1 bericht / 0 nieuw
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 3 dagen geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Brood met glutamaat

Voor de mensen (zoals ik) die overgevoelig zijn voor voeding met glutamaat (smaakversterkers met de namen MSG, E621, vetsin, gehydroliseerd eiwit etc) :

Door de verlaging van natriumzout in voeding, zoals brood, kaas, en vleeswaren, is er kans dat producenten het natrium vervangen door een andere soort smaakversterker ..... althans daar was ik een beetje bang voor.... en nu vond ik een aanwijzing dat het mogelijk al plaats vindt of zal plaats vinden:

(maart 2008)
"Smaakversterking door gistextracten
Jo Ann van Geest, Product Application Manager bij DSM ging in haar presentatie in op smaakversterking van levensmiddelen en reductie van natriumzout met behulp van gistextracten. DSM heeft onderzoek uitgevoerd op het gebied van natriumreductie in levensmiddelen zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en zuivel door de toevoeging van gistextracten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er een toekomst is voor natriumreductie door middel van gistextracten, waarbij de smaak en consistentie van levensmiddelen intact blijven."

Gistextract ipv natriumzout dus ??..... hmmmm, dat is een bron van vrij glutamaat en heeft hetzelfde effect als de kunstmatige smaakversterker MSG (E621). Veel mensen krijgen pas lichamelijke klachten als de glutamaat inname boven de 3 gram komt..... maar een minderheid al bij een pietsie MSG.

Wat merken de mensen die overgevoelig zijn voor glutamaat (een nuttige prikkelende neurotransmitter in de hersenen, die in wat grotere hoeveelheden echter een zenuwtoxine is)?

Klachtenpatroon bij intolerantie of overdosis glutamaat:

brandend gevoel achter in de nek, op de borst en aan de voorkant van de
armen
verdoofd gevoel achter in de nek, uitstralend naar armen en rug
tintelend, warm gevoel in het gezicht, bij de slapen, in de nek, armen en
hoog in de rug
strak gevoel in het gezicht
pijn op de borst
hoofdpijn / migraine
misselijkheid
*hartkloppingen
*verhoogde bloeddruk........ :ohmy: die wil men toch juist verlagen ;) !!
gejaagdheid
slapeloosheid
ademhalingsmoeilijkheden bij mensen met astma
sufheid
spierzwakte, spierpijn
darmklachten

Nou, ik geef het maar even door, dan weten de MSG vermijders waarom men mogelijk weer oude MSG klachten heeft sinds dit jaar ...........of misschien voor het eerst deze klachten krijgt door de grotere dosis glutamaten in ons voedsel ......en je wordt er overigens ook dik van.....

Lisa.