5 dagen Assen & Noord-Nederlandse provincies

De noordelijke provincies Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland hebben de vakantieganger veel te bieden. Zo gaan we met HartbrugReizen varen in Giethoorn, het Venetië van het Noorden, en bijzondere fauna spotten op de heide van Dwingelderveld. U voelt zich bijna een tijdreiziger wanneer u zich van de hunebedden in Borger naar de Saksische boerderijen in Orvelte begeeft. Wie wil, bezoekt Westerbork, met zijn beladen historie. Het is aangenaam dolen rond de oude Martinitoren in Groningen of in het hypermoderne Gronings Museum. Geheime recepten van mosterd en berenburg proberen we te ontfutselen in Eenrum en Bolsward in Friesland. Het gevangenisdorp Veenhuizen loopt over van boevengeschiedenis terwijl in Dalfsen de schutterij paraat staat in een lokale replica van Rembrandts Nachtwacht.
 
Het fijne van zo’n vakantie naar Noord-Nederland met Hartpatiënten Nederland? Alles mag, niets moet. Ter plekke in Assen kunt u met de begeleiders van HartbrugReizen bepalen wat u gaat doen.
 
Voorzieningen in Noord-Nederland
Voor uw vakantie in Noord-Nederland reserveerde HartbrugReizen hotel De Bonte Wever in Assen. Hier verblijft u op basis van de succesvolle all-in formule. Het eten en drinken, toegang tot het subtropisch zwem- en saunaparadijs, de bowling, de fitness, de diverse spelactiviteiten en avondentertainment zijn bij de prijs inbegrepen. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. 
 
Tijdens deze geheel verzorgde reis is medische begeleiding mee. 
Uw vakantie naar Noord-Nederland van dag tot dag

Dag 1 – via Giethoorn naar Asssen

De luxe touringcar van HartbrugReizen voert u meteen naar Giethoorn. Dit turfstekersdorp werd wereldberoemd door zijn meer dan 176 bruggetjes, waterwegen en punters. Heeft u zin om hier een sfeerrijke boottocht te maken, dan heeft u daartoe gelegenheid. U blijft overigens nattigheid voelen vandaag. Nou ja, bijna dan. In Drenthe trekt onze bus door het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste natte heidegebied in Europa. Het is de habitat van schapen, Schotse hooglanders, reeën, slangen en vlinders. Na Dwingelderveld gaan we in één keer door naar ons hotel in Assen. 
 

Dag 2 – naar de Borger hunebedden en Orvelte

Vanochtend kunt u vrij besteden. Wat dacht u van een wandelingetje door bosrijk gebied naar het gezellige centrum van Assen? Na de lunch gaat het gezelschap van HartbrugReizen grote sprongen in de tijd maken. Allereerst naar de Nieuwe Steentijd, te midden van de hunebedden van Borger. Ze vormen de oudste monumenten van Nederland. Vanuit de prehistorie rollen we naar het monumentale brinkdorp Orvelte. Tussen de fraaie rietgedekte Saksische boerderijen van begin 19e-eeuw slentert u van de traditionele smederij naar de grutterswinkel en de houtzagerij. Wij van Hartpatiënten Nederland lopen hier eigenlijk het liefst op de houten schoenen van de klompenmakerij.
 

Dag 3 – verkenning van Groningen en Friesland

Ongelofelijk maar waar. In het Groningse terpdorp Eenrum staat het kleinste hotel ter wereld. Eénkamerhotel De Kromme Raake was ooit een kruidenierswinkeltje. Willem-Alexander en Máxima brachten er bijna hun huwelijksnacht in de bedstee door. De Groningse weiden kennen nog meer curiositeiten. Abraham haalde hier de mosterd in de traditionele Mosterd- en Azijnmakerij. Bereid van een van de oudste inheemse specerijkruiden van Nederland en inclusief het zweet en de liefde van de ambachtsman.Tijdens een rondleiding hoort u er alles over. De bus van HartbrugReizen voert verder langs het fraaie Lauwersmeer richting Dokkum. “754. Bonifatius bij Dokkum vermoord.” Wereldwijd kent iedereen deze geschiedenisles. Dokkum is ook een van de Friese elf steden waarlangs de heroïsche ‘Tocht der Tochten’ over het ijs plaatsvindt. Tijdens de lunch hier zit u er gelukkig warmpjes bij. Een sterke afsluiting van de dag nemen we in de Sonnema Berenbrugfabriek in Bolsward. Het Friese kruidenbitter dat Fedde Sonnema in 1860 bedacht kunt u hier proeven, puur of in de mix. 
 

Dag 4 – naar Westerbork en Groningen

Nabij Assen ligt het voormalige doorgangskamp Westerbork uit de Tweede Wereldoorlog. Vanhieruit werden ruim 100.000 joden en 245 Roma per trein gedeporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Anne Frank en haar familie waren onder hen. Als u deze plek vol beladen historie wilt bezoeken, heeft u daartoe vanochtend gelegenheid (optioneel, kosten ca. € 6,50 p.p.). 
’s Middags is de gang naar Groningen. U kunt de binnenstad vrij verkennen. Het is heerlijk wandelen over de Grote Markt met  de Martinitoren en het stadhuis, naar de Vismarkt en de Korenbeurs, nu een supermarkt. Houdt u van kunst dan is het Groninger Museum een must.  Alleen het kleurige en futuristische gebouw, op een kunstmatig eiland in het Verbindingskanaal, is al een bezoek waard. Het is heerlijk uitblazen in een van de vele fraaie cafés die Groningen rijk is. 
 

Dag 5 – via Veenhuizen en Dalfsen  terug naar huis

Vandaag moeten we ons fijne hotel in Assen verlaten. Gelukkig staat er nog een dag vol uitjes. Onderweg naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen wanen we ons in de touringcar van HartbrugReizen een beetje in een boevenbus. Een bezoek aan de voormalige werkgestichten voor bedelaars, landlopers en wezen is evenwel geen straf! U leert hier alles over de opmerkelijke geschiedenis van het Nederlandse gevangeniswezen. We blijven in de sfeer van ordehandhavers bij de Nachtwacht van Dalfsen, de volgende stop. De Overijsselse Nachtwacht, een kopie op ware grootte van Rembrandts Nachtwacht, is het werk van de lokale kunstenaar Jan van der Horst. 
 
Al zin om met HartbrugReizen naar Noord-Nederland te gaan?
 
Vertrek: Maandag 28 augustus 2017
Terug: Woensdag 1 september  2017 
 
Prijs: € 440,00 p.p. 
Toeslag alleenreizenden € 85,00 p.p.
 
 
Bijzonderheden o.a.:
 
  • Hotel de Bonte Wever
  • Giethoorn
  • Nationaal Park Dwingelderveld
  • Dokkum
  • Assen, Westerbork
  • Groningen
  • All-inclusive in hotel
  • Prijzen incl. excursies, excl. toegangs- en gidskosten
 
 
 
 
 

Meer informatie aanvragen over deze reis

CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.