4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Marjan74
afbeelding van Marjan74
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 07/09/2010 - 18:32
Ritmestoornis en de anticonceptiepil!!

Hallo allemaal,
Hier even mijn verhaal:
3 maanden geleden kreeg ik erg veel last van onregelmatige hartslag. Dit had ik wel vaker, maar werd plotseling fors erger. De huisarts stuurde me door naar het ziekenhuis waar ik 24 uur aan de monitor heb gelegen. Eindconclusie: Tachycardie (te snelle hartslag), PVC's (extraslagen) met bigeminie (meerdere extraslagen achter elkaar).
'Toevallig' was ik 3 maanden geleden ook net begonnen met de anticonceptiepil (Levonorgestrel ethinylestradiol). Ik ben daar na mijn ziekenhuisbezoek direct mee gestopt.
Ik kreeg betablokkers die in eerste instantie wel hielpen, maar binnen een paar weken kreeg ik last van een te trage hartslag en te lage bloeddruk.
Mijn theorie: mijn ritmestoornis is sterk verergerd door het gebruik van de anticonceptiepil. Toen de pil eenmaal weer uit mijn systeem was, pakte mijn hart het normale ritme zelf weer op en werd het middel (de betablokkers) erger dan de kwaal.
Ik ben een week geleden geminderd en uiteindelijk gestopt met de betablokkers en.... hoera!!!... ik heb nog geen klachten weer gehad! (wel af en toe een extra slagje, maar láng niet meer zo heftig als 3 maanden geleden)(ik vind het tegelijk ook heel spannend hoor en ben ook wel bang dat de boel weer op de hobbel gaat...)
De cardioloog staat 100% achter mijn verhaal! Hij zegt dat het effect van hormonen op een ritmestoornis soms heel groot kan zijn (dit geldt dus ook voor andere hormoonschommelingen bijv rond de ovulatie, zwangerschap, overgang etc)
Ik wilde dit met jullie delen, onderschat niet de invloed van hormonen op het hartritme. Natuurlijk heeft dit bij veel mensen geen enkel effect. Maar wie weet is het voor sommigen een idee om eens uit te zoeken...
Hartelijke groet van Marjan uit Groningen

Tolletje
afbeelding van Tolletje
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 29/08/2008 - 19:52
Re:Ritmestoornis en de anticonceptiepil!!

Hallo Marjan.

Heb jij dit al gemeld bij Lareb, het instituut voor bijwerkingen van medicijnen, wel doen hoor, kan een ander zijn voordeel er weer mee doen. Het wiel hooft imeers niet twee keer uitgevonden te worden.

Een hartengroet van Geertje

Marjan74
afbeelding van Marjan74
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 07/09/2010 - 18:32
Re:Ritmestoornis en de anticonceptiepil!!

Hallo Geertje,
Wel aan gedacht maar nog niet gedaan.
Ga ik zeker doen!
Bedankt voor je advies
Groet, Marjan

Bettilde
afbeelding van Bettilde
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 02/09/2009 - 21:22
Re:Ritmestoornis en de anticonceptiepil!!

Als ik dit zo lees vraag ik me af of andere hormoonmedicatie een soortgelijke uitwerking zal hebben als de anticonceptiepil.

Wat het effect van de betablokker betreft: ik heb een jaar geleden een soortgelijke reactie gehad toen ik tgv andere medicatie te maken kreeg met hartfalen. De betablokker die me werd voorgeschreven veroorzaakte bij mij een tegensteld effect. Dit mede omdat ik al sinds mijn kleutertijd bekend ben met het fenomeen van Raynaud.

Nadat ik met de betablokker gestopt was, (de cardioloog was het er aanvankelijk niet mee eens) werkte de hartpomp binnen zes weken weer als normaal. De cardioloog heeft later wel aangegeven dat ze niet verwacht had dat het gebruik van de betablokker anders zou uitpakken dan normaliter verwacht mocht worden en was uiteraard blij met het resultaat.