifte van neurotransmitters regelt. Neurotransmitters beïnvloeden in de hersenen de verwerking van gegevens en de geheugenfunctie.”

Het gehele artikel is hier te lezen:

http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?s=0&l=0&k=0&cod=308

Titels van de resterende alinea's zijn:

De lever maakt cholesterol aan

Toch hartproblemen bij verlaagd cholesterol

Hoe komt het dat cholesterol zo schommelt?

Bromelaïne (over een enzym uit ananas)