Hartgenoten forum: de plek om je verhaal te delen


Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen of Registreren.    Wachtwoord verloren?

Telomeren en biologische veroudering bij hart- en vaatziekten
(1 online) (1) Gast
Ga naar onderkantPagina: 1
ONDERWERP: Telomeren en biologische veroudering bij hart- en vaatziekten
#4056
Telomeren en biologische veroudering bij hart- en vaatziekten 5 Jaren, 1 Maand geleden  
samenvatting

-De grote variatie in leeftijd en het al dan niet manifest worden van hart- en vaatziekten kan niet geheel verklaard worden door conventionele risicofactoren, maar mogelijk wel door variatie in biologische leeftijd.

- Telomeerlengte is mogelijk een betrouwbare marker voor biologische leeftijd, waarbij kortere telomeren op een hogere leeftijd wijzen. De initiële telomeerlengte van een mens wordt grotendeels genetisch bepaald. Daarnaast is het een afspiegeling van de celdelingsgeschiedenis en de blootstelling aan schadelijke omgevingsfactoren.

- Leukocyten van patiënten met atherosclerose en hartfalen hebben opvallend korte telomeren in vergelijking met die van gezonde leeftijdsgenoten. Daarnaast hangen ook verschillende klassieke cardiovasculaire risicofactoren samen met telomeerlengte.

- Wanneer telomeren inderdaad een causale relatie met hart- en vaatziekten blijken te hebben, dan vormen ze een potentieel nieuw aangrijpingspunt voor toekomstige preventieve en therapeutische strategieën.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1265-70


Telomeren en hart- en vaatziekten

De eerste studie naar de relatie tussen coronaire atherosclerose en telomeerlengte dateert uit 2001. 17 In deze studie vergeleek men patiënten met angiografisch bewezen drievatslijden met patiënten zonder angiografische afwijkingen. Patiënten met coronairlijden hadden gemiddeld ruim 300 basenparen kortere telomeren in hun leukocyten, hetgeen overeenkwam met de telomeerlengte van bijna 9 jaar oudere controlepatiënten. Deze eerste aanwijzing dat patiënten met coronairlijden mogelijk ‘biologisch’ ouder zijn, werd later in verschillende studies bevestigd.

Bij oudere patiënten (> 70 jaar) vindt men een minder consistente relatie, mogelijk door selectiebias; waarschijnlijk hebben de mensen die een hoge leeftijd bereiken sowieso een gunstig genetisch profiel. Recent toonden wij aan dat de telomeren in leukocyten van patiënten met chronisch hartfalen ook beduidend korter zijn dan die van controlepatiënten van dezelfde leeftijd. Dit gold voor zowel patiënten met een ischemische als degenen met een niet-ischemische oorzaak van het hartfalen. Bovendien waren de ernst van het hartfalen en de mate van atherosclerose gerelateerd aan de mate van telomeerverkorting (figuur 3). Bij patiënten zijn niet alleen de telomeren in leukocyten korter, maar ook die van bijvoorbeeld endotheelcellen. Uit in-vitro-experimenten blijkt dat telomeerverkorting in endotheelcellen leidt tot veranderingen in eiwitexpressie. Dit resulteert in endotheeldisfunctie en verhoogde vatbaarheid voor atheroscleroseTelomeren en cardiovasculaire risicofactoren

Naast leeftijd zijn er opvallend veel cardiovasculaire risicofactoren gecorreleerd met kortere telomeren (tabel). Na statistische correctie voor leeftijd bleken telomeren bij vrouwen langer dan bij mannen, mogelijk door een beschermend effect van oestrogenen op telomerase. Telomeerlengte neemt gedurende het leven bij mannen waarschijnlijk ook sneller af dan bij vrouwen. Bij het volgen van een groep jonge mensen werd er een snellere telomeerverkorting gezien bij mensen met gewichtstoename en met toename van de insulineresistentie dan bij degenen die niet zwaarder werden.

Daarnaast is er in transversale studies een correlatie tussen telomeerlengte en diabetes, polsdruk, psychische stress, obesitas, roken, ontstekingsparameters en fibrinogeen gevonden. Hoewel niet al deze relaties in alle groepen consistent zijn, zouden ze verklaard kunnen worden door de duur van de blootstelling aan oxidatieve stress. Na correctie voor deze cardiovasculaire risicofactoren blijft er een verband tussen coronairlijden en telomeerlengte bestaan. Dit suggereert dat de lengte van telomeren niet alleen samenhangt met klassieke risicofactoren


www.ntvg.nl/node/314947/print
Vonne

De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.
 
Ga naar bovenkantPagina: 1

SEO by AceSEF
Hartpatienten.nl maakt gebruik van cookies meer informatiesluiten
hartfalen - hartstichting - hartinfarct - hartritmestoornis - hartaanval - lotgenoten - hartkleppen - dotteren - hartstilstand - hartoperatie - boezem fibrilleren - hartproblemen - symptonen hartaanval - hartafwijking - openhartoperatie - hartrevalidatie - hartklepoperatie - overslaand hart - sporthart - hartonderzoek - hartchirurgie - harttransplantatie - aangeboren hartafwijking - hartkwaal - hartcentrum - kunsthart - dotterbehandeling - hartaandoening - hartziekte - hartmassage - aangepaste vakanties - begeleid reizen - zorgvakanties - harttumor - donorhart - hartcentra - steunhart - hartslag - hartkloppingen - sitemap